Zoom. INTERVIU. Grimus. Înainte de plecare

În perioada asta, Grimus pleacă în turneu în Anglia pentru lansarea primului single în Marea Britanie, prin casa de discuri Eden Music. Am schimbat două vorbe cu Vali Rauca (chitară, Grimus) înainte de plecare.

În următoarea perioada Grimus va cânta la Fânfest, Artmania, Peninsula.

Datele de concerte le găsiţi la finalul interviului.

CZB: Vă aflaţi în pragul primului Turneu Britanic al formaţiei. Care sunt emoţiile din cadrul trupei?

Vali Rauca (Grimus): Emoţiile au fost destul de mari cu câteva săptămâni înainte de plecare. Fiecare din noi aveam păreri diferite despre cum să facem să iasă totul bine, dar până la urmă am ajuns la un consens, din fericire. Noroc cu Ernesto Bianchi si cu Ionuţ Sandu, managerii nostri, care au tot timpul sfaturi bune in situaţii mai delicate. Acum, fiind ocupaţi cu repetiţiile, organizarea bagajelor şi punerea la punct a ultimelor detalii, nu prea avem timp să ne facem emoţii. Sunt sigur că acestea vor reapărea înaintea primului acord din primul concert de pe tărâm britanic, dar sperăm să le folosim într-un mod productiv.

Cristi Csapo (Grimus): Primul nostru turneu in Anglia e probabil cea mai importanta etapa, in care ne vom afla in scurt timp, din cariera noatra. Emotiile sunt pe masura. Asta poate si pentru ca o consideram cea mai mare sansa a noastra de a reusi spre o viata dedicata 100% muzicii. Este ceea ce ne dorim cu totii si cred ca e si ceea ce isi doreste orice trupa sau orice artist. Adevarul e ca eu unul m-am cam saturat de muncit pentru trupa doar part time. Imi doresc sa fiu implicat zi si noapte in proiectul acesta si sper sa reusesc.

CZB: Aţi pregătit ceva nou pentru Anglia?

Vali Rauca (Grimus): În Anglia vom susţine atât concerte electrice cât şi acustice. Am pregătit două piese noi nouţe, una din ele va fi cântată în premieră acolo, iar variantele acustice la piesele deja cunoscute le-am cosmetizat puţin. Tamaş şi Titus vor adauga sarea şi piperul prin elemente de percuţie mai neconvenţionale.

CZB: În ce măsură se schimbă vestimentaţia de scenă? Aţi pregătit ceva special în acest sens?

Vali Rauca (Grimus): Label-ul avangardist Rozalb de Mura, prin reprezentantii ei, Gyarfas Olah, Erika şi Dragoş Olea, ne-au sprijinit din nou pentru această aventură. Vom avea nişte ţinute speciale care, îndrăznesc să spun, ne reprezintă pe fiecare în parte. Mulţumim frumos Rozalbilor.

(din păcate nu avem poze).

CZB: Care ar fi PLAYLISTUL de piese cu care v-aţi propus să mergeţi în Anglia?

Vali Rauca (Grimus): Playlistul e încă “work in progress”. Vom alege zilele acestea varianta finală. Cu siguranţă pot spune că nu va lipsi piesa Started, aleasă de Adam Whittaker pentru promovarea în Anglia, piesele Backseat Driver şi In a Glimpse de pe albumul Panikon, dar şi destul de multe piese din noul val, care îşi vor găsi cel mai probabil locul pe următorul album Grimus.

CZB: Care ar fi diferenţele dintre Finala GBOB Londra. decembrie 2007şi mini-turneul de patru date de acum?

Vali Rauca (Grimus): Diferenţele sunt destul de mari, în sensul că un asemenea turneu chiar îţi dă şansa de a te exprima pe scenă, cântând un număr mult mai mare de piese, atât în variantă acustică cât şi electrică. După cum se ştie, la GBOB se cântă două piese în maxim zece minute, iar dacă trupa prinde un moment mai prost care coincide cu scurta ei apariţie pe scenă, cam atât le-a fost. Şi e una sa cânţi în regim de concurs, cu reguli foarte stricte, şi alta să poţi şi improviza în timpul tău de cântat. Oricum, sunt sigur că experienţa din 2007 ne face să revenim cu mult mai multă dezinvoltură pe tărâm britanic.

CZB: Până acum, cum vă înţelegeţi cu noua voastră casă de discuri, Eden Music UK?

Vali Rauca (Grimus): Până acum e doar lapte şi miere, vom vedea pe parcurs cum evoluează relaţia dintre noi. Sperăm ca această relaţie să aibă toate atributele numelui pe care şi l-au ales: Eden.

CZB: Discuţiile se poartă între Casa de discuri şi Managerii voştri, Ionuţ Sandu şi Ernesto Bianchi sau se poartă concomitent prin email direct şi cu artiştii din formaţie?

Vali Rauca (Grimus): Artiştii sunt la curent cu ceea ce manageriatul trupei Grimus discută cu casa de discuri, dar detaliile tehnice le lăsăm în seama lui Ernesto Bianchi şi Ionut Sandu, pentru că la asta se pricep cel mai bine ei. Când e vorba de muzică, ne pricepem cel mai bine noi. Sunt roluri clare.

CZB: Care este PLAYLISTUL de piese pregătite pentru emisiunea radio live de la BBC? acolo se vrea să cântaţi electric sau acustic?

Vali Rauca (Grimus): În principiu noi pregătim un concert acustic pe care îl vom cânta cu mici modificări în toate locurile în care va fi nevoie, dar cum spuneam, mai devreme, rămâne să ne hotărâm exact ce piese vor intra în acest acustic. Şi la BBC vom cânta cu două chitări acustice, pian, trei voci şi elemente de percuţie.

www.grimus.ro

http://soundcloud.com/eden-music

Noul single Started va fi lansat pe plan internaţional Luni 9 August 2010 de Eden Music şi Believe Digital.

În 18 iulie Started a fost difuzată în premieră în Anglia la BBC Radio.

Din 27 iulie ea poate fi ascultată şi pe frecvenţele Radio Guerrilla.

Lansarea va fi susţinută de un turneu în Marea Britanie, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra, şi în Romania.

Marea Britanie:

 • Sâmbătă 7 august, orele 18.00 – Outside: Inside Festival, Reading
 • Duminică 8 august, orele 21.45 – lansarea noului single „Started” în cadrul evenimentului „Eden Music Launch Show” unde vor mai concerta: Amy`s Ghost, Attention Thieves şi Vetoes – Club Plug`n`Play, Reading
 • Luni 9 august, orele 18.00 – showcase acustic – Ambasada României din Londra (acces pe bază de invitaţii)
 • Marţi 10 august, orele 20.00 – concert în deschiderea trupei Does It Offend You, Yeah? – Club Sub 89, în cadrul Outside: Inside Festival, Reading

România:

 • Vineri 13 august – Festivalul Fan Fest, Roşia Montană
 • Sâmbătă 14 august, orele 00.30 – Artmania Festival, Sibiu: The Music Pub
 • Duminică 15 august, orele 20.00 – Artmania Festival, Sibiu: Piaţa Mică (concert acustic în încheierea festivalului)
 • Sâmbătă 28 august, orele 17.00 – Festivalul Peninsula, Tg. Mureş: Scena Terrace
Comments
2 Responses to “Zoom. INTERVIU. Grimus. Înainte de plecare”
 1. ANTISUD spune:

  multa bafta!

 2. silver spune:

  mult succes!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: