Byte. TOBE JAPONEZE LA SIBIU ŞI BUCUREŞTI. 2010. OCTOMBRIE 20 şi 23. Eitetsu Hayashi

Bucureşti

20 octombrie

Sala Palatului

Sibiu

23 octombrie

Sala Thalia

Eitetsu Hayashi, cel mai bun solist de tobe japoneze vine în România pentru a prezenta un concert de muzică clasică contemporană și un solo de Taiko. Artistul va fi acompaniat de Orchestra Filarmonicii “George Enescu” sub bagheta maestrului Horia Andreescu.

Concertele trasează o paralela între muzica tradițională românească și cea japoneză prin compoziții moderne japoneze scrise pentru instrumente tradiționale și lucrări de prestigiu ce prelucrează motive folclorice întâlnite pe teritoriul românesc.

Programul spectacolelor include

  • „Concertul pentru tobe japoneze şi Orchestră Hi-Ten-Yu”, lucrare semnată de compozitorul Isao Matsushita în 1994
  • Solo de Taiko,
  • George Enescu – Rapsodia Română nr. 1 în La Major
  • Doru Popovici – Codex Caioni (fragmente)
  • Ciprian Porumbescu – Balada
  • Béla Bartók – Şase Dansuri Româneşti
  • Tiberiu Olah – suita Mihai Viteazul (fragmente)
  • Grigoraș Dinicu – Hora Staccato

Instrumentul dominant al concertului, toba japoneza Wa-daiko, cântărește aproximativ 600 de kg și a fost adusă din Japonia  cu un transport special. “Un instrument obșinuit în ceremoniile festivalurilor din Japonia, Wa-daiko imită adeseori comuniunea raiului cu pământul. Puternicul sunet al acestei tobe ajunge până în Rai, se transformă într-o vibrație acustică și răsună asemenea unui tunet venit din abisul pământului. În timp ce energia pătrunzatoare a tobei reprezintă o lume, cealaltă îi solicită orchestrei un răspuns logic. Am încercat sa unific aceste lumi în toate mișcările concertului”, mărturisește compozitorul lucrării, Isao Matshushita.

Eitetsu Hayashi, solistul concertului Hi-Ten-Yu, este o legendă vie cu statut de vedetă în Japonia fiind considerat artistul care a revoluționat modul în care Taiko este interpretat. Parte a ceremoniilor budiste și shintoiste, Taiko a devenit un stil specific de percuție, renumit pentru reprezentațiile înălțătoare. Eitestu este un deschizător de drumuri atât pentru măiestria sa în Odaiko cât şi datorită colaborărilor cu orchestre şi coloanelor sonore compuse pentru filme.

Concertele vor avea loc la București, pe 20 octombrie, ora 19, la Sala Palatului și Sibiu, în 23 octombrie, ora 19, la Sala Thalia.

Prețul biletelor variază între 50 și 180 de lei. Biletele sunt disponibile în rețeaua magazinelor Diverta, Germanos, Cărturești, Humanitas, Domo, Orange, Vodafone și online, pe http://www.eventim.ro și http://www.myticket.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: