Byte. ŞTIRE 2010. SEPTEMBRIE. Nick Făgădar aniversează 10 ani de Luna amară înfiinţând un proiect nou

Anul acesta Luna amară s-a hotărât să aniverseze 10 ani de activitate într-un mod deosebit.

Nu. Nu este vorba de un album nou. Nici de clip, nici carte de poezie, nici DVD în ediţie limitată.

Luna amară caută solişti. Fanii din ţară sunt rugaţi să urce pe scenă cu formaţia lor preferată să cânte câte o piesă în concert, în diverse localităţi din ţară.

… dar dacă tânărul talentat este din Vişeul de Sus sau Alexandria, se va face un concert special şi în astfel de localităţi – sau trupa se limitează doar la circuitul obişnuit de cântări …

Cei care vor să participe la concurs sunt rugaţi să pună o filmare pe YouTube şi să completeze formularul de pe saitul trupei până în 1 octombrie 2010.

Suntem aproape siguri că toţi vor propune cam aceleaşi piese: Gri Dorian, Roşu aprins, Folclor … din perioada cea mai prolifică a formaţiei.

Karaoke Live-ul cu formaţia preferată ar putea atrage şi câţiva fani în plus, cel puţin pentru momentul artistic al puştiului sau amicului care va urca pe scenă cu trupa.


Alt motiv pentru care se face asta ar putea fi timpul acordat de către unul din solişti unui nou proiect muzical care va debuta pe o scenă clujeană în toamna asta.

Este vorba de Nick Făgădar. Ideea unui proiect solo s-a transformat în trupă adevărată (deocamdată fără nume). Solistul dealtfel face paşi mari spre înfiinţarea unui studio propriu (unde va înregistra probabil şi cu Luna amară).

Proiectul nou repetă şi compune deocamdată în formulă de patru:

 • Nick Făgădar (Luna amară, chitară, voce)
 • OQ (ex-sunetist la Negură Bunget,  membru Guerrillas, chitară, keyboards)
 • Dan Vaida (ex-Cash, ex-Truda, chitară bas)
 • Dominic Csergo (ex-Kumm, actual membru la Urma şi Yesterdays, la baterie)

http://luna-amara.ro/

Mă gândesc că normal, la un concert sau turneu aniversar de 10 ani de activitate, formaţia ar trebui să se afle în sala de repetiţie, în toiul creaţiei, pregătind un spectacol deosebit – precum a făcut Urma (când a aniversat 7 ani de activitate) anul trecut la Sala Palatului Bucureşti sau Kumm la Teatrul Naţional Bucureşti în 2007 când a împlinit 10 ani.

Aici nu mai trebuie să fie vorba de bani, crize politice, sau crize muzicale. Aici e vorba de respect pentru proiectul la care ai muncit un deceniu şi realizarea unui eveniment deosebit prin care să ieşi în evidenţă şi să câştigi în imagine şi popularitate (în continuare şi) pe termen lung.

La Luna amară, doi muzicieni locuiesc în Bucureşti, trei muzicieni locuiesc la Cluj, dintre care doi au slujbe serioase. Formaţia se întâlneşte la sala de repetiţie doar înaintea unui concert.

Asta nu mai este artă pentru artă –

ci artă pentru bani. Părerea mea.

În această conjunctură este normal ca Nick să îşi dorească un al doilea proiect, pentru că probabil asta îi lipseşte cel mai mult acum,

arta pentru artă.

Comments
34 Responses to “Byte. ŞTIRE 2010. SEPTEMBRIE. Nick Făgădar aniversează 10 ani de Luna amară înfiinţând un proiect nou”
 1. alyx cosma spune:

  OQ a cantat la clape la anarhia si lunatic (ambele din lugoj), iar acum e kitarist la guerillas

 2. mihnea (Luna Amara) spune:

  …sa vezi chestie: si Sorin canta intr-un proiect, la chitara!!!! wow, ce stire! ia sa vedem, reusesti sa afli numele proiectului si componenta? daca da, primesti cadou o pereche noua de urechi, poate reusesti sa auzi piesele noi pe care le cantam de o vreme incoace…

  • si Razvan Ristea canta cu alte proiecte prin Bucuresti … cum a fost Red Rum …
   Nick face ceva deosebit prin faptul ca este chiar proiectul lui … de aceea am considerat asta o stire mai importanta.

   Mihnea mic mai canta cu Tep Zepi prin Bucuresti cand se ivesc cantari pe bani.
   …si tu mai canti cu The Others cand se ivesc cantari pe bani.

   sad story … poveşti amAre.
   La 10 ani, puteAti fi pe trasee prin Europa … o trupă mai unită … ştii tu … aşa cum se face dincolo … pArerea mea.

   negi realitatea … e problema ta.

   si Cargo mai canta, Vama Veche se reuneste, Partizan revine…
   sunteti un produs al societatii pe care o negati …prin vorbe.

 3. Razvan spune:

  richard, eu mai am inca 4 proiecte muzicale la bucuresti (cu redrum cu tot). niciunul nu l-am facut pentru bani, ci pentru ca imi place sa cant. cred ca e problema fiecaruia ce face in timpul liber.

  inca te ia gura pe dinainte si emiti chestii de genul „Formaţia se întâlneşte la sala de repetiţie doar înaintea unui concert”. ne intalnim fix cand avem noi chef sa ne intalnim. end of story.

  • da. exact despre asta zic. la tine este aceeasi problema ca si pentru nick, doar ca sunteti in orase diferite.
   La Bucuresti sunt mai multi muzicieni, mai multe cluburi… este mai multa activitate.
   Daca un muzician se concentreaza la modul serios pentru a reusi cu un singur proiect sigur, nu are timp de repetitii si repertorii cu PATRU proiecte diferite … cand iti face placere sa faci ceva si esti dedicat, nu ai nevoie de stimulente exterioare, ci iti dezvolti ideile si potentialul cu formatia prioritara in viata ta…
   … nu am chef de contraziceri prelungite.
   sunt doar parerile mele si sunt hotarat sa imi sustin punctul de vedere.

 4. alyx cosma spune:

  mihnea, interesante dezvaluiri 🙂
  in articol se vorbeste de 2 „lunamari” cu slujbe serioase. unul cred ca e sorin – cu ce se ocupa?
  dar celalalt cine e si ce face?

  • Nick e cofetar.
   familia lui detine lantul de cofetarii NICOLA din Cluj.
   desi Nick a terminat Jurnalistica (spre deosebire de Mihnea, care a inceput patru facultati, fara nicio finalitate), el este administrator de cofetarii.

 5. mihnea (Luna Amara) spune:

  la 10 ani, puteai sa fii cu noi la Sonisphere, cu Alice In Chains si Rammstein in culise, sau la Ozzy Osbourne.
  in loc de asta, stai acasa si te minti singur ca esti critic muzical.

  diferenta fundamentala dintre noi este ca acum, dupa 10 ani, noi facem tot ce faceam si cand ne-am cunoscut. tu nu.

  sad story…

  • cand ne-am cunoscut, tu erai hipiot si cantai bine la trompeta. erai cu tanagra noise, repetati aproape zilnic si compuneati piese noi in mod constant.
   eu tocmai consideram ca termin cu munca in presa, dupa 5 ani de activitate, pe care nu am apucat inca sa o detaliez intru totul la CZB.ro … un work in progress, desigur.
   deci, am fost si atunci critic muzical, doar ca nu ai nas sa simti chestiile astea. prin critica muzicala v-am ales pe voi sa fiti trupa pe care o manageriez si impresariez, si consider ca pana in 2006 am avut un loz castigator. am reusit sa fac tot ce se putea cu acest proiect, si am mers mai departe, indiferent ca se vede sau nu.
   … as muri incet sa bat pasul pe loc si sa ma mint in oglinda ca totul e ok!

   nu are rost sa detaliez aici ce am facut pentru Luna amara … primul concert unde ati fost Cap de afis, primul festival unde ati fost Cap de afis, prima deschidere pentru o formatie internationala, primul mini-turneu de concerte de club afara, prima prezenta la un festival international … atatea si atatea.

   lumea a inceput sa va ia in seama dupa turneul de cluburi, care este inca un record pentru scena romaneasca … cu 36 de date de club in 6 tari, in 3 luni de zile… inca de pe vremea cand lucram pentru voi. acum 4 ani.

   faptul ca ati uitat astea si vedeti doar ce vi se intampla pe moment, nu este problema mea.
   e foarte trist ca tu ca lider la Luna amara, dupa 10 ani de activitate, consideri ca e cazul sa te lauzi cu deschideri pentru altii, recitaluri la ora 6 seara pe aceeasi scena cu greii rockului … veniti in Romania in toamna carierei lor …
   … ori asta este o etapa care se consuma in primii 5-7 ani de activitate, cand incerci sa cresti in popularitate si cota.

   La 10 ani de activitate ma astept de la o formatie care se dovedeste a fi lider de opinie si varf de val nu sa se laude cu deschideri pentru altii … in conditii mai mult sau mai putin convenabile pe moment.
   La 10 ani de activitate ma astept ca o formatie sa faca turneu de sali de concerte in orasele in care se poate face asta.
   asta inseamna incununarea unui deceniu de activitate… si sper sa apara si acele formatii mai tinere romanesti care sa dovedeasca ca se poate face si asta … ma gandesc la trupe precum Urma sau Grimus desigur.

 6. Razvan spune:

  a, si inca o chestie. ideea nu era ca o sa facem un „karaoke live cu fanii”, cum il numesti tu. go figure for yourself.

  • Daca este ok in anumite cercuri sa vorbim de Teo Peter Jr. ca „s-a folosit de pile si relatii” sa scoata bani de la bugetul local pentru formatia lui de suflet, Altar, atunci este la fel de ok sa ne referim la „cantarea unei piese alaturi de trupa ta preferata” ca fiind un karaoke live cu trupa preferata pe spate.
   Probabil si Altar merita mai mult si a sosit vremea rasplatei pentru succesul lor din anii 90: probabil si Luna amara face o actiune de adunat linkuri suplimentare pe youtube pentru piesele lor pentru a dovedi popularitatea lor in tara, asa cum au vazut ca se intampla in mod natural la formatiile lor preferate de afara.

 7. mihnea (Luna Amara) spune:

  daaa…si te-ai fi vazut cu managerii de la Rammstein si Alice In Chains…sau cu Sharon, nevasta lui Ozzy…ce de-a oportunitati ratate!…sau ai fi organizat turneul aniversar de 10 ani. pacat. dar nici o problema, l-am organizat si singuri.
  ce sa-i faci, tre sa ne descurcam singuri, managerul a plecat. a fost decizia lui. desi el ne-a ales pe noi, cica.
  oricum, ramai extrem de amuzant, mai ales cand te dai cunoscator in ale compunerii muzicii si cand iti dai tu cu parerea despre „stimulente exterioare” si alte alea…tztztz…ce mai, ca un om mare!

 8. mihnea (Luna Amara) spune:

  singurul motiv pentru care esti in afara scenei muzicale si nu vei niciodata alaturi de cei mari este pentru ca nu stii sa fii om. dar n-ai sa pricepi asta niciodata, din pacate.

  in mintea ta eram vedeta. in a mea, din fericire, sunt un om care canta altor oameni.

  • exact, esti doar un OM care canta altor oameni.
   niciodata nu vei fi ARTIST, indiferent de scena pe care reusesti sa ajungi sau pe care vei fi invitat de alti OAMENI, pentru ca nu stii sa te comporti si sa lucrezi ca un ARTIST intr-un cadru profesional.

   tu te consideri IN scena si ceilalti te accepta atata timp cat mai poti aduna copii la concerte.

   • mihnea (Luna Amara) spune:

    decat „artist” dupa definitia ta, mai bine om, ca mine.
    degeaba te agiti ca un pepsi, tot in afara scenei ramai, pe cand noi – in ea. si frustrarea ta se simte, uaiuaiuai, ce se mai simteeeee!…
    si spune mersi ca-ti facem trafic.

    esti pe-afara, na na na na na naaa, esti pe-afara!….=)))

   • 5 cititori nu mi se pare trafic!
    poate este trafic dupa standardele scenei tale …

 9. Razvan spune:

  tot nu ai inteles despre ce e vorba. in continuare te gandesti la cifre, la bilanturi, la rating, la „modalitati de a face (insert anything here)”. muzica nu e sport de performanta, richard. cel putin pentru noi nu a fost si nu va fi niciodata. consider ca m-am concentrat suficient pe luna amara (vreo 9 ani) incat sa imi pot permite sa mai cant si cu alti oameni., respectiv cu niste prieteni, nu cu niste mercenari (cum probabil te-ai gandit). si, sincer, nu cred ca as putea sa cant hip-hop cu luna amara, get it? incearca sa vezi si alte puncte de vedere. n-ar strica.

  • „Industry and patience are the surest means of plenty. Let me therefore advise all young musicians to practice their craft with the utmost conviction for practicing is the only way you will improve as a musician. Additionally, young musicians would be wise to demonstrate industriousness to their managers and audiences. Young musicians must always arrive punctually to rehearsals and performance engagements. The value of publicly demonstrating industriousness to your neighbors, colleagues, and musical constituents cannot be overstated. Professionalism, as a subset of high work standards, will increase your revenue stream, making you a happier musician!” James Gordon Williams, pianist, a declarat intr-un interviu pentru o revista de specialitate din New York City.

   Eu nu am lucrat niciodata pentru bani, la fel cum nici tu nu ai cantat niciodata in ideea de a face bani. Dar cand lucrezi cu cap, dedicatie, perseverenta si intr-un cadru profesional, munca iti va fi rasplatita, asa cum am reusit sa fac pentru NOI, iar ulterior, dupa ce am fost obligat sa ma retrag din proiectul vostru, ati ramas VOI cu acest castig, pe care, prin atitudinea voastra prin care m-ati obligat sa ma retrag, ati dovedit ca nu o meritati, iar viitorii artisti din domeniul rockului trebuie sa fie constienti ca nu sunteti un exemplu demn de urmat daca unii isi doresc ca aceasta scena de muzica alternativa sa evolueze in continuare.

 10. Sorin spune:

  Din nou pe prima pagina la clickzoombytes! Yeiiii! Ma rog, deja m-am obisnuit cu puseurile compulsive ale fostului nostru manager, m-am obisnuit cumva ca periodic sa se mai faca dezvaluire despre infama trupa luna amara.
  Eu imi urez mie si colegilor mei de trupa „la multi ani!” Ma bucur ca inca suntem impreuna si abia astept sa cantam in deschidere la Ozzy si sa facem turneul de 10 ani. Imi plac foarte mult piesele noi si de-abia astept sa le tragem in studioul super piz..os al lui Nick. Vreau sa merg la un concert cu noul proiect al lui Nick si sa bem doua-trei beri dupa aia. Mi-ar placea si sa il vad live pe Razvan cu Barmaleus si restul gastii. Mi-ar placea sa gasesc in aceasta revista de muzica on-line mai multe stiri care sa ma intereseze cu adevarat. Doamne-ajuta!

 11. Nick spune:

  Am pentru tine 1. cateva mentiuni:Luna Amara sarbatoreste fara fast 10 ani de activitate intr-un turneu de aprox. 20 de date;si-a invitat fanii sa cante alturi de ea pe scena din respect fata de acestia si nu pt hituri pe youtube(aici delirul tau e maxim);lanseaza un videoclip aniversar la o piesa mai veche care va fi reinregistrata in studio;prezinta in curand „look”-ul nou al site-ului http://www.luna-amara.ro;lanseaza o serie aniversara de merchandise-Luna amara zece ani;
  lanseaza un nou album in 2011;proiectul meu muzical separat de Luna amara e un experiment gandit sa conduca la inregistrarea unui album si nu un act de sfidare la adresa Lunii amare…

  • Luna amara practic implineste 11 ani de activitate ca grup. si despre asta am scris, si prin interviuri detaliate si personale cu membri din formula originala a trupei, Radu Cindrea, Gheorghe Farcas, Patru Gavrila.

   da, toamna asta, in 10.09.2000 a fost folosit prima data numele Luna amara pe afise. ca activitate insa, trupa infiintata de Nick alaturi de Gyuri este din toamna 1999. Primul concert a fost Balul de Boboci al Arhitecturii din 15 decembrie 1999.

   e ok.
   si voltaj incerca sa ingroape istoria trupei inainte de 2000.

 12. ionutz spune:

  Apropo!
  SUNTETI PENIBILI!!!!

 13. mihnea (Luna Amara) spune:

  ionutz, e ok. si voltaj sunt penibili.

  • eu va inteleg optica foarte bine si inteleg si de ce doriti sa ma necajiti cu jigniri si injosiri neadevarate, in primul rand pentru ca va simtiti atacati inloc sa va vedeti barna din ochi. adevarul este ca sunt singura persoana care a lucrat cu voi, si v-a cunoscut modul de lucru din interior. este normal ca eu cunosc chestii si amanunte despre voi pe care altii nici nu le banuiesc. ghinionul vostru este ca nu ati stiut sa incheiati relatia dintre noi in asa maniera incat si eu sa fiu multumit de timpul petrecut ca un fel de SCLAV al vostru timp de 7 ani …ca in momentul in care m-am hotarat sa incerc sa infiintez probabil prima sursa de informatie mass media muzicala de CRITICA din Romania, sa nu ma leg de atitudinea gresita ce o aveti privind modul de lucru normal al unui artist care ar trebui sa isi doreasca sa isi depaseasca conditia, sa creasca si sa iasa din sistem …nu ce ati facut voi, ca practic v-ati ingropat in el. sunteti mereu cocolositi de prieteni, de public si de media (care in general evita sa aiba un punct de vedere, sa critice sau sa identifice punctele negative ale formatiilor din industria noastra, de teama de a fi criticata la randul ei si marginalizata). EU insa sunt din alt aluat, si aici intervine a doua voastra problema cu mine: dorinta mea de a da mai departe din experienta mea, iar daca peste 5 sau 10 ani o trupa sau doua reusesc sa iasa din anonimat datorita unor sfaturi citite aici eu o sa consider ca tot efortul a meritat (nu pretind in niciun caz ca as avea dreptate cu tot ce spun / eu arunc in spatiul virtual multe idei si filozofii bazate pe experimente personale, studiul biografiilor la formatiile straine de succes si observatia activitatii altora in timp … fie ca e vorba de 6 luni sau 6 ani, fie ca trupa e din Botosani sau Bucuresti). Daca eu spun ca voi sunteti amatori iar la randul vostru imi spuneti ca nu fac parte din sistem (cuvantul folosit este Scena, inloc de Industrie … „esti pe-afara, na na na”) … nu stiu cine este mai castigat cu realitatea lui … faptul ca niciodata nu o sa va depasiti conditia impusa de Scena pe care tot bateti pasul pe loc, imediat de 5 ani de zile, sau faptul ca eu nu doresc sa fac parte din Scena actuala *(si aici tin sa mentionez ca Mihnea Blidariu s-a intrecut din nou cu ipocrizia …auto-contrazicere prin declaratii proprii) Mihnea in 2004-2006 detesta industria si sistemul … adica, Scena / iar acuma se bate cu pumnii in piept in commenturile de la acest articol ca el este cel mai tare si considera ca face parte din Industrie (scuze, Scena) … think about it! …. and remember that an artist’s career is always like a roller coaster ride.

   • mihnea (Luna Amara) spune:

    adevarul e ca e vina noastra ca te bagam in seama. mai ales ca cenzurezi in mod constant comment-urile. probabil ca singura sansa reala de a te contrazice cu inteles e sa ne facem si noi un blog special pentru asta. dar avem atat de multe lucruri mai bune de facut!
    well, asta e, cred ca o sa supravietuim si cu un dusman pe cap.
    promit solemn ca e ultima data cand mai postez pe aici.

   • nu inteleg dilema… nu ai citit disclaimerul probabil. daca nu ai avut timp sa citesti, am sa iti repet aici „Comentariile trec toate de moderare, când se păstrează limita decenţei. Ne rezervăm dreptul de a nu publica comentariile care pot aduce prejudiciu instituţiei Click Zoom Bytes”. Cu alte cuvinte, nu e casa ta si nu te poti urina oriunde vrei aici.
    e pacat ca nu mai postezi … intentionam sa facem un premiu special la finalul anului pentru persoana cu cele mai multe comentarii … si ai fi castigat un album original sigilat cu Asfalt din 2005, care nu se mai gaseste si nu se mai editeaza.
    Ori, in arhiva CZB mai sunt 3 din astea.
    ne consideri dusmani … dar noi suntem poate cel mai mare aliat al formatiei tale. semnaland toate problemele existente, ati avea sansa sa evoluati, spre deosebire de directia in care meregti „cu ochelari de cal” de cand ati reziliat contractul cu casa majora de discuri.

 14. ioan radulescu spune:

  in nicio tara nu se intimpla penalitatzuri din astea…de aia ador romania…
  si de aia citesc czb. e perfect ma jur!

  • nu cunosti povestea de la sex pistols, the doors … problema este ca in Romania nu prea exista artisti cu manageri. majoritatea sunt simpli impresari.
   din cate stiu, relatia aceasta dintre mine si Luna amară a fost unică pentru România având în vedere perioada de timp şi rezultatele colaborării, pornind de la punctul zero în mai 2000 până în februarie 2007

 15. ionutz spune:

  interesant cum modifici commenturil! 🙂 esti tare!

 16. Razvan spune:

  richard, in primul rand, te rog solemn sa ne ierti ca te-am NECAJIT si INJOSIT.

  in al doilea rand, nu mai vorbi despre tine la persoana persoana intai plural (”ne consideri”, etc). articolele astea le scrii tu, nu Gusty sau Sir Olaf sau cine mai scrie aici.

  in al treilea rand, mi-ai atras atentia cu urmatoarea chestie: „ghinionul vostru este ca nu ati stiut sa incheiati relatia dintre noi in asa maniera incat si eu sa fiu multumit de timpul petrecut ca un fel de SCLAV al vostru timp de 7 ani” . tin sa te anunt ca sclavia a fost abolita de mult. ca te-ai simtit tu ca un sclav, asta e problema ta. imi pare sincer rau ca te-ai simtit rau 7 ani. e cam mult, ce-i drept.

  sunt curios, am pastrat o limita a decentei sau imi vei cenzura comentariul asta?

 17. Razvan spune:

  parerea MEA : e mult mai bine cu ochelari de cal. macar suntem atenti pe unde mergem si nu mai calcam in gropi.

 18. Graiul Sangelui. spune:

  sorin, sorin, sorin, ma luati si pe mine la o bere 😀 ? fac eu cinste 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: