Zoom. INTERVIU. Boldizsar Katalin. Organista de la Biserica Reformată din Cluj

CZB a povestit cu Boldizsár Katalin, profesoară la Liceul de Muzică din Cluj, şi organista angajată la Biserica Reformată din Cluj, despre programul concertelor cu intrare liberă, organizat în fiecare miercuri, de la orele 19.00, la Biserica Reformată, până în septembrie.

CZB: Cum aţi intrat în legătură cu orchestra şi corul de copii Frankfurter Kinder- und Jugendkantorei? Cum a fost concertul lor la Cluj?

Boldizsar Katalin: Anul trecut am fost vizitaţi de constructorul de orgi Christian Scheffler din Germania, de la care am primit o ofertă de preţ pentru restaurarea orgii. El mi-a adus o scrisoare de intenţie şi un CD din partea corului Frankfurter Kinder- und Jugendkantorei, a urmat ca apoi să iau legătura cu ei şi să stabilim data concertului. Corul a venit împreună cu un mic ansamblu de coarde, în total au fost 54 de persoane. Concertul lor a fost memorabil, m-a bucurat mult şi publicul numeros, circa 250 de persoane. Pot spune că am avut ocazia să găzduim un cor de profesionişti, chiar dacă vârsta muzicienilor era între 9 şi 20 de ani. Am putut admira muzicalitatea naturală a copiilor, omogenitatea şi intonaţia curată a corului. Repertoriul lor a cuprins atât muzică clasică veche, cât şi romantică, modernă şi gospel. Cred că toţi au fost uimiţi de disciplina şi organizarea impecabilă îmbinată cu bucuria şi însufleţirea naturală de a cânta a copiilor.

CZB: Corul Frankfurter Kinder- und Jugendkantorei se afla în turneu? A mai avut alt concert în Romania cu ocazia acestui drum?

Boldizsar Katalin: Corul organizează în fiecare an un turneu, acesta fiind „highlight”-ul activităţii lor. Anul acesta au fost în Ungaria, la Budapesta, şi în România. În afara Clujului au mai avut concerte la Sibiu, Cisnădioara, Braşov şi Sebeş Alba.

CZB: Anul trecut a fost anul Mendelssohn. anul acesta există un fir roşu al acestor evenimente?

Boldizsar Katalin: În acest an nu există un fir roşu muzical în ceea ce priveşte repertoriul concertelor. Există însă un scop, acela de a aduna fonduri pentru restaurarea orgii.

CZB: Este anul Frédéric Chopin, daca nu gresesc… nu sunt operele sale transpuse şi pe note pentru orgă?

Boldizsar Katalin: Din câte ştiu, operele lui Frédéric Chopin nu sunt transpuse pentru orgă, ar fi imposibil de realizat pe orgă subtilităţile, mijloacele de expresie, culorile specifice şi tot ce ţine de geniul compozitorului.

CZB: Prin ce mijloace ai încercat să promovezi aceste concerte? Te-ai folosit de Internet: Facebook, MySpace, o pagină de Blog?

Boldizsar Katalin: Am apelat la radiouri locale şi ziare care m-au sprijinit publicînd anunţurile concertelor, am încercat de asemenea să lipesc cât mai multe afişe prin oraş. Am mai trimis prin mail invitaţii la cunoştinţe. Facebook sau MySpace & Co sunt mijloace de comunicare de care sincer nu mă simt atrasă, deşi sunt conştientă că în asemenea situaţii ar fi oportunităţi bune de a promova evenimentele.

CZB: Concertele nu sunt cu intrare, dar se strâng fonduri pentru restaurarea orgii. În prima jumătate a lunii iulie câţi bani au fost adunaţi deja în acest sens?

Boldizsar Katalin: Cu partea materială a concertelor stau din păcate foarte prost. Din banii adunaţi acopăr în primul rând costurile concertelor (onorarii, cazari şi transport dacă e cazul etc.) iar ceea ce rămâne intră în fondul pentru restaurare. La un concert se adună de obicei în jur de 400 de lei (cînd sînt 200-300 de persoane în public) şi costurile sînt în cele mai bune cazuri de aproximativ 300 de lei, cred că nici nu mai e nevoie să menţionez câţi bani am reuşit să adun în iulie… Din păcate o mare parte a publicului nu răspunde pozitiv rugăminţii noastre de a face donaţii. Poate că ar fi fost o alegere mai bună să impun bilete de intrare, o să încerc să învăţ din aceste „greşeli” şi în viitor să îmbunătăţesc lucrurile în acest sens.

CZB: Cum se intreţine o orgă? În ce măsură s-au respectat aceste condiţii pentru orga de la Biserica Reformată?

Boldizsar Katalin: Pentru orgă sunt foarte importante condiţiile sălii sau ale bisericii în care se află. Mă gândesc aici la umiditatea aerului, oscilaţiile de temperatură, praf. Un mare pericol mai ales în zonele rurale sunt animalele rozătoare care distrug părţile din lemn ale instrumentului. Chiar şi la orgi care sunt într-o stare bună este nevoie cel puţin la fiecare trei ani de o revizie generală efectuată de un om de specialitate.

CZB: In ce masura este defectă Orga? Este vorba de piese care trebuie înlocuite sau este vorba de un „specialist” care trebuie adus de la Viena sau Budapesta ca să aprecieze daunele şi să le remedieze? Care a fost aprecierea specialistului asupra problemelor cu orga?

Boldizsar Katalin: În septembrie 2009 l-am chemat pe constructorul de orgi Christian Scheffler din Germania, care este specialist în domeniul orgilor romantice – numite şi pneumatice – cum este şi orga Angster din biserica noastră. Am primit o ofertă de restaurare din partea lui în care descrie foarte detaliat starea actuală a orgii şi defectele care ar trebui remediate. Sunt multe probleme tehnice mai mici care încep să declanşeze o deteriorare în lanţ a instrumentului; calitatea sonoră lasă de asemenea multe de dorit, ca să îl citez pe domnul Scheffler instrumentul stă foarte departe de adevăratul său potenţial sonor. Nu se ştie când, dar au fost scoase şiruri de tuburi şi înlocuite cu altele – acestea ar trebui reconstruite pentru a avea din nou instrumentul original. Desigur, costurile ar fi mai ridicate dacă apelăm la serviciile constructorului german (142.000 Euro), dar acesta ar oferi o restaurare completă, de calitate, care garantează pentru aproximativ 50 de ani funcţionarea bună a instrumentului.

CZB: Cine a fost organist la Biserica Reformată înaintea ta? mai este în viaţă şi câţi ani a lucrat aici înaintea ta?

Boldizsar Katalin: Înaintea mea organistă a fost Balázs Ágnes, care a părăsit postul pentru că s-a mutat din localitate. A fost angajata bisericii timp de 6 ani.

CZB: De câţi ani lucrezi deja la Biserica Reformată ca organistă şi ai dat concurs pe post sau ai fost cea mai dedicată şi apreciată dintre studenţii voluntari?

Boldizsar Katalin: Sunt angajată la Biserica Reformată Centrală I. din februarie 2008. Am fost selectată pe baza unui interviu, după ce-mi depusesem CV-ul.

CZB: De câţi ani lucrezi deja la Biserica Reformată ca organistă şi ai dat concurs pe post sau ai fost cea mai dedicată şi apreciată dintre studenţii voluntari?

Boldizsar Katalin: Aş dori să îi amintesc aici pe Dávid István, Hans Eckart Schlandt, Ursula Philippi, Erich Türk, Fassang László, Steffen Schlandt, Peter Planyavsky şi cu siguranţă au mai fost şi alte nume importante, dar nu îmi stau la dispoziţie documente referitoare la ele.

Concertele de vara

Luna August 2010

Biserica Reformată

Str. M. Kogalniceanu

19.00

miercuri 4 august

Wilhelm Schmidts (orga, Wurzburg, DE)

miercuri 11 august

Amalia Goje (orga)

miercuri 18 august

Kristofi Janos (orga, Oradea)

miercuri 25 august

Gabriel Gramesc (oboi)

Johana Halmen (orga)

miercuri 1 septembrie

Miklos Noemi (orga)

Intrarea este liberă

Donaţia fiecărui spectator va ajuta la restaurarea orgii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: