Zoom. ECOU. ASALT. CERTAINTY. Înainte de ALTAR. Partea 4. Andy Ghost

DE LA ASALT. LA ALTAR

Andy Ghost (Altar, Masterpiece)

CZB: De la tine am aflat că la un moment dat ai fost înlocuit pe postul de vocal la Altar.

Andy Ghost: 1990. Toamna. Eu cântam cu Levi la chitară şi Janke Zsolt, primul toboşar de la Altar. La vremea respectivă noi eram colegi de clasă în a 9a, a10a, în liceu, şi ne-am făcut prima noastră trupă de rock. Prima formaţie se numea Asalt şi activa la Liceul Gheorghe Asachi din Cluj. La primul nostru concert, la Liceu, a fost prezent şi Teo Peter Jr., actualul basist de la Altar – şi Nimrod.

Bine, au fost şi alţi muzicieni, precum Paul Ciuci (Compact B), Costi Cămărăşan (Compact C). Teo şi Nimrod erau în căutare de vocalist pentru o trupă de thrash-death metal. Noi deja cântaserăm thrash-death şi am preluat versurile lui Mircea Dinescu, de la Moartea pe stradă, citeşte ziarul, aşezat pe banca cerşetorului mort …, (cântă şi râde în timp ce se derulează amintirile în ochiul minţii lui) … pe ritmuri thrash-death, suna foarte interesant… Cei doi erau în căutare de vocalist şi toboşar. Ne-au chemat cu ei în trupă, ne-au văzut, le-a plăcut. Aşa a început ideea de Altar, trupa Altar, care avea deja conceptul albumului de debut, The Final Warning. Întregul album era o poveste, un album conceptual, iar textele şi versurile erau deja scrise în mare de către Nimrod. Eu le-am tradus în engleză şi le-am aşezat şi le-am dat refrene, etc.

Din câte ţin minte versurile erau scrise iniţial în română, dar nu sunau la fel de bine.

Asalt. 1990

Liceul Gheorghe Asachi. Cluj

 • Andy Ghost (voce)
 • Levi (chitară)
 • Janke Zsolt (tobe)

DE LA CERTAINTY. LA ALTAR

Andy Ghost (Altar, Masterpiece)

Îmi amintesc că primul concert Altar a fost în februarie 1991 …

După ce am aranjat trupa, cu Nimrod la chitară, Teo la bass, Zsolt la tobe, şi cu mine la voce … ne-am hotărât, am făcut versurile, tot …

După ce am aranjat toate piesele acasă … la un moment dat Nimrod ne anunţă că el pleacă în Ungaria să lucreze cu un bun prieten de al lui, Vlady. Acolo, Vlady stătea mult mai bine din punct de vedere financiar. Nimrod s-a întors acasă: ei acolo au trăit experienţe faine împreună, s-a închegat o prietenie mai adâncă. Probabil că Nimrod i-a povestit despre proiectul Altar. În momentul în care s-a întors Nimrod acasă, a venit şi mi-a spus că nu mai vrea să cânt cu trupa, ci doreşte să-l aducă în trupă pe Vlady pe post de solist vocal. Îţi poţi imagina ce lovitură a fost pentru mine asta. Am renunţat la trupa mea, am făcut o altă trupă … am părăsit trupa Asalt, şi într-o anumită măsură l-am părăsit pe Levi, care la vremea respectivă cânta la chitară la Asalt şi chiar vroia să facem ceva împreună … şi se vine cu textul că vreau ca prietenul meu să fie vocalist. Mai mult, pentru că Vlady avea o situaşie mai bună şi aducea din Ungaria tricouri, geci, insigne, şi le aducea şi la Nimrod şi Teo, într-un fel i-a cumpărat pe oameni şi au fost toţi de acord să fie el vocal până la urmă. Ce să facem, eu supărat, mi-am propus să fac o nouă trupă, cu care să fac concurenţă la Altar. Din componenţă, îmi amintesc de Levi la chitară şi Zsolt la tobe, care bătea şi la Altar; de basist nu-mi aduc aminte acuma.

Am zis, no lasă că dacă acuma ne-au fraierit, ne facem noi trupa noastră şi ne vedem noi de ale noastre, că vezi că nu poţi să te bazezi pe nimeni: oamenii sunt foarte uşor coruptibili. La început gândeam aşa, pentru că eram doar supărat.

Trupa pe care am înfiinţat-o atunci s-a numit Certainty (Certitudine), unde promovam tot un fel de euro-thrash metal, cu piese de impact.

Teo ştia că de fapt hotărârea lui Nimrod nu era ceva foarte benefică trupei Altar şi era mai mult o chestie de prietenie şi de orgoliu personal. Teo a zis că îl vor încerca pe Vlady până la primul concert, dar dacă nu merge cu Vlady, îl luăm înapoi pe Pico (Andy Ghost). Mie desigur mi se părea o fraiereală din partea lor, o dumă prin care să mă liniştească pe mine.

Primul concert s-a ţinut la Casa Tineretului şi a fost organizat de Ştefan Vannai la final de ianuarie sau început de februarie 1991. A fost un festival organizat pe două zile. În prima zi au cântat vreo zece trupe care atunci au apărut, de thrash-death, şi alte încercări de acest gen. Bineînţeles a cântat şi trupa Kappa, dacă bine îmi amintesc, şi mi se pare că a cântat şi Transexpress.

Noi am cântat chiar înainte de Altar. Am avut succes la public şi noi, şi Altar, dar Vlady nu şi-a făcut bine treaba şi toţi veneau să îmi spună că este o mare diferenţă între noi.

Atunci, chiar după primul concert Altar, unde am cântat în aceeaşi seară cu Certainty, a venit Teo la mine să îmi spună că doar eu lipsesc din trupa asta şi că urmează să ne întâlnim şi să discutăm, pentru că treaba cu Vlady nu funcţionează – şi dacă vrem să facem o treabă profesionistă, trebuie să cânt eu la voce.

Următoarea întâlnire a fost la Nimrod; Vlady nici nu a mai venit. Acolo s-a hotârăt ca de acuma încolo rămân eu la voce. Eu am zis de la vremea aceea, când am fost dat afară din Altar şi am făcut trupa Certainty … m-am înţeles cu Leviorice se va întâmpla şi oriunde voi merge, vom merge împreună şi vom cânta doar împreună. Ideea atunci era că dacă cumva mă iau înapoi la Altar, problemă care nici nu mi-o puneam, atunci vom merge împreună acolo.

Certainty. 1990

 • Andy Ghost (voce)
 • Levi (chitară)
 • Piti (chitară bas)
 • Janke Zsolt (tobe)

În spate la întreaga poveste este faptul că toţi doreau să lucreze cu Nimrod, pentru că la vremea respectivă era deja un chitarist cunoscut şi apreciat. Cântase cu trupe de gen Trident, Transexpress şi era recunoscut şi în ţară ca fiind un foarte bun chitarist. Avea o imagine foarte bună, avea chitări bune; majoritatea din ele erau făcute de el, dar sunau bine. Era un bun compozitor, şi este în continuare. Este un om care a adus, cel puţin pe plan muzical rock în România, un aport unic şi specific: are amprenta lui la chitară. Când auzi un solo de chitară făcut cu mâna lui, îl recunoşti din prima. Are personalitate şi un dar mare de a compune.

CLICK AICI PENTRU PARTEA 3. TRIDENT. Înainte de ALTAR

Comments
6 Responses to “Zoom. ECOU. ASALT. CERTAINTY. Înainte de ALTAR. Partea 4. Andy Ghost”
 1. alyx cosma spune:

  …. si cum de n-a fost si levi la shekinah?

 2. alyx cosma spune:

  era o-ntrebare retorica generata de ce-a zis andy. after all, si levi a activat @ guerillas fara el.
  ca veni vorba de religii, ceilalti au aderat la aceeasi secta sau la diferite?

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: