Byte. CONCERT WORLD JAZZ LA BUCUREŞTI. 2010. NOIEMBRIE 11. Vaya Con Dios

Joi 11 noiembrie

Vaya Con Dios

Frattelli Studios. Bucureşti

200 de lei

Vaya Con Dios va concerta din nou în România în această toamnă, pe data de 11 noiembrie la Frattelli Studios din Bucureşti. Trupa belgiană a mai cântat în ţara noastră anul trecut, în 13 octombrie la Sala Palatului din capitală.

Vaya Con Dios s-a născut din pasiunea a trei muzicieni faţă de jazz, opera şi muzica „gypsy”: Dani Klein, alături de chitaristul Willy Lambregt şi contrabansistul Dirk Schoufs s-au hotărât să pune bazele unei noi trupe 1986, deşi se ştia că aceste genuri nu erau foarte apreciate în acea vreme la Bruxelles.

Noua trupă se numea Vaya Con Dios (Du-te cu Dumnezeu), un nume provenit din limba spaniolă, preluat dintr-un documentar TV despre cartierul cubanez din Miami.

Primul succes a venit abia în 1990 când single-ul Just a Friend of Mine a fost vândut în 300.000 de exemplare şi a devenit un hit în Franţa. În afara ţărilor latine au rămas oarecum necunoscuţi, muzica lor câstigând teren treptat. Totuşi, cu albumul Night Owls din 1990, Vaya con Dios ajunge să vândă milioane de albume. Influenţele spaniole s-au resimţit din plin pe primele două albume ale trupei, ce conţineau piese devenite hit-uri în întreaga lume: Puerto Rico, Don’t Cry For Louie, Nah neh nah.

Sub presiunea celebrităţii însă, trupa începe să se destrame. Chitaristul Willy Lambregt părăseşte trupa încă în 1990, basistul Dirk Schoufs, partenerul lui Dani Klein de scenă …şi de viaţă, pleacă de asemenea din Vaya con Dios în 1991 (fiind consumator de heroină, s-a infectat cu HIV) şi moare la scurt timp. Vocalista, Dani Klein mai lansează două albume, apoi se lasă şi ea în 1996 plângându-se de prea mult stres în industria muzicală.

Revenirea se produce în 2004 cu albumul The Promise, apoi un „best of” numit The Ultimate Collection în 2006 şi cel din urmă album Comme on est venu în 2009, primul cu versuri integral în limba franceză.

La începutul anului 2009 era anunţat un concert la Cluj pentru luna iunie, însă s-a anulat din cauza unor „probleme tehnice”, după care s-a ţinut la Bucureşti în octombrie.

Autor: Mr. Pele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: