Click. FESTIVAL 2010. Toamna Muzicală Clujeană. 29 septembrie – 22 octombrie

Toamna Muzicală Clujeană, ediţia 44

29 septembrie – 22 octombrie

Cluj-Napoca

Fondată în anul 1955, Filarmonica de Stat „Transilvania” este unul dintre cele mai valoroase ansambluri simfonice româneşti recunoscute pe plan internaţional. În afara stagiunii permanente, începând cu anul 1965, Filarmonica de Stat „Transilvania” organizează anual festivalul “Toamna Muzicală Clujeană”. În scurt timp festivalul, conceput ca un eveniment internaţional, a devenit un punct stabil în agenda culturală clujeană. Chiar de la început, programul a fost divers structurat, conţinând concerte simfonice, dar şi recitaluri camerale sau solistice; între anii 1970 – 1980, programele festivalului au marcat deschideri şi spre alte sfere şi genuri, precum spectacole de operă, concerte de jazz, manifestări speciale dedicate muzicii contemporane româneşti, concerte de muzică barocă. Aflat la cea de-a 44-a ediţie, acesta este cel mai longeviv festival de muzică cultă din România.

După 1990, concertele organizate în colaborare cu Festivalul George Enescu din Bucureşti au constituit o nouă poartă deschisă spre fenomenul muzical internaţional. De-a lungul timpului, festivalul a prilejuit publicului clujean întâlniri muzicale memorabile, printre invitaţi numărându-se nume de maximă rezonanţă, precum: Jean-Pierre Rampal, Victoria de Los Angeles, János Ferencik, Erich Bergel, Maurice Handford, Jacques Prévin, Michi Inoue, Valery Gherghev, Radu Lupu, Ruggiero Ricci, Leopold Hager, Ivry Gitlis şi mulţi alţii.

Festivalul se bazează pe apetitul pentru muzica de calitate a publicului tânăr, care şi-a manifestat repetat dorinţa şi nevoia de experienţe muzicale alternative faţă de cele experimentate în mod cotidian, la radio sau într-un club. Emblematic pentru Toamna Muzicală Clujeană 2010 este îmbinarea dinamică între interesul pentru sectorul muzicii baroce (cu tradiţie pentru Transilvania), privilegierea unor capodopere iubite de toate categoriile de public (precum simfoniile lui Beethoven) şi deschiderea pentru produsele recente ale compozitorilor contemporani (în secţiunea Panoramic Componistic Contemporan), cu aducerea în prim-plan şi chiar în primă audiţie mondială a unori lucrări contemporane.

Toamna Muzicală Clujeană 2010 oferă publicului ocazia de a face cunoştinţă cu formaţia London Schubert Players, specializată în muzică nouă, Romanian Piano Trio – ansamblul de tineri muzicieni români care a iniţiat turneele fantastice de familiarizare a publicului tânăr cu capodopere ale muzicii de cameră într-o manieră liberă şi lipsită de rigiditate. Şi nu în ultimul rând, formaţia care concertează o singură dată pe an la Cluj, deoarece membrii ei se reunesc din spaţii geografice diferite, Napocelli, superbul ansamblu care reuneşte nici mai mult nici mai puţin de 12 violoncele!

Toamna Muzicală Clujeană, ediţia 44

29 septembrie – 22 octombrie

Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: