Luna amară nu a mai cântat la Pecs

Luna amară nu a mai cântat la Pecs sâmbătă 18 septembrie.

Acest concert a fost promovat la No.3.ro, Metalhead.ro, Blogul personal al formaţiei, Twitter-ul trupei, Facebook-ul trupei, MuzicaBuna.ro … niciuna din aceste pagini de web nu a revenit însă asupra problemei … în special cei de la formaţia Luna amară … pentru care le-ar sta bine în CV să fie menţionată şi câte o cântare în afara graniţelor ţării lor … o dată la doi ani măcar.

Pecs, din Ungaria, este de fapt a treia Capitală culturală europeană în 2010. Cel mai important oraş anul acesta ca şi Capitală culturală europeană, este Istanbul (al şaselea cel mai mare oraş din lume) … al doilea punct de referinţă este Essen, din Germania, care se află în buricul europei, aproape de Koln, de graniţa cu Olanda, de cel mai mare aeroport din Germania, la Dusseldorf.

Cluj-Napoca este oraş înfrăţit cu Pecs … de ani de zile.

De ani de zile, Primăria oraşului Cluj trimetea de fapt diverse ansambluri folclorice în turneu prin Europa, iar Pecs a fost mereu un oraş important pe itinerarul formaţiilor care promovau muzica şi dansul popular, tradiţional din Ardeal.

Anul acesta, Primăria Cluj-Napoca a descoperit că oraşul oferă şi alte genuri muzicale, pe lângă muzica populară, tradiţională promovată aici de pe vremea înfiinţării Casei de cultură, unde s-a format Ansamblul Mărţişorul în 1960, şi de pe vremea celor trei mandate ale lui Gheorghe Funar (membru al partidului România Mare).

Astfel, am fost şocaţi când Altar a primit sprijinul Primăriei pentru un concert la un festival din Germania, şi mai şocaţi să aflăm că Luna amară a fost invitată prin Primărie la Zilele Clujului în cadrul evenimentelor organizate la Pecs, acum trei săptămâni.

Cunoscând un pic modul de organizare pentru Capitala culturală europeană la Sibiu în 2007, unde programul artistic era confirmat în multe cazuri cu un an înainte şi s-a tipărit un pamflet promoţional în care erau trecute toate evenimentele importante ale anului, inclusiv concerte de jazz şi pian în cluburi… ne-am mirat că se putea ca Primăria Cluj să invite cu doar trei săptămâni înainte artişti în programul capitalei europene.

Printre altele, au fost invitaţi şi cei de la Fabrica de pensule, să se facă cunoscuţi şi să prezinte proiecte de artă vizuală la Pecs … invitaţi cam în acelaşi mod cu Luna amară.

Cunoscând modul de lucru al celor aflaţi la vest de noi, mare a fost mirarea să aflăm că de fapt, sâmbătă 18 septembrie, Luna amară a bătut drumul până la Pecs (după concertul la Flying Circus din Cluj, cu o seară înainte) degeaba.

A plouat. Scena ar fi fost amplasată în aer liber. Nu era acoperită.

Nu exista un Plan B pentru această situaţie.

Nimeni nu s-a agitat să se confirme un Plan B pentru ca formaţia clujeană de rock să cânte într-un club de muzică alternativă în aceeaşi după-masă. Acest Plan B nu a existat nici pentru Fabrica de pensule, dar ei au reuşit să se mişte altfel la faţa locului şi au prezentat ce aveau de făcut într-un alt club din oraş.

Aceste evenimente nu au fost promovate, sau au fost slab promovate oricum.

În 20 septembrie a fost publicată declaraţia Managerului Casei Municipale de Cultură din Cluj, (director general) Dr. Dan BRUDAŞCU la Napoca News.

În perioada 17 – 19 septembrie a.c. s-a aflat la Pécs o numeroasă delegaţie clujeană care a iniţiat şi organizat o paletă largă şi diversă de manifestări, menite a promova valorile culturale şi spirituale clujene contemporane. Cum o parte din manifestări erau programate a se desfăşura în aer liber, timpul ploios a afectat serios desfăşurarea lor.

Cluj-Napoca colaborează de ani de zile cu Pecs la nivel de Primării. Până în 2010 (!) edilii oraşului nostru au ignorat complet scena alternativă culturală … singurul aspect pozitiv din toată povestea asta este că s-au iniţiat primele încercări de asimilare a scenei culturale urbane în schemele post-comuniste. Mai trebuie să se şi implice un pic mai mult ca pe viitor să existe un Plan B şi pentru aceste proiecte pe care deocamdată directorii de la instituţiile de stat aflaţi în pragul pensionării nu le gustă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: