Zoom. ECOU. Access (1996 – 2002). CLUJ

Access

 • Gen Muzical: Pop-Rock
 • Localitate: Cluj-Napoca
 • Perioadă de activitate: 1996 – 2002

În 1996, Gabi Cuceu, pasionat de muzică, se decide să lipească un anunţ (baterist caută trupă; sună la…) pe un stâlp din Zorilor. Vasi Nani a fost primul care a sunat. Băieţii priveau muzica ca pe un hobby. Gabi mai cântase în câteva trupe la şcoală (printre care şi la Ataria din Zalău). Ideea de a forma o trupă proprie îl obsedează din ’90.

Toni a fost primul vocalist al formaţiei. Nesriozitatea cu care aborda problema i-a obligat însă pe colegii lui să-l dea afară din trupă. S-a mai colaborat cu Zoli (ex-Voices of Silence), Calu’ şi Cornel (actual solist şi lider la Guerrillas).

Componenţa din 2000 se definitivează în 1 aprilie 1998, printr-un anunţ apărut în Piaţa la care răspunde Vlad Olariu!

Nicu Pocruianu este primit în formaţie anul trecut, prin cunoştinţe comune cu Vlad.

Ulterior, la Access a mai cântat şi Sorin Moraru, proaspăt venit ca student la Cluj de la Vatra Dornei. El ajunge ulterior membru fondator la Elefunk, apoi la Luna amară, unde cântă şi în prezent.

În primii patru ani de activitate, băieţii de la Access a avut câteva experienţe care merită menţionate:

 • La Sibiu (Festivalul Berii 1999) s-au trezit fără toboşar (deoarece a pierdut trenul) şi au cântat cu un străin în spectacol, care a învăţat repertoriul lor “ad hoc”;
 • Gabi a spart tobele la un concert din Zalău (şi nu erau ale lui). Noroc că următoarea formaţie cânta playback!;
 • După ce a insistat timp de o lună, cvartetul este chemat la Bucureşti să înregistreze un album cu Tempo Music. Când Vasi a întrebat-o pe Dana Pascu (fosta nevastă al lui Gyuri Pascu, care conducea afacerea), de condiţiile de cazare, aceasta a fost atât de afectată că este obligată la cheltuieli suplimentare, încât a anulat înţelegerea cu ei;
 • De eclipsă au cântat la Râmnicu Vâlcea şi s-au trezit fără public pentru că se organizau încă 5 evenimente/concerte în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, în oraş!;
 • Aurel Tămaş i-a obligat să cânte playback la un concert organizat de el;
 • Un Alt Început a cântat înaintea lor la prezentarea lotului echipei de fotbal Universitatea Cluj în toamna 2000.
 • Până în 2000, a cântat în deschidere pentru: Taxi, Sarmalele Reci, Zob, Semnal M, IRIS, RIFF şi …Paula Seling!
 • În toamna 2001, Access a luat locul 2 într-un concurs naţional organizat pe etape regionale la Radio Cluj (Luna amară a câştigat locul 1 – au participat doar cele două formaţii, care au fost anunţate de concurs prin Casa de Cultură a Studenţilor – finala nu s-a mai ţinut din lipsa de fonduri şi lipsă de interes pentru evenimentul organizat anual timp de câteva ediţii; industria muzicală şi posturile private de radio promovau numai muzică dance şi hip hop de aproape trei ani de zile; rockul nu mai era la modă).

Despre Componenţă

 • Gabi Cuceu (n. 1975, la Zalău) bate la tobe din 1994. Îi place să-şi petreacă vacanţele la munte; este pasionat de istoria Indienilor din America şi ascultă foarte mult Country în timpul liber (Garth Brooks, Ellen Jackson, John Michael Montgomery, Jesse Hunter).
 • Vasi Nani (vo, ch – n. 1975, la Zalău) a terminat Politehnica la Cluj în … El persistă să cânte rock, chiar dacă Generaţia PRO nu apreciază acest gen de muzică. Formaţia lui preferată este Skid Row, care după părerea lui, dovedesc o complexitate şi vitalitate fără egal în acest gen de muzică. Prima lui chitară este un Reghin “amărât”. Astfel, învaţă să cânte direct pe chitara electrică.
 • Vlad Olariu (n. 1979, la Câmpia Turzii) cântă la chitară de 3 ani şi jumătate. Interesul pentru muzică este alimentat de acasă. Tatăl lui, care cântă din plăcere la chitară, îi face cadou un astfel de instrument. Vlad este pasionat şi de computer, la care se joacă şi la care compune piese noi.
 • Nicu Pocruianu (b – n. 1977, la Cluj-Napoca) a început să cânte în spatele blocului, fiind decis să “o pună de un rock” imediat după revoluţie. Spre disperarea colegilor din trupă, Nicu îl consideră pe Kurt Cobain ca fiind un geniu. Judas Priest, Marilyn Manson, Soundgarden, Prince şi Depeche Mode nu lipsesc din colecţia lui de muzică. Când a murit Kurt Cobain, prima reacţie al lui Nicu a fost să arunce toate casetele care le avea cu Nirvana! Mai colecţionează monezi şi este cinefil.


Dosarul de presă. Cap De Afis 2
https://clickzoombytes.wordpress.com/2010/10/18/byte-dosar-de-presa-acces-cap-de-afis-2-cluj-18-10-2000/

Fotodocumentar. 2000
https://clickzoombytes.wordpress.com/2010/10/18/zoom-fotodocumentar-acces-cap-de-afis-2-cluj-18-10-2000/

În prezent,

 • Vasi Nani s-a mutat la Bucureşti şi a cântat la chitară o perioadă de timp cu Hara în 2003 – 2004.
 • Gabi Cuceu a continuat să bată la tobe cu Ataria la Zalău, până în septembrie 2009.


Am rămas un pic blocat căutând informativ pe net să descopăr o formaţie … tot clujeană … de actualitate care poartă acelaşi nume … de muzică creştină ! multă baftă lor. Aici linkul.
http://www.facebook.com/posted.php?id=212761470302#!/pages/Acces-band/212761470302

Ca să promovez concertul în cel mai bine vândut ziar din Cluj în 2000, am făcut următoarea listă de motive special pentru redactorul şef pe Monden la vremea respectivă, Dora Mircea Radu.

De ce merită să apară un articol despre Access în Clujeanul:

 1. Este trupă clujeană, concertul este un eveniment pentru Cluj
 2. A susţinut 6 concerte la Clujana
 3. Nicu mânca gândaci de Colorado când era mic
 4. Nicu crede că este blestemat de Dzeu deoarece îi apar băşici pe degete de fiecare dată când cântă playback
 5. Nicu şi-a făcut un tatuaj pe piept care este un semn tribal al fertilităţii – folosit în Africa
 6. Gabi este pasionat de indienii americani şi are o colecţie imensă de obiecte specifice lor

Cam aşa mă prezentam de fiecare dată la Clujeanul pentru a se aloca un articolaş mic rătăcit pe o pagină despre probleme mondene clujene în cel mai bine vândut tabloid local.

Asta mi-a cerut unul dintre directorii ziarului din acel moment, Dragoş Stanca.

Comments
3 Responses to “Zoom. ECOU. Access (1996 – 2002). CLUJ”
 1. 🙂 …Nicu Pocruianu a parasit Acces sa cante cu Devian pana prin 2004.Apoi s-a lasat de cantat cativa ani buni…acum compune piese pentru un viitor nou proiect al lui si cauta vocalist…etc. 🙂

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: