Zoom. INTERVIU. Aurelian Mişan. Patron Le General. Barman campion

Aurelian Mişan (30) este clujean.

Povestea lui este una ruptă din poveştile cu americani, căci se pare că la noi nu prea există barmani care să-şi deschidă baruri. Dacă în România, orice mic afacerist vede un câştig rapid prin vânzarea de băuturi neamestecate, cu adaos pe profit, Aurelian Mişan este unul dintre cei trei patroni de baruri de la noi din ţară care cunoaşte şi este specializat în meseria de barman.

Am povestit recent cu patronul barului Le General despre pasiunea şi afacerea lui.

CZB: Ce ai avut în cap cand te-ai hotărât să deschizi Le General?

Aurelian Mişan (patron Le General): Am deschis Le Generalul în speranţa că oamenii care ajung aici vor găsi un loc liniştit şi plin de… altceva… faţă de ce se întâmpla în alte locaţii din oraş la acea vreme.

Îmi doream un altfel de local, unde lumea să poată veni să consume cocktailuri.

CZB: Ai diploma de Kinetoterapeut (post-operator, post-traumatic). Aveai post la Spitalul de Recuperare – în ce conjunctură ai decis că această meserie – pentru care te-ai pregătit – nu te reprezintă?

Aurelian Mişan (patron Le General): Da, am renunţat la Kineto-terapie în momentul în care am descoperit frumuseţea barului şi minunata lume a cocktailurilor. Mi-a placut mai mult munca în bar şi cu oamenii, pentru că e mai interactivă decat cea de kineto-terapeut.

CZB: E adevărat ca ai fost vedetă timp de două episoade la Cronica Cârcotaşilor? Cum ai ajuns aici şi care a fost tematica celor două emisiuni?

Aurelian Mişan (patron Le General): Da, am renunţat la Kineto-terapie în momentul în care am descoperit frumuseţea barului şi minunata lume a cocktailurilor. Mi-a placut mai mult munca în bar şi cu oamenii, pentru că e mai interactivă decat cea de kineto-terapeut.: Cele două ediţii la Cronica Cârcotaşilor au fost senzaţionale datorită faptului că lucram cu oameni profesionişti.

Prima dată am fost cu băieţii de la Barmania din Bucureşti – şi a doua oară am fost invitat de către cei de la Cronica Cârcotaşilor în urma bunei mele evoluţii.

CZB: Ce părere au avut ai tăi când te-au vazut la televizor?

Aurelian Mişan (patron Le General): La Cronica Cârcotaşilor am ajuns prima dată prin intermediul unui prieten foarte bun de-al meu de la Barmania. A doua oară am fost contactat de către cei de la KISS FM.

Părinţii mei nu mai înţelegeau nimic căci eu mă pregătisem în cu totul alt domeniu cu sprijinul lor şi la un moment dat am apărut la televizor cu un show despre administrarea barului, cocktailuri şi alte nebunii din acest domeniu. Dar acum au înţeles căci e un drum al meu pe care vreau să merg în continuare. Părinţii au înţeles după ce m-au văzut la televizor, care e jobul meu adevărat în legătură cu barul şi ce presupune asta.

CZB: Eşti primul – şi deocamdată singurul barman specializat – patron de club – la Cluj? Câţi astfel de patroni de club mai există în ţară?

Aurelian Mişan (patron Le General): Suntem trei persoane în situaţia asta la ora actuală în România, de care ştiu eu. Toţi trei suntem barmani profesionişti, care am reuşit să ne pornim propriile businessuri legate de comeniul nostru de activitate. Ceilalţi doi sunt:

  • Mihai Tarcea, care are barul Ce? din Piaţa Muzeului Cluj
  • Costin Gache, patronul barului Interbelic Cocktail Bar Bucureşti

www.interbelic.ro

CZB: Ce fel de traditie a existat in Romania privind cocktailurile inainte de 1989?

Aurelian Mişan (patron Le General): Înainte de 1989 nu exista cultura cocktailurilor in România.

CZB: Când a început să se dezvolte acest domeniu – de barmani specializaţi pe cocktailuri – la noi şi cum a evoluat treaba la Cluj?

Aurelian Mişan (patron Le General): În România, acest domeniu a început să se dezvolte în urma cu 8-9 ani, iar la Cluj de abia în ultimii 2-3 ani.

CZB: Ai de gând să înfiinţezi prima şcoală de barmani la Cluj. De câţi ani ai acest vis şi cât mai ai până să ţi-l îndeplineşti?

Aurelian Mişan (patron Le General): Vreau să deschid această şcoală de aproape 2 ani de zile – şi sper să reuşesc undeva pe la mijlocul anului viitor, în 2011.

CZB: Există impedimente legislative în ceea ce ţi-ai propus să faci la Cluj?

Aurelian Mişan (patron Le General): Nu.

CZB: Care consideri că este interesul celorlalţi patroni de club din Cluj pentru a-şi pregăti barmanii în acest sens?

Aurelian Mişan (patron Le General): Dacă vor înţelege că prin asta va creşte profesionalismul barmanilor, iar totodată calitatea produselor care sunt oferite la ei în local, interesul patronilor în ceea ce priveşte această şcoala ar putea să fie destul de mare.

CZB: În câţi ani crezi că se va ajunge şi în Metropola Cluj să avem barmani specializaţi pe cocktailuri la toate cluburile centrale şi în ce măsură va depinde asta de consumatori?

Aurelian Mişan (patron Le General): Depinde de interesul fiecăruia de a fi profesionist. În momentul de faţă, majoritatea patronilor urmăresc doar câştigul imediat şi nu înţeleg că şi calitatea servirii contează. Probabil va mai dura câţiva ani.

CZB: O să se facă cursuri de educare a consumatorului la Le General începând din toamnă? În ce vor consta aceste seminarii gratuite?

Aurelian Mişan (patron Le General): Avem un proiect pe care vrem să-l începem, şi prin care dorim să prezentăm oamenilor interesaţi ce înseamnă băuturile, cum se prepară şi cât de important este să ştii ce bei. Vrem să fie ceva interactiv în urma căruia oamenii să realizeze ce este o băutură bună.

CZB: Aveţi un perete plin de diplome lângă bar … te rog să detaliezi asupra lor. Pentru ce merite au fost acordate ţie, barmanilor sau barului?

Aurelian Mişan (patron Le General): Diplomele sunt primite în urma participării mele şi a colegilor de la bar la diferite seminarii de mixologie, servire şi preparare a băuturilor, organizate de profesionişti în ultimii 3 ani.

Aceste diplome au fost acordate barmanilor şi mie …dar şi barului, pentru că dintre multe alte locaţii posibile pentru unele dintre seminarii, Le General a fost aleasă locaţia care a găzduit multe din aceste evenimente pe plan local. Astfel, ne-am ocupat şi cu organizarea multor din aceste seminarii.

CZB: În ce măsură consideri Le General un punct de referinţă în Cluj pentru cocktailurile servite aici?

Aurelian Mişan (patron Le General): Ne bazăm în primul rând pe calitate şi pe aspect – şi vrem să oferim clienţilor ce este mai bun. Am introdus cocktailuri de dimensiuni mari şi am fost primii în Cluj care au oferit clienţilor oportunitatea să-şi creeze singuri băutura. Acest lucru începe să fie apreciat de clienţi, lucru care se poate observa şi prin clientela pe care ne-am format-o de-a lungul timpului, care curpinde atât clienţi străini cât şi de la noi din ţară, care încep să înţeleagă ideea de calitate.

CZB: Ai făcut drumuri de specializare la Londra şi în Cuba. Dă-mi te rog din fiecare loc câte un exemplu de element important ce l-ai învăţat legat de meseria de barman sau mod de mixare de cocktailuri.

Aurelian Mişan (patron Le General): În Cuba am fost la distileriile Havana Club unde am învăţat cum se produce şi cum se păstrează romul, iar la Londra am fost la London Bar Academy unde am văzut prepararea unor băuturi extravagante.

CZB: Poţi să dai numele unor cocktailuri inventate de tine pentru meniul din toamnă la Le General?

Aurelian Mişan (patron Le General): Nu ştiu încă exact ce băuturi vor face parte din meniul de toamnă.

De obicei, ne trezim că unele dintre reţetele originale introduse în meniul nostru sunt împrumutate de cluburile concurente din centru.

Dacă doreşti un cocktail adevărat la Cluj, Le General este cam singurul loc unde garantat vei primi exact ceea ce îţi doreşti.

Le General

Cluj. Bd. Eroilor 18. et. 1

http://www.legeneral.ro/

Comments
2 Responses to “Zoom. INTERVIU. Aurelian Mişan. Patron Le General. Barman campion”
  1. Avicenna(medicul orientului) spunea ,,Daca oamenii isi exerseaza corpurile prin munca si miscare la moment potrivite , ei nu vor mai avea nevoie nici de medici, nici de remedii’’’ insa cati asculta acest sfat. Abia dupa ce ii cuprind disperarea recurg la un kinetoterapeut. Si mamele ar trebui sa inteleaga ca o viata sanatoasa nu duce decat la un copil sanatos.
    Aveti incredere in oameni pregatiti pentru astfel de terapii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: