Byte. HOT TRACKS. Guns’n’Roses. Used To Love Her. 1988

Guns’n’Roses. Used to Love Her. 1988


Dacă este să iei versurile mot-a-mot, ajungi la concluzia că este vorba de un căţel iubit de Axl Rose căruia i-a venit vremea să fie pus la somn şi a fost îngropat în curtea din spatele casei la doi metri sub pământ.

Compozitorul versurilor este Izzy Stradlin, chitaristul formaţiei Guns’n’Roses (1985 – 1991). Unii spun că titlul piesei a fost pur şi simplu un titlu de articol dintr-un tabloid răsfoit de Izzy, care l-a impresionat pe moment.

Piesa poate fi interpretată însă în alt fel de către orice bărbat căsătorit cu un simţ mai negru al umorului…

Eu am cumpărat albumul G’n’R Lies într-o vacanţă în Germania prin 1992 (Munchen, Saturn Hansa, la reducere desigur). Ştiam de Guns and Roses de la radio din State în 1988, când aveau hiturile Sweet Child O’ Mine (care m-a impresionat prin vocalizele interminabile, de efect, pe finalul piesei perfecte de chef la vremea respectivă pe care toţi ne prosteam şi făceam Air Guitar) şi Paradise City (care prin ritmul monoton de tobe, este o piesă definitorie pentru muzica rockului de stadion) – ambele de pe Appetite for Destruction.

Eu am cumpărat albumul G’n’R Lies într-o vacanţă în Germania prin 1992. Coperta este o parodie de tabloid adaptată formaţiei.

Albumul are două părţi, una mai dură, metalică, Live (care nici azi nu am răbdarea şi starea să o ascult) şi a doua, acustică, nemuritoare, atemporală, cap-coadă (compusă din Patience, Used to Love Her, You’re Crazy (acoustic), One in a Million). Desigur, aceste piese şi Since I Don’t Have You *(The Skyliners) de pe Spaghetti Incident sunt probabil cele mai nereprezentative piese pentru fanul hardcore Guns’n’Roses … dar fix astea mi-au plăcut probabil în mod deosebit.

Când am ascultat I Used to Love Her primele dăţi, stăteam singur în garsoniera mea, nu aveam nicio prietenă, beam câte 8 beri în fiecare seară (seara însemnând 20.00 la 4.00), mă lamentam cu faptul că în curând se gată facultatea şi nu ştiu ce vreau să fac cu viaţa mea… iar când ascultam piesa asta îmi aduceam aminte de anumite femei din viaţa mea cu care poate aş mai fi vrut să fiu, dar cum situaţiile şi vremurile mereu se schimbă, relaţiile s-au încheiat şi ele, fizic vorbind.

Psihic însă fiecare relaţie lasă câte o coajă de rană pe creier – mai mare sau mai mică – ea este acolo cu tine tot restul vieţii tale. Şi în cele mai ciudate şi nepotrivite momente, te trezeşti cu câte o amintire de acolo sau de dincolo, din diverse etape ale vieţii sexuale (i)mature – şi stai să te gândeşti uneori la aceste momente din trecut, înloc să te bucuri de ceea ce ai sau să încerci să îţi rezolvi problemele ce le ai în prezent.

I Used to Love Her răscoleşte aceste amintiri din mine şi vrând-nevrând, la petreceri, băut fiind şi făcând cercuri de paşi prin cameră (când am terminat eu facultatea, era o singură discotecă în oraş şi acolo nu puteam asculta muzica care-mi plăcea mie personal la chefuri), mă gândeam la recenta despărţire sau la prima prietenă, care mă fraierea în paralel cu altul … şi continuarea … But I Had To Kill Her întotdeauna îmi întindea un zâmbet diabolic pe buze, care nu se vedea în semiîntunericul petrecerii … She’s Buried Right In My Backyard … circumvoluţiunea 5, rândul 3, dreapta…

Mai beau o bere.

Foarte straniu, când reascult piesa acum, în paralel îmi cântă în cap Cottonfields de la Creedence Clearwater Revival, melodii care pentru anul 2010 transpiră un iz de karaoke în aer. Efectul vine de la acordurile de banjo din rifful chitarei lui Izzy şi merge mână în mână cu teoria mea despre superficialismul american care transpare în baladele duioase despre tragedii, dragoste pierdută, malformaţii genetice şi crime de război, unde deşi versurile sunt aspiratoare de lacrimi, totul decurge într-un ritm alert, cu franjuri melodioase şi dacă nu cunoşti limba engleză ai impresia că totul este un desfrâu sălbatic în atmosfera chefului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: