Byte. CONCERT DE TOBE JAPONEZE LA SIBIU şi BUCUREŞTI. 2010. OCTOMBRIE 20. Eitetsu Hayashi

miercuri 20 octombrie

Eitetsu Hayashi

Orchestra Filarmonicii George Enescu

Sala Palatului Bucureşti

20.00

sâmbătă 23 octombrie

Sala Thalia SIBIU

19.00

Bilete: intre 50 si 180 de lei

Eitetsu Hayashi va interpreta „HI-TEN-YU” – A Concerto for Japanese drum and Orchestra, lucrare semnata de compozitorul Isao Matshushita. Prima parte a concertului din seria “Marilor Intalniri” va cuprinde lucrari ale unor compozitori consacrați: George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Doru Popovici, Tiberiu Olah si Grigoras Dinicu.

Titlul compoziției, format din trei semne chinezesti, Hi-Ten-Yu (Zbor – Rai – Joaca), semnifica metaforic “zborul catre rai pentru joaca intre stele”. Urmand structura titlului lucrarea este divizata in trei parți si se dezvolta dintr-un calm general catre un dinamism viguros.”

Wa-daiko, un instrument obisnuit in ceremoniile festivalurilor din Japonia, imita adeseori comuniunea raiului cu pamantul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge pana in Rai si se transforma intr-o vibrație acustica eleganta si libera, rezonand asemenea unui vuiet adanc venit din abisul pamantului. In timp ce energia nativa si patrunzatoare a tobei Wa-daiko reprezinta o lume, cealalta ii solicita orchestrei o construcție logica. Am incercat sa unific aceste lumi in toate miscarile concertului.” – Isao Matshushita

Eitetsu Hayashi, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legenda vie cu statut de vedeta in Japonia fiind considerat artistul care a revoluționat modul in care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste si shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuție, renumit pentru reprezentațiile inalțatoare. Eitestu este un important deschizator de drumuri atat pentru maiestria sa in Odaiko cat si datorita colaborarilor cu orchestre si coloanelor sonore compuse pentru filme.

Eitetsu Hayashi s-a nascut in Hiroshima in 1952 si a crescut intr-un templu budist, ascultand zilnic sutrele recitate de tatal sau. La 19 ani canta la tobe intr-o trupa de factura vestica, iar in 1972 a inființat legendarul grup de taiko, Sado-Ondekoza sau “The Demon Drummers of Japan” recunoscut pentru drumul zilnic de 60 de kilometri si repetițiile desfasurate la temperaturi apropiate de ingheț. Artistul va ajunge in Romania cu trei zile inainte de primul concert pentru a repeta cu Orchestra Filarmonicii George Enescu.

Un eveniment realizat cu sprijinul: Ambasadei Japoniei din Romania, “Tokio Metropolitan Governement” si “Japan Foundation”

Biletele sunt disponibile in rețeaua in rețeaua magazinelor Diverta, Germanos, Carturesti, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone si online, pe www.eventim.ro si www.myticket.ro.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: