Zoom. INTERVIU. Florin. Mandinga. Partea 1. Latin Express. El Negro. Începuturi

Începuturi muzicale. Mutarea de la Botoşani la Bucureşti

În liceu aveam o formaţie rock; îi copiam pe toţi.

Nu ştiam noi de muzica latino.

Într-o zi vine tata la mine şi spune că decât să stăm aşa, mai bine cântăm la nunţi.

Aşa am început să mergem la nunţi.

  • tata cu saxofonul

  • fratele cu toba

  • eu cu basul

mai luam un chitarist cu noi şi mergeam la nunţi.

Mergând la nunţi am venit în contact prima dată cu muzica latino, pentru că erau anumite piese de gen cerute pe care se dansa, cum era ritmul de Bossa Nova. Ştiam de Flamenco.

1997. Street Blues Band

Când m-am mutat de la Filarmonica din Botoşani la Bucureşti … visul meu dintotdeauna era să lucrez într-un studio de înregistrări. Eu nu aveam ce să lucrez, pentru că nu mă ştia nimeni. Am mers la Bucureşti cu o trupă de Blues din Botoşani. Ne-am găsit un impresar care a zis că are grijă de noi. Ne chema Street Blues Band, iar impresarul era Ernesto Bianchi.

Acela a fost primul meu contact cu showbizul din România. Atunci i-am spus lui Ernesto Bianchi că mi-ar place foarte mult să intru să lucrez într-un studio.

Bucureşti. Prima slujbă la un studio de înregistrări

Recent câştigasem două pagere de la Coca-Cola, iar ele erau singura mea posibilitate de a avea contact cu lumea. Eram proaspăt venit la Bucureşti şi nu aveam telefon fix.

La momentul respectiv eram agent comercial şi vindeam parfumuri.

Ernesto Bianchi a încercat să mă sune să dea de mine că a găsit un studio. Aveam pagerele închise în acel moment. Ernesto Bianchi a sunat atunci pe solistul de la Street Blues Band şi i-a spus solistului să îmi transmită că mi-a găsit un post de lucru în studio. Tipul acesta nu mi-a spus însă nimic şi s-a dus el în locul meu… noi fiind prieteni vechi din Botoşani, de ani de zile. Peste o lună venise acelui solist un contract să meargă să cânte pe vas în Norvegia … şi aşa a ajuns ca el să vină la mine şi să îmi spună că el mi-a găsit un post de lucru la studioul cutare. Ulterior am aflat întreaga poveste.

Latin Express. Formula de cvartet

Era studioul unde lucra Gheorghe Gheorghiu. Prin acel studio, venit din Botoşani, am venit prima dată în contact cu Mădălina Manole, Aurel Temişan, Adrian Enache … era gaşca aia care mai rămase în 1997 … şi a fost mişto. Aşa a venit şi Latin Express acolo într-o zi şi am povestit cu ei că sunt pasionaţi de Flamenco şi să cânt şi eu cu ei … era Alex cu Mitică la vremea aia. Ei repetau şi cântau mult Flamenco acasă.

Eu când am auzit faza asta, m-am luat cu valul să cânt cu ei. Eu ascultam şi cunoşteam muzica celor de la Gypsy Kings. Mai era un băiat care cânta şi cu vocea şi cu pianul … şi mai era un tobar parcă. Nu am avut multe ieşiri, dar am ajuns să cântăm la petrecerea lui Rică Răducanu, şi am cântat Rumba culorilor pe atunci, care era o piesă Latin Express, compusă de ei, iar acest impact pentru mine, venit de la Botoşani la Bucureşti, şi să cunosc tot felul de oameni, a fost incredibil. Ulterior Rumba culorilor a devenit piesa lui Pepe.

Pepe a apărut în schemă după ce trecuse pe la studio într-o zi, să tragă voci. Când l-am ascultat cum interpretează muzica, am zis că el este omul de care avem nevoie. Cred că ei îşi doreau însă mai mult să fie doar ei trei.

Eram căsătorit pe atunci, şi foarte ocupat cu studioul… nu prea aveam eu timp de cântat în formaţie şi am cântat mai mult cu ei la studio.

Despărţirea mea de ei nu a fost din motive de ceartă sau neînţelegeri. Pur şi simplu eram ocupat cu alte treburi.

Ei aveau în spate un tip foarte bogat, venit din America, care avea un spital. El se dădea mereu drept Managerul/Impresar la Latin Express. Mihai parcă îl chema … nu mai ştiu exact. Le-a promis o grămadă de lucruri, cred că i-a şi ajutat puţin cu câte ceva. Şi-a ales chitaristul de la Latin Express (şi în prezent, doar Mitică a rămas alături de Pepe) şi au făcut un proiect care a ţinut trei-patru luni, în care a cântat şi nevasta mea.

Între timp m-am recăsătorit cu o fata cu 15 ani mai mică ca mine şi care cântă foarte bine.

De la Latin Express la El Negro

CZB: Cu Bogdan Negroiu de la El Negro cum te-ai cunoscut?

Florin Siia (bass, Mandinga): Tot la studio. Acolo am cunoscut o grămadă de lume. Eu cântam cu Latin Express.

Am fost la TVR şi la Casa Eliade cu Latin Express. Casa Eliade era făcută împreună cu Vali Sterian. Ne aflam pe acolo şi a filmat TVR şi aşa am avut prima apariţie la televiziune.

L-am adus pe Alex trompetistul, care-i acuma la Mandinga. L-am adus pe Ciopli, tobarul care este acuma la Mandinga. Aşa s-a format de fapt viitorul nucleu al formaţiei Mandinga.

CZB: Şi ce s-a întâmplat? De ce v-aţi despărţit de Bogdan Negroiu şi implicit de El Negro?

Florin Siia (bass, Mandinga): Multă lume ne spunea că există o diferenţă prea mare între soliştii vocali şi trupa de spate. Noi toţi din spate, fiind conservatorişti, ne plăcea să cântăm GREU. Astfel, cu timpul, cei din trupa de spate ne-am desprins de El Negro şi ne-am format noi proiectul nostru de Latin Jazz. Am mers vreun an de zile în paralel cu El Negro. Ne-am tot căutat solistă, până am găsit-o pe Elena Gheorghe.

Instalaţia de sunet V-Sound

CZB: Cu timpul, ţi-ai făcut instalaţia proprie de sunet, V-Sound?

Florin Siia (bass, Mandinga): Mereu mi-a plăcut partea asta de organizare. Asta făceam deja de pe vremea concertelor cu El Negro. Dacă tot aveam sunetul, mai umblm şi pe la mixer. Odată formată Mandinga, am luat sistemul şi l-am mai mărit ca să ştiu că nu mai trebuie să apelez la altcineva. Este important să ştii că este al tău. Cu timpul, ne-am permis să cumpărăm şi maşini făcute la comandă cu care ne transportăm instalaţia cu noi oriunde suntem chemaţi prin ţară.

CITIŢI PARTEA 2 PESTE 7 ZILE.

www.mandinga.ro

Agenda Mandinga

Club Bora Bora
Galaţi
Vineri
13 August

Club Kharma
Cluj
Vineri
20 August

Concert Mandinga
Târgu Jiu
Sâmbătă
21 August

Comments
One Response to “Zoom. INTERVIU. Florin. Mandinga. Partea 1. Latin Express. El Negro. Începuturi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: