Click. ARTA PLASTICĂ. Nimic important, e doar artă… din Polonia

Expoziţie de artă contemporană din Polonia

Nimic important, e doar artă…

Expoziţia este deschisă publicului până în 29 august

Expoziţii la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Luni, marţi – închis

Reunind o selecţie reprezentativă de lucrări care poartă semnătura unora dintre cei mai dinamici şi ,,vocali’’ artişti contemporani polonezi – Laura Pawela, Katarzyna Kozyra, Maciej Kurak, Julita Wójcik, Oskar Dawicki, Ewa Patrum, Izabela Gustowka, Hubert Czerepok, Zbigniew Rogalski, Joanna Rajkowska, Rafal Bujnowski, Zbigniew Libera, Sęndia Główny, Azorro, Agnieska Polska, Paweł Susid – expoziţia ,,Nimic important, e doar artă’’ îşi concentrează programatic discursul asupra unei analize lucide a statutului actual al artei şi al criticii artistice, provocând la o interogaţie legitimă asupra modului în arta contemporană înţelege să reacţioneze la indiferenţa presei, la pierderea interesului şi autorităţii sale în rândul publicului sau la o problemă a cărei stringenţă devine tot mai acută: mai are arta vreo utilitate? Mai este ea necesară? Şi dacă da, cum? Întrebări asumate direct, atacate frontal şi la care răspunsul este dat, de fiecare dată, într-o manieră frustă şi foarte onestă.

,,Ne miră părerea exprimată în titlu? Şi dacă nu, atunci de ce nu ne miră? Ne-am obişnuit cumva cu lipsa de obiectivitate a mass-media, care apreciază evenimentele culturale pe de-o parte după criteriul efectivităţii şi pe de altă parte după cel al accesibilităţii? Ne-am împăcat cu ostilitatea funcţionarilor, care tratează arta ca pe un capriciu costisitor şi creează ierarhii ale instituţiilor culturale unde galeriile ocupă întotdeauna ultimul loc, ca cele mai problematice şi mai puţin utile? Receptăm ca fiind normale nu numai lipsa finanţării, ci şi inerţia, neprofesionalismul instituţiilor culturale? Dacă da, atunci trăim într-o ţară postcomunistă, nu neapărat în Polonia.

După anul 2000, viaţa artistică din Polonia a fost caracterizată de o mare vitalitate, totodată de un slab interes din partea societăţii, deşi el creşte constant. De pe poziţia înaltei sale calităţi artistice şi prezenţei însemnate în realitatea poloneză, arta suferă din cauza lipsei intelectualilor dornici să intre cu ea în dialog. Are toate condiţiile pentru a influenţa puternic procesele sociale, dar rămâne străină. Situaţia existentă s-a concretizat în arta poloneză printr-o bogăţie de opere cu caracter tautologic, printr-o reflecţie adâncă, intensă, asupra condiţiei artei şi criticii artistice, asupra rolului, dar şi a poziţiei artistului, asupra misiunii instituţiei culturii sau pericolelor legate de piaţa de artă. Pentru prima dată, artiştii au abordat cu fermitate sau poate mai degrabă au iniţiat un discurs care până acum era în mod vizibil deficitar, lipsea. Ani de zile ne-am plâns de insuficienţa textelor critice profunde, de lipsa educaţiei artistice, de neglijenţa cu care este tratată arta contemporană. Artiştii au preluat sarcina analizării critice a stării de lucruri.

[…] Lucrările prezentate ne fac să conştientizăm cât de mult ne-am îndepărtat de paradigma romantică a creatorului şi a operei, atât de iubită de publicul polonez, moştenire care pare a fi o sursă de neînţelegeri şi dificultăţi în receptarea artei contemporane. Mai avem multe de făcut pentru ca arta să înceapă să fie importantă nu numai pentru noi.’’

Evenimentul expoziţional este organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Galeria Arsenał din Białystok, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Anaid Art Gallery Bucureşti şi Galeria de artă contemporană a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Curatorul expoziţiei este Monika Szewczyk, critic de artă, curator şi director al Galeriei Arsenał din Białystok, de unde provin lucrările expuse în cadrul expoziţiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: