Zoom. INTERVIU. The Cardigans. 21.11.1996

The Cardigans se înfiinţează la Jönköping, în Suedia (un orăşel cunoscut pentru cele 52 de biserici construite aici). Peter Svensson şi Magnus Sveningsson au pus bazele formaţiei.

Cardigan este cuvântul din engleză pentru pulovere de lână cu model în carouri.

O lume de vis cu izul anilor 60, cu petreceri de grădină, baruri elegante şi patinoaruri puternic luminate… Asta este starea în care ne introduc notele celor de la The Cardigans prin melodiile primelor albume lansate.

Formaţia are mare succes în Anglia la scurt timp după debut.

A cucerit apoi Japonia.

Producătorul muzical, Tore Johansson, a avut un mare impact asupra formaţiei, ducând izul melodiilor în lumea imperfectă a anilor 60, cu clapa puţin distorsionată

Un demo tras într-un apartament mic din Malmo (al treilea oraş ca mărime şi importanţă din Suedia, unde cvintetul s-a mutat ca să se poată lansa mai bine în industria muzicală locală) îl convinge pe Ola Hermanson (persoana de A&R de la casa de discuri Trampolene)… a urmat albumul de debut, Emmerdale care este lansat în 1994 în Suedia şi Japonia (fiind reeditat pentru lansare la nivel mondial în 1997). A urmat introducerea pe piaţa din SUA cu Life în 1995 şi albumul de debut la o casă majoră de discuri, First Band on the Moon (Mercury Records, 1996). De pe acest material, Lovefool devine un hit internaţional, fiind inclus în coloana sonoră a filmului Romeo & Juliet un an mai târziu (cu Leonardo DiCaprio şi Claire Danes în distribuţie).

În acel moment după lansarea piesei Lovefool la MTV Europe, dar înainte de lansarea filmului Romeo & Juliet şi înainte de turneul lor de debut în SUA (februarie 1997) am ajuns să obţin un interviu cu formaţia suedeză la Londra în 20 noiembrie 1996, prin nou-înfiinţata Zone Records, la vremea respectivă licenţiatul pentru România al grupului major de case de discuri Polygram, din care făcea parte şi Mercury Records. Intermediarul interviului a fost Bogdan Enache, angajat pe partea de relaţii internaţionale şi relaţii cu presa.

The Cardigans

  • Nina Persson (solistă)
  • Peter Svensson (chitarist, compozitor)
  • Magnus Sveningsson (basist)
  • Lars-Olof Johansson (claviaturist)
  • Bengt Lagerberg (baterist)

CLICK AICI PENTRU INTERVIUL CU THE CARDIGANS

Am avut acordul de interviu cu Magnus Sveningsson (basistul) şi Lars-Olof Johansson (claviaturistul). Am avut noroc că întreaga formaţie se afla în încăpere şi Bengt Lagerberg (bateristul) se strecoară în interviu la un moment dat.

Formaţia suedeză a făcut o pauză în 2000 – 2002 şi nu are activitate din 2007 până în prezent.

În 2006, Magnus Sveningsson a investit în relansarea primei lor casă de discuri din Suedia, Trampolene, la care a devenit persoana de A&R (Artist & Repertoire, practic, cel care descoperă talentele iar apoi le semnează). Anul acesta se lansează albumul de debut de la The Animal Five prin această casă de discuri.

www.cardigans.com

CLICK AICI PENTRU FOTODOCUMENTARUL CONCERTULUI THE CARDIGANS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: