Click. INDUSTRIE. Drepturile de autor. “Ţara arde, Babele se piaptănă!” sau “Unde dai şi Unde crapă”

Tzeapa UCMR. Acoperită de Stat.

Peste 50 de milioane de euro au fost colectaţi de UCMR-ADA, CREDIDAM şi UPFR în 2008.

UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor) este singurul organism din Romania acreditat sa gestioneze drepturile de autor in domeniul muzical, in timp ce CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) deţine monopolul drepturilor artistilor interpreti.

Din pacate, aceste organisme de colectare a drepturilor de autor functioneaza inca pe sistemul comunist: muncesc cativa si iau bani toti.

Drept urmare, sumele distribuite de UCMR-ADA artistilor care compun Hiturile din Topurile Radiourilor autohtone sunt penibile in comparatie cu milioanele de euro pe care organizatia le-a colectat de-a lungul anilor. Suma nu este repartizată corect artiştilor.

UCMR-ADA este acuzata ca ar fi trimis catre artisti doar cateva zeci de mii de euro, in conditiile in care acest organism a colectat aproximativ 26,5 de milioane de euro in 2008, 15% din aceasta suma fiind alocata, conform legii, cheltuielilor de intretinere si colectare. De asemenea, intre 2004 si 2008, societatea ar fi colectat aproximativ 252 milioane ron.

Astfel, la începutul anului 2010, un grup de artisti romani a lansat un blog colectiv, intitulat Drepturile.ro, prin intermediul caruia muzicienii si actorii isi pot exprima nemultumirile privind colectarea si distributia drepturilor de autor si a drepturilor conexe.

„Am fost si eu acolo, am fost tratat ca ultimul cersetor”

Mihai Sturzu consideră ca Hi-Q a primit doar 15% din cât trebuia.

„Noi avem nemultumiri pe care le-am tot exprimat, atat in interiorul organismelor la care suntem membri (UCMR-ADA si CREDIDAM), cat si la ORDA, cat si in presa. Acum ne-am unit si online. Nu vrem scandal, vrem un sistem transparent de distributie a milioanelor de euro (peste 50 milioane de euro in 2008!) colectate de aceste organisme si care sunt distribuite in mod incorect si opac.”

Florin Grozea, Hi-Q

„Anul trecut am avut 20 de piese in heavy-rotation, din care 8 number one-uri la radiourile mari. Cu toate acestea sumele incasate de la UCMR-ADA au fost foarte mici”

Radu Bolfea. Play&Win (co-autor pentru artisti ca Inna, Andra, 3SE si Activ).

“Ei in continuare ne cred fraieri”

Mihai Budeanu. ex-3SE

„Am vorbit cu multi patroni de cluburi si am auzit ca playlist-urile pe care le semneaza sunt impuse de UCMR-ADA”

Smiley

„In anul 2008 am avut un mare hit (Brasil) si am primit cateva sute de RON! si am cantat piesa asta pe absolut toate posturile de radio si televiziune …a fost hitul anului!”

Tudor Ionescu. Fly Project

http://artisro.wordpress.com/

Ţara arde, Babele se piaptănă!

Am intrat pe websaitul UCMR. Primele imagini pe care le-am văzut prezintă proiectul unor arhitecţi pentru noul sediu UCMR-ADA.

Se distribuie în mod eronat banii la artişti, iar UCMR se pregăteşte să se mute într-un sediu nou !

Stimati membri,

Va prezentam in cateva imagini proiectul sediului de pe strada Ostasilor Nr.12, Sector 1, Bucuresti. Mentionam faptul ca proiectul a fost realizat de catre SC Design Unit SRL.

http://www.ucmr-ada.ro/

Unde dai şi Unde crapă!

Mai grav este faptul că după scandalul pornit de artişti împotriva UCMR-ului, constatând faptul că se colectează în fiecare an de fapt zeci de milioane de euro din Drepturi de autor … Guvernul României, în frunte cu Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, s-a gândit că de fapt artiştii români sunt oameni la fel de înstăriţi ca şi ei. În ciuda faptului că Guvernul refuză să se impoziteze mai drastic şi să dea un exemplu de urmat cetăţenilor, el s-a pornit pe artişti, pe promoterii culturii româneşti în secolul 21 … şi nu se leagă deloc de UCMR, institutul acuzat de fraudă şi evaziune faţă de artişti!

Scandalul a început săptămâna trecută. În esenţă, artiştii sunt impozitaţi cu 45% din veniturile din Drepturile de autor. Este probabil cea mai drastică măsură luată de actualul guvern … şi de cine se leagă? De promotorii artei şi culturii de la noi din ţară?

Unde nu-i Cap, vai de picioare!

Revenim curând cu detalii legate de noua Lege de impozitare a Drepturilor de autor.

Comments
6 Responses to “Click. INDUSTRIE. Drepturile de autor. “Ţara arde, Babele se piaptănă!” sau “Unde dai şi Unde crapă””
 1. Tiki Horea spune:

  Vai de capu meu. Care ar fi o solutie de a rezolva problema, in afara de mitinguri? 😕
  or a way to work around ucmr?

  • it’s not about working around ucmr.
   daca esti sigur ca poti iesi afara cu muzica, e bine sa te inscrii la orice asociatie de gestionare a drepturilor de autor … din germania, franta, anglia … spre exemplu, unde sistemul functioneaza.
   legat de impozite si taxe, se pare ca cei din guvern care au buzunarele gata umflate, vor si mai mult de la noi.
   prin masurile drastice luate, guvernul practic indeamna individul sa caute moduri de a fenta sistemul.

 2. Tiki Horea spune:

  Pot sa-mi inregistrez piesele si-n alte tari, deci…that’s awesome. Thanks for the info. 😀

 3. Tiki Horea spune:

  I think you should write an article with what we CAN do, but don’t know it. 😕

  • if this project (CZB.ro) can receive some help to develop, i would have time to write about what i really want to write about (i.e. things like this), and while others write about bands, reviews, etc. i couldconcentrate fully on industry aspects such as this. given the present situation, you’re just gonna have to bear with me on this project and wait till i have the time to fully study and understand the problem at hand so i can write about it properly.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: