Hot Tracks. When Doves Cry. Prince. 1984

Piesa asta în mintea mea este atemporală. Am ascultat-o de atâtea ori, de fiecare dată cu atâta plăcere, de-a lungul ultimilor 26 de ani, că nu am o amintire anume legată de ea. Nu pot să spun că este prima piesă ascultată de la Prince pentru mine, dar cu siguranţă este prima semnată de el care m-a zguduit şi după care căutam să ascult şi alte piese noi apărute în topuri şi semnate de el de-a lungul anilor, chiar şi în etapa aia anti-comerţ, autodistructivă ca imagine, în care îşi zicea O(+>

Videoclipul nu este încărcat pe YouTube. Artistul nu a permis acest lucru.

Byte. Prince Rogers Nelson (n. 7.06.1958 la Minneapolis, Minnesota) se lansează în muzică la vârsta de 17 ani. Primul succes îl înregistrează în 1979, dar eu l-am descoprit, precum mulţi alţi copii de albi, după lansarea albumului 1999 (în 1982) şi am cunoscut etapa în care el cu Little Red Corvette mergea în heavy rotation la MTV alături de Michael Jackson, care pe atunci promova piesa Billie Jean. Povestea industriei (care este destul de şocantă dacă stai să te gândeşti la faptul că muzica chiar nu contează în final) este că Michael Jackson a început transformarea din negru în alb (decolorându-şi pielea şi trecând printr-o grămadă de operaţii estetice menite să anuleze caracteristicile fizionomiei africane), în timp ce Prince a rămas negru… Astfel, Michael Jackson a devenit vedeta negrilor acceptat şi promovat şi de albi, iar Prince a rămas în urma lui, fiind uşor discriminat în playlisturi. Indiferent, talentul şi meritele lui Prince sunt recunoscute – şi el devine multi-milionar şi o ia razna (dar nu la nivelul lui MJ, care speculează orice situaţie pentru a se autodepăşi, venind constant cu strategii noi şocante de marketing pe o piaţă uşor impresionată de artificii şi brizbrizuri).

When Doves Cry m-a impresionat chiar de la prima ascultare. Mai întâi eşti lovit de rifful complex de chitară mânuită în stil inconfundabil, de Prince; urmează o secvenţă mai lungă de ritmuri de tobe de diverse tonalităţi şi o joacă de percuţie cu clape – presărate cu inflexiunile timbrului artistului-prinţ. Melodia se încheie cu o temă de vioară inspirată din muzica clasică… Ceea ce face piesa deosebită muzical este faptul că este o piesă Dance, dar nu conţine linie de bas! Prince a explicat faptul că iniţial conţinea şi bas, dar i se părea prea banală – ca să o facă deosebită, a scos basul! Criticii vremii au considerat astfel piesa avangardistă, ea devenind o piesă definitorie pentru stilul artistului.

When Doves Cry este considerată piesa cheie prin care se promovează coloana sonoră a filmului Purple Rain (în care joacă şi Prince), înregistrând succes nu numai în restul lumii, dar fiind prima piesa cu care Prince ajunge pe locul 1 în clasamentul american de hituri (timp de 5 săptămâni între 7.07. şi 4.08.1984 … fiind una din piesele ce le ascultam la greu în perioada în care împlineam 15 ani). Din cauza Plânsului porumbeilor Bruce Springsteen a rămas pe locul 2 cu Dancing In The Dark … altă piesă pe care ţi-o fredonez trezit din somn, şi la care cred că mai ştiu toate versurile, dacă stau să ma concentrez bine. Revenind la porumbei, se pare că după statistica Billboard, When Doves Cry este cea mai bine vândută piesă a anului 1984 … dar nu ajunge pe locul 1 în clasamentul American Top 40 de final de an (piesa Jump de la Van Halen fiind aceea – pe care am prezentat-o săptămâna trecută la Hot Tracks) pentru că în 1984, AT40 nu a ţinut cont de clasamentele Billboard.

Deşi niciodată nu am stat să aprofundez versurile, When Doves Cry se referă de fapt la relaţia tensionată dintre doi părinţi în care unul în înşeală pe celălalt. Pentru mine titlul piesei spune multe, şi mă duce cu gândul la o situaţie tristă, dramatică, contrastând cu linia melodică, care este cât se poate de upbeat, uptempo.

Purple Rain (albumul pe care se află When Doves Cry) este primul album de studio unde Prince nu face one-man show (ştiu spre exemplu, ca să vă daţi seama de geniul muzical al acestui om, că Prince s-a închs la un moment dat 18 luni în casă, timp în care a experimentat cu diversitatea sunetelor şi atmosfera creată de 80 de instrumente în parte). Purple Rain este prima colaborare cu trupa de spate The Revolution. Prin acest material, Prince îşi consolidează rădăcinile Funk şi R&B în timp ce experimentează cu elementele din muzica Heavy Metal.

Autor: Ken Taki

MC Hammer a preluat secvenţe din When Doves Cry pentru a realiza hitul Pray de pe Please Hammer Don’t Hurt ‘Em (1990).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: