Zoom. INTERVIU. Bernard Houliat, directorul Centrului Cultural Francez din Cluj-Napoca

Mandatul de director este de trei ani. Sunt aici de patru ani. Asta înseamnă că mi-am prelungit mandatul cu un an, după care, în mod extraordinar şi complet neobişnuit, am reuşit să îmi mai prelugesc mandatul cu încă un an, până în septembrie 2011.

Interviul a fost realizat la începutul lunii iulie, două săptămâni după solstiţiul de vară, când, timp de nouă ani, până în acest an, s-a organizat Sărbătoarea Muzcii la Cluj. Deasemenea, trecuseră câteva zile de la Ziua Bastiliei, sau a Independenţei, în Franţa…

CZB: Cum se sărbătoreşte Ziua Bastiliei la Dvs. Acasă, în oraşul natal?

Bernard Houliat (director la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca): Sunt din Libourne, în provincia Aquitaine, lângă Bordeaux. Saărbătorim cu un bal, un foc de artificii şi o ceremonie cu Primarul.

CZB: Cum aţi venit prima dată în România, în 1990?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): A fost o întâmplare, trebuia să ajung în altă parte. Lucram în Bavaria, şi cum nu era foarte departe de acolo, am hotărât să fac un scurt turneu prin această zonă a Europei.

CZB: Aţi vizitat mulţi Munţi din România. Există munţi în care nu aţi ajuns încă?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Nu am ajuns încă niciodată în Munţii Retezatului. Cu siguranţă sunt şi alţi masivi pe unde nu am ajuns încă.

CZB: Aţi colindat munţii Franţei înainte de a ajunge în România?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Înainte de misiunea diplomatică în România, am lucrat în Spania. În ultimii 30 de ani cred că am locuit doar patru ani în Franţa. Când locuiesc în Franşa, sunt foarte aproape de Pirinei, într-o zonă muntoasă.

CZB: În România protestele sunt de o amploare mai mică ca în Franţa. Care este părerea Dvs. privind dilema mineritului cu cianură la Roşia Montană? Credeţi că poate fi oprită acţiunea de către ecologişti?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Eu nu cunosc ansamblul de probleme legate de Roşia Montană, dar toate acţiunile care merg în favoarea prezervării patrimoniului natural şi al comunităţilor umane mi se par foarte importante – şi constat într-adevăr o incapacitate a publicului de a se mobiliza pentru astfel de cauze comunitare în România.

Un alt exemplu ar fi defrişarea pădurilor care produce efecte imediate, cum a fost şi anul acesta, unde această problemă a dus la inundarea multor ţinuturi care altfel erau protejate de pădurile care se aflau acolo în trecut. Şi nimeni nu protestează. Şi cunosc şi cazuri unde Primarii ameninţă populaţia să nu vorbească cu presa.

Acesta este un fenomen pe care îl consider foarte straniu: pasivitatea.

În general, situaţia socială şi politică suferă de aceeaşi pasivitate a populaţiei. În România găsim multe calităţi la oameni, dar lipseşte una: spiritul de rebeliune.

Un spirit de care francezii sunt destul de ataşaţi – legat şi de evenimentele din 14 iulie 1789 este spiritul răzvrătirii împotriva deciziilor greşite luate în situaţiile de criză. Acest spirit de rebeliune nu este un defect, ci o valoare – să poţi să nu accepţi inacceptabilul.

CZB: O civilizaţie poate evolua numai prin revoluţie.

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Nu este vorba de o Revoluţie, ci de un spirit de vigilenţă permanentă.

CZB: Pe plan muzical, lucrurile stau complet altfel în România decât în Franţa. Un exemplu ar fi Sărbătoarea Muzicii. În Franţa ştiu că artiştii ies de bună voie să cânte în stradă, pemntru ca artiştii tineri să devină cunoascuţi şi scenele locale de muzică să se dezvolte mai bine, devenind mai cunoscute publicului local. De ce consideraţi că în România nu a prins acest proiect care are în schimb succes în multe ţări din Europa?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Se leagă puţin de ceea ce vorbeam înainte, şi anume problema aceea de a mobiliza oamenii. Mi se pare că în România există un individualism destul de puternic.

Pentru Sărbătoarea Muzicii nu intervenim, pentru că nu avem posibilităţile necesare să ne ocupăm de acest proiect aşa cum trebuie. Ar fi nevoie de eforturi considerabile să organizăm Sărbătorea Muzicii la Cluj şi nu o putem face de unii singuri.

Sperăm să ne concentrăm pe acţiuni de termen lung şi care au repercursiuni pe parcursul anului şi care nu se întâmplă într-o singură zi. Dacă ar fi iniţiative, le-am putea susţine. În mod normal în această perioadă majoritatea studenţilor sunt sau plecaţi sau au examene şi este un moment nepotrivit pentru a se organiza Sărbătoarea Muzicii la Cluj.

CZB: Nu credeţi că s-a greşit fundamental în momentul în care s-au asociat sponsori la acest eveniment, pentru a plăti artiştii cu renume din Bucureşti să se facă turnee cu ei prin ţară, şi s-a exclus din start promovarea scenelor locale, care este unul dintre scopurile acestui eveniment în Franţa şi în restul lumii? Nu se putea începe de la un proiect mic care să se dezvolte pe plan local în timp, pe termen lung?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Companiile mari cu sediul în Franţa (n.a. precum Orange şi Carrefour, care s-au regăsit mereu pe afişele de promovare al evenimentului pe plan naţional) s-au folosit de acest moment pentru campaniile lor de marketing, să se implice, dar nu s-a înlocuit scopul evenimentului în sine cu o altă schemă de promovare comercială. Nu trebuie să ne ascundem după aceste mari turnee, şi acesta nu a fost rostul lor şi nu ar fi trebuit să înlocuiască concertele mai mici cu trupe mai puţin cunoscute.

CZB: Primăvara Cafe a fost o iniţiativă de la Cluj sau se face de mai mult timp în alte centre?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Primăvara Cafe este o iniţiativă de la Cluj, cel puţin de această amploare. Evenimentul se face între timp şi la Iaşi şi la Timişoara, unde este organizat pe plan local de Centrele Culturale Franceze locale, care acolo le susţin timp de una sau două săptămâni. La Iaşi se numeşte Cafe Culture şi este de mai mică amploare ca la Cluj.

CZB: La Cluj de ce aţi hotărât să se întindă pe o perioadă de şapte săptămâni?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): A fost o încercare pentru noi să încercăm să cuprindem toate iniţiativele, dar de la anul cred că vom reduce perioada evenimentului la o lună de zile, pentru a fi mai uşor de gestionat.

CZB: Da, şi se diluează impactul proiectului… Dvs. Ce muzică ascultaţi acasă sau în timpul liber?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Muzica Barocă, Jimi Hendrix şi Jazz.

CZB: La ce concerte aţi fost în Cluj?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): La concertele organizate de Centrul Cultural Francez, anumite concerte ale Filarmonicii … şi din păcate nu la foarte multe altele pentru că nu dispun de foarte mult timp liber.

CZB: Anul acesta aţi dezvoltat proiectul cu degustarea de vinuri pentru luna iulie. Acesta este un proiect care se va relua la anul?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Încă de anul trecut avem o serie de manifestări legate de Luna Vinurilor, având în vedere şi faptul că este vorba de un fenomen cultural ce îl regăsim din antichitate. Nu este vorba doar de un aliment sau de o băutură, Vinul fiind purtătorul unui mesaj al unor civilizaţii întregi. Franţa este o ţară a vinului şi de aceea suntem obligaţi să promovăm această acţiune care are legătură directă cu cultura franceză şi imaginea Franţei.

CZB: Care sunt evenimentele importante care urmează să se orgnizeze în Cluj la toamnă?

Bernard Houliat (director CCF Cluj): Nu vor fi evenimente cu totul noi, ci ne vom axa pe continuitatea unor proiecte dezvoltate la Cluj în anii precedenţi. De principiu, este vorba de:

  • invitarea Academiei Sable la Cluj (din nou). Aici vor fi invitaţi 30 de stagiari din ţări învecinate (Ungaria, Serbia) care sunt dansatori şi muzicieni profesionişti şi 5 formatori de foarte înalt nivel, de la Academia Sable (care organizează cel mai mare festval de muzică barocă în Franţa). Există o legătură făcută deja cu Clujul, iar Sable este oraşul de origine al Primului Ministru francez. Au mai fost la Cluj anul trecut, iar cursurile de formare de atunci s-au bucurat de un mare succes la public.
  • invitarea unor proiecte legate de Muzica Barocă. Anul acesta, pe lângă aceste cursuri de formare (ale Academiei Sable la Cluj), se va organiza şi câte un mare concert în fiecare seară cu ansambluri de renume din Franţa şi din Portugalia. Asta va avea loc între 27 septembrie şi 3 octombrie.
  • În 28 septembrie se organizează a treia ediţie Rencontres de Patromonie alimentaire
  • Ne-ar fi făcut plăcere să participăm alături de Festivalul Jazz, dar se pare că anul acesta nu va mai avea loc din lipsă de fonduri şi de susţinere locală.
  • Toamna Cărţilor (în octombrie)
  • Ziua Porţilor Deschise (în octombrie)
  • Cursuri de formare în domeniul audio-vizualului
  • Vom continua sesiunile de filme prin Cine Galerie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: