Byte. PĂREREA MEA DESPRE KORN LA PENINSULA

România. O piaţă neinteresantă.

Dacă Bucureştiul cu toate institutele lui super-hiper-mega-centralizate desconsideră în continuare restul ţării, aşa se întâmplă şi cu Bucureştiul nostru iubit, marginalizat din punct de vedere al Europei. Altfel zis, frustrarea lor devine frustrarea noastră.

Megastarurile care cântă deja de zeci de ani adaugă Bucureştiul pe lista lor de turnee, numai ca să mai bifeze o ţară pe unde nu au ajuns când erau în culmea succesului acum 20-30 de ani.

Exemple: Madonna, Aerosmith, Metallica.

Trupele de actualitate din Occident sunt prea preocupate cu Festivalurile din Centrul Europei să tragă un ochi mai la est … unde vor veni când le mai scade cota şi popularitatea, peste 5 sau 10 ani.

Exemplul cel mai evident din 2010 este prima prezenţă la noi a formaţiei Korn la Festivalul Peninsula (Târgu Mureş) în August.

Îmi aduc aminte de Korn la Festivalul Sziget Budapesta în 2005.

Toţi adolescenţii erau în delir.

A fost ziua cu public record pentru acea ediţie…

Totodată a fost una dintre cele mai slabe prestaţii a celor de la Korn, care au avut mici defecţiuni tehnice deranjante legate de sunet (se tot întrerupeau din cântat la fiecare două piese – mai ieşeau de pe scenă – şi publicul nu înţelegea ce se întâmplă), deşi veniseră cu sunetist propriu şi nu s-a cântat nici un bis deşi publicul a insistat în acest sens … americanii au venit, au cântat, şi-au luat banul şi au plecat.

Asta a fost atitudinea celor de la Korn la Budapesta acum 5 ani … şi nu mă aştept la altceva de la ei 5 ani mai târziu la Târgu Mureş.

Povestind cu unul din organizatori a doua zi, mi s-a explicat faptul că au avut probleme cu artiştii pe toată perioada şederii lor la Budapesta. Explicaţia atitudinii greşite ce au avut-o se leagă de faptul că veniseră aici mai ieftin, doar ca să bifeze prima lor cântare în Ungaria, în Europa de est. Erau perfect conştienţi de faptul că aici albumele originale se vând în cantităţi considerate nesemnificative pentru ei, şi cum aceste venituri suplimentare sunt mult mai substanţiale în Occident, nu au venit cu interes deosebit să-şi facă prezenţa la Sziget, ci doar ca să umple o zi goală din program, să nu stea degeaba o zi în plus în altă capitală europeană.

…oare câţi vor veni să vadă Korn la Târgu Mureş cinci ani mai târziu?

…oare ce atitudine va avea Korn faţă de o ţară şi mai la est de Ungaria, fără niciun fel de magazine specializate de muzică, unde pirateria este metoda principală a celor pasionaţi de a colecţiona muzică?

www.peninsula.ro

26 – 29 august. Târgu Mureş

La Festivalul Sziget 2005, pe fiecare piesă Korn era proiectată pe fundalul scenei coperta albumului pe care apărea piesa respectivă.

http://modlife.com/korn

Headliner. duminică 29 august 2010

Comments
3 Responses to “Byte. PĂREREA MEA DESPRE KORN LA PENINSULA”
 1. dukepuccini spune:

  perfect de acord cu tine. dar ar mai fi un aspect. trupele care sunt „Hot” in vestul europei si in sua, nu aduna la noi decat un public subtire, iar organizatorii nu se risca pentru ca ar iesi in gaura. unii sunt mai curajosi si incearca marea cu degetul (vezi Liveland 2010). din pacate dinozaurii care concerteaza la noi nu sunt decat reflectarea culturii muzicale a romaniei.

 2. @dukepuccini – „din pacate dinozaurii care concerteaza la noi nu sunt decat reflectarea culturii muzicale a romaniei” – ai mare dreptate. mai scapa unii misto, dar de cele mai multe ori organizatorul regreta ca l-a adus.
  oricum, lucrurile s-au imbunatatit in ultimii ani.
  am vazut si eu Korn in 2005 – grav! mie mi s-au parut niste cocalari, si ei si publicu extraziat in singurii 2 copaci din zona.

  @Richard – retrag toate cuvintele pozitive spuse la adresa infopro-ului 😀

  @CZB – eu zic ca vor veni multi sa ii vada, si nu cred ca va fi publicul de la sziget.

 3. Vlad spune:

  concertul a fost extraordinar, atmosfera si prestatia au fost la limita asteptarilor. Ce nu mi-a placut a fost faptul ca nu am avut oportunitatea sa iau un autograf sau o poza cu baietii de la KoRn, in schimb am poze si autografe cu cei de la dub fx, Gorillaz Sound System, Tricky shi Therapy, Ii drept, nu au renumele trupei KoRn dar au avut decenta sa iasa in public, sa pozeze si sa semneze cateva hartiute cerute de catre fani, de pe la terasele care ii imprejmuiau…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: