Zoom. MOMENTE ROCK. Primul Concert Altar

Aniversăm 20 de ani de la înfiinţarea formaţiei Altar.

În ultima parte a serialului, povestim cu Teo Peter Jr. şi Andy Ghost despre primul concert Altar la Cluj în ianuarie 1991


PRIMUL CONCERT ALTAR

Teo Peter Jr.

Am avut primul concert în 1991 în formula cu Vlady la voce, iar după acel concert, care era în cadrul unui Festival la Casa Tineretului din Cluj, l-am văzut şi pe actualul Andy Ghost, pe atunci cunoscut sub numele de Pico. Pico cânta în Certainty, alături de toboşarul Levi. După acel concert i-am zis lui Nimrod că dacă vrem să ajungem mai sus, trebuie adus Pico în formaţie.

Dealtfel, după acel concert m-am dus la Pico, l-am felicitat pentru prestaţie şi i-am zis că locul lui ar fi alături de noi, de formaţia Altar şi să se gândească bine la această variantă. Sigur, povestea este mai lungă. Iniţial propunerea pentru postul de solist vocal era Andy Ghost, dar din considerentele de prietenie pe care Nimrod le avea cu Vlady, prietenie care probabil s-a legat mult mai mult în Ungaria, când, fiind departe de ţară, este mare lucru să ai un prieten lângă tine. Probabil de aceea Nimrod si-a schimbat optica si l-a ales pe Vlady. Sigur, iniţial am mers pe mâna lui Nimrod pentru că, într-un fel sau altul, trebuia să existe respect vis-a-vis de el ca şi co-fondator, sau care a venit cu ideea înfiinţării unei formaţii de acest gen, cu toate că am fost reticent oarecum faţă de calităţile de solist vocal ale lui Vlady.

Am avut discuţia după primul concert, cu Nimrod şi Janke Zsolt (tobe), pentru aducerea lui Andy Ghost în trupă. Nimrod s-a opus, dar pe vremea aceea făceam primele exerciţii de alegeri democratice, iar doi am fost pentru aducerea lui Andy Ghost în formaţie. Nu am înţeles niciodată de fapt, de ce în faţa evidenţei, a ales atunci prietenia, dar până la urmă, judecând la rece, este un lucru de respectat şi de apreciat, pentru că sigur, un solist vocal mai găseşti, dar un prieten mai greu.

Dar, pentru noi era important atunci să facem un pas în faţă, ceea ce s-a şi întâmplat. Andy Ghost a venit în trupă împreună cu Levi, actualul nostru toboşar, care în prima fază a cântat la a doua chitară în trupă, iar după o perioadă, odată cu plecarea lui Janke Zsolt, i-a luat acestuia locul la tobe. Levi s-a dovedit a fi un mare câştig pentru trupă.

PRIMUL CONCERT ALTAR

Andy Ghost

După ce am aranjat toate piesele acasă … îmi amintesc că primul concert cu Altar a fost în februarie 1991 … După ce am aranjat trupa, cu Nimrod la chitară, Teo la bass, Zsolt la tobe, şi cu mine la voce … ne-am hotărât, am făcut versurile, tot … şi la un moment dat Nimrod ne anunţă că el pleacă în Ungaria să lucreze cu un bun prieten de al lui, Vlady. Acolo, Vlady stătea mult mai bine din punct de vedere financiar. Nimrod s-a întors acasă: ei acolo au trăit experienţe faine împreună, s-a închegat o prietenie mai adâncă. Probabil că Nimrod i-a povestit despre proiectul Altar. În momentul în care s-a întors Nimrod acasă, a venit şi mi-a spus că nu mai vrea să cânt cu trupa, ci doreşte să-l aducă în trupă pe Vlady pe post de solist vocal. Îţi poţi imagina ce lovitură a fost pentru mine asta. Am renunţat la trupa mea, am făcut o altă trupă … am părăsit trupa Asalt, şi într-o anumită măsură l-am părăsit pe Levi, care la vremea respectivă cânta la chitară la Asalt şi chiar vroia să facem ceva împreună … şi se vine cu textul că vreau ca prietenul meu să fie vocalist. Mai mult, pentru că Vlady avea o situaşie mai bună şi aducea din Ungaria tricouri, geci, insigne, şi le aducea şi la Nimrod şi Teo, într-un fel i-a cumpărat pe oameni şi au fost toţi de acord să fie el vocal până la urmă. Ce să facem, eu supărat, mi-am propus să fac o nouă trupă, cu care să fac concurenţă la Altar. Din componenţă, îmi amintesc de Levi la chitară şi Zsolt la tobe, care bătea şi la Altar; de basist nu-mi aduc aminte acuma.

Am zis, no lasă că dacă acuma ne-au fraierit, ne facem noi trupa noastră şi ne vedem noi de ale noastre, că vezi că nu poţi să te bazezi pe nimeni: oamenii sunt foarte uşor coruptibili. La început gândeam aşa, pentru că eram doar supărat. Trupa se numea Certainty (Certitudine) tot un fel de euro-thrash metal, cu piese de impact.

Teo de fapt, el ştia că de fapt hotărârea lui Nimrod nu era ceva foarte folositor trupei Altar şi era mai mult o chestie de prietenie şi de orgoliu personal. Teo a zis că îl vor încerca pe Vlady până la primul concert, dar dacă nu merge cu Vlady, îl luăm înapoi pe Pico (Andy Ghost). Mie desigur mi se părea o fraiereală din partea lor, o dumă prin care să mă liniştească pe mine.

Primul concert s-a ţinut la Casa Tineretului şi a fost organizat de Ştefan Vannai la final de ianuarie sau început de februarie 1991. A fost un festival organizat pe două zile. În prima zi au cântat vreo zece trupe care atunci au apărut, de thrash-death, şi alte încercări de acest gen. Bineînţeles a cântat şi trupa Kappa, dacă bine îmi amintesc, şi mi se pare că a cântat şi Transexpress.

Noi am cântat chiar înainte de Altar. Am avut succes la public şi noi, şi Altar, dar Vlady nu şi-a făcut bine treaba şi toţi veneau să îmi spună că este o mare diferenţă între noi.

Atunci, chiar după primul concert Altar, unde am cântat în aceeaşi seară cu Certainty, a venit Teo la mine să îmi spună că doar eu lipsesc din trupa asta şi că urmează să ne întâlnim şi să discutăm, pentru că treaba cu Vlady nu funcţionează – şi dacă vrem să facem o treabă profesionistă, trebuie să cânt eu la voce.

Următoarea întâlnire a fost la Nimrod; Vlady nici nu a mai venit. Acolo s-a hotârăt ca de acuma încolo rămân eu la voce. Eu am zis de la vremea aceea, când am fost dat afară din Altar şi am făcut trupa Certainty, m-am înţeles cu Levi că orice se va întâmpla şi oriunde voi merge, vom merge împreună şi vom cânta doar împreună. Ideea atunci era că dacă cumva mă iau înapoi la Altar, problemă care nici nu mi-o puneam, atunci vom merge împreună acolo.

http://www.altar.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: