Zoom. INTERVIU. Florin. Mandinga. Partea 2.

În prima parte am discutat cu Florin de la Mandinga despre mutarea de la Botoşani la Bucureşti, momentele înfiinţării El Negro, Mandinga şi Latin Express în etapa de cvartet. Astăzi continuăm etapele carierei artistice cu Mandinga.

CZB: Am citit că presa a lăudat Mandinga mai mult decât pe Rafaga. Cum aţi perceput voi treaba asta?

Florin Siia (bass, Mandinga): Ştii care a fost faza? Iarăşi duc povestea în trecut. Prima dată când am cântat în Piaţa Constituţiei, în deschidere la Rafaga, formaţia sudamericană era pe val pe atunci. Acela a fost primul concert în care am cântat înaintea lor, în faţă la 15.000 – 20.000 de oameni. Noi atunci de abia începeam să interpretăm Salsa, cântam mult după ureche; de abia începusem să învâţăm mai bine ce înseamnă muzica asta.

Deja la a doua apariţie pe scenă alături de Rafaga, cota lor era în scădere, iar noi ne pricepeam mult mai bine la muzica ce o cântam şi eram convinşi că vom impresiona.

Reacţia a fost la fel şi la Cluj în octombrie 2009. Au fost care au plecat din sală după ce am cântat noi şi nu au mai stat la Eliades Ococha, iar Buena Vista Social Club în România este o chestie de snobism … eu aşa o percep. Şi noi ne-am gândit acum doi ani să facem o chestie, pentru că am colaborat cu un artist foarte respectat din domeniu când am fost în Cuba. El a cântat deasemenea cu Buena Vista Social Club… Atunci făceam spectacolul nostru Buena Vista featuring Mandinga … dar oricum venea lumea…

CZB: Cum a fost să fiţi invitaţi la Festival de Salsa din Bulgaria, sau cel din Serbia? Cum aţi fost primiţi?

Florin Siia (bass, Mandinga):Foarte OK, numai că noi în acel moment nu ne găsisem încă o amprentă clară a noastră. Între timp am reuşit şi asta, pentru că practic, practic, anii aceştia pentru noi au fost pentru învăţat, de perfecţionat muzica asta, pentru că nu este deloc uşor de interpretat.

CZB: De aceea aţi şi schimbat componenţa de atâtea ori de-a lungul anilor?

Florin Siia (bass, Mandinga):Da. Am schimbat foarte mulţi componenţi. În aceşti ani, am aprofundat foarte mult stilul cubanez de interpretare. Noi vrem cu timpul să reuşim să combinăm muzica tradiţională, populară românească cu muzica şi scena Salsa.

Te duci în Italia sau în alte ţări de acest gen unde lumea este obişnuită cu acest gen muzical, unde există deja mulţi emigranţi originari din Cuba sau Puerto Rico. Cum poţi tu din România să te duci acolo şi să cânţi muzica pe care o cântă deja trupele mari de acolo? Atunci am zis că încercăm cel mai bine să reuşim să combinăm genul cu muzica noastră. Şi asta a dat deja roade în Polonia unde am fost foarte apreciaţi ca spectacol şi muzică.

Singura trupă străină care este apreciată cântând aceeaşi muzică ca cei originari din Caraibe este un grup de japonezi care execută aceleaşi note la perfecţie şi sunt apreciaţi pentru că ei vin din Japonia. Ei au devnit cunoscuţi prin faptul că la ei nimeni nu cântă aşa ceva.

În Bulgaria şi Serbia a fost foarte mişto. Eram consideraţi trupa din România care cântă Salsa, am mai introdus şi ceva din folclorul nostru în program, şi a ieşit foarte bine.

Încă nu avem experienţa trupelor cubaneze.

CZB: Aţi avut trei turnee de studiu în Cuba…

Florin Siia (bass, Mandinga): Nu. A fost unul în 2006, când am stat trei săptămâni pentru perfecţionare şi a mai fost Sergiu Stoiadin, managerul, cu Ciupi de la percuţie, când au adus cei trei sau patru instrumentişti cubanezi în formaţie. A treia oară a fost doar Alex anul acesta în ianuarie într-un fel de excursie.

CZB: Cum e viaţa în Cuba?

Florin Siia (bass, Mandinga): Muzică şi dans. Sunt două cluburi super-comerciale, cum e Tropicana, însă noi ca muzicieni am fost în locurile unde se duc cubanezii să cânte. Sunt două locaţii de acest gen în Casa de la Musica unde se ţin câte două concerte în fiecare locaţie în fiecare zi, de la orele 19.00 şi de la orele 22.00. Acolo vezi trupe şi poţi asculta toate genurile care se cântă în Cuba.

CZB: Cum a fost să câştigi premiul Best Live Show în cadrul Premiilor MTV România 2009? Tu cum te simţi, fiind nominalizat la această categorie, alături de proiecte are fac de fapt PLAYBACK pe scenă?

Florin Siia (bass, Mandinga): Eu am fost plecat şi prin America şi am văzut şi acolo care este faza … am şi cântat … dar, Premiile pe care le-am luat până acuma le-am luat pentru că le merităm, pentru că suntem buni. Premiul acesta de la MTV, sincer nu ştiam că o să-l luăm. Mereu ţi se spune din timp să vii acolo pentru că urmează să primeşti premiul nu ştiu care… aici nu se ştia … era şi Iris, şi Smiley la aceeaşi categorie cu noi. Nu s-a ştiut până în momentul când ne aflam pe scenă acolo şi au anunţat câştigătorul. A fost un sentiment excelent, cred că cel mai tare din viaţa mea, sincer, pentru că nu mă aşteptam. Şi asta nici n-am mai băgat de seamă că erau şi proiecte playback aici. Fiecare face cum vrea … sau să facă un proiect cu care să câştige bani peste noapte, cum a fost Genius, care apoi a murit … sau vrei să faci ceva care dăinuie. La noi asta a fost ideea de la început. Am hotărât că suntem nucleul acesta şi hai să facem ceva … că ne-a fost greu şi că nu am avut bani, că a trebuit să ne descurcăm cum am putut … prin asta am trecut şi acuma putem culege roadele.

CZB: Aţi înfiinţat Asociaţia Culturală Mandinga ca să aveţi un statut juridic sau era un plan clar că doriţi să organizaţi şi un Salsa Fest.

Florin Siia (bass, Mandinga): Mai mult pentru treaba asta, pentru că noi ne gândeam că vrem să facem o şcoală şi să dezvoltăm mişcarea de muzică latino.

CZB: Ca să vă cultivaţi publicul, practic.

Florin Siia (bass, Mandinga): Da. exact. Asta facem acum. Lumea nu cunoaşte genul. Faza foarte nasoală pentru noi în România este că oamenii nu sunt obişnuiţi cu acest fenomen. În Bulgaria, spre exemplu, dacă te duci, ştiu oamenii ce înseamnă Salsa. E foarte ciudat şi mă doare foarte mult. Chiar despre asta vorbeam acuma, că avem un tip care ne-a susţinut de la început. El are un club de salsa în Bucureşti şi el ne-a susţinut de la început. Prin el am reuşit să facem Salsa 1, Salsa 2, Salsa 3 … şi ne-a susţinut mereu. Anul trecut am zis că ne revanşăm şi am cântat gratis în clubul lui o dată pe lună şi era mereu plin. Anul acesta când s-a redeschis clubul, am stabilit că vom cânta la deschidere şi intrarea a fost 25 de lei … şi lumea nu a mai venit … au fost doar 140 de plătitori. Noi promovăm treaba asta şi zicem că facem ceva pentru muzica Salsa în România şi până la urmă nu îţi iese nimic din asta. Asta te doare.

CZB: Încă nu s-au schimbat mentalităţile.

Florin Siia (bass, Mandinga): Şi ne-am dat seama că afară e mult mai bine şi ar trebui să ieşim şi noi.

www.mandinga.ro

CLICK AICI PENTRU PARTEA 1 DIN INTERVIU

Agenda Mandinga

Club Kharma
Cluj
Vineri
20 August

Concert Mandinga
Târgu Jiu
Sâmbătă
21 August

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: