Zoom. ECOU. O’Mahoneys. Irish Traditional. Cluj. 2000 – 2004

The O’Mahoneys

miercuri 1 noiembrie

Cel de al patrulea Cap de afiş promovează muzica tradiţională irlandeză

Din amintiri.

De Ziua Morţilor, am organizat cel mai de succes concert până în acel moment la Cap de afiş. S-au adunat mai mult de 500 de studenţi la Music Pub, spaţiul mic din colţul unde se afla scena (cu soba de teracotă şi cărămidă în colţul opus) fiind neîncăpător. Pentru Music Pub mi s-a confirmat de către conducere (Levente Santa era directorul de programe pe atunci) că a fost cel mai de succes concert la Music Pub în anul 2000.

S-a cântat acustic, diverse melodii şi improvizaţii instrumentale din folclorul englez şi irlandez. A fost un concert foarte interesant şi reuşit. Motivul numărului mare de spectatori a fost nu doar faptul că nu am pus bilet de intrare, dar şi pentru faptul că Richard Proctor (Patrick Mahoney) era profesor la Facultatea de Litere şi mulţi studenţi din instituţia vecină cu Pub-ul au vorbit între ei şi au venit din curiozitate să-şi vadă proful cântând.

Despre The O’Mahoneys

Formaţia se înfiinţează la Cluj în luna februarie 2000.

Patrick Mahoney este obsedat de muzica irlandeză din Facultate. Ajuns la Cluj, îl convinge (destul de uşor) pe Victor Mahoney să cânte acest gen de muzică alături de el.

Grandma Mahoney cântă la vioară din liceu, şi este cea mai tânără vedetă a trupei.

Patrick Mahoney vine de fapt din Yorkshire/Anglia, şi a ajuns în oraşul de pe Someşul Mic prin Consiliul Britanic. El predă limba engleză la Facultatea de Filologie din 1999 – şi mai rămâne cel puţin un an la Cluj (interviul fiind făcut în 2000)! A mai lucrat 6 luni la Bucureşti în 1995. Pe vremea aceea, era proaspăt venit din Bosnia, unde a acceptat să lucreze voluntar cu copiii handicapaţi în timpul războiului Sârbo-American. Copiii sunt ajutaţi prin metode neconvenţionale de dezvoltare a interesului pentru artă.

Despre muzica lor…

 • The O’Mahoneys promovează muzica tradiţională irlandeză şi ascultă cu drag muzica de la Boys of the Loch şi The Chieftains, la fel de mult precum şi muzica unor trupe contemporane irlandeze care respectă tradiţia muzicală a strămoşilor (The Pogues şi The Levellers)
 • Ei compun şi piese originale, dar respectă tradiţia irlandeză. Muzica populară celtă este o tradiţie vie, aflată în continuă dezvoltare, spre deosebire de muzica populară britanică.
 • La momentul participării la seria de concerte Cap de afiş au un repertoriu de peste 50 de minute; cea mai cunoscută piesă interpretată de ei fiind Scarborough Fair (o preluare din muzica tradiţională irlandeză devenită cunoscută pe plan mondial datorită lui Simon & Garfunkel).

Questii interesante despre ei

 • Cel mai bun sfat primit şi pe care-l respectă este să nu se ia la întrecere de urinat cu sconcşii.
 • Încă nu au auzit cel mai dur zvon adus la adresa lor – şi sunt destul de “duri” – aşa că cei din presă ar trebui să fie atenţi la ceea ce scriu despre ei!
 • The O’Mahoneys se îmbată, chefuiesc şi ajung la pârnaie noapte de noapte. În ultimii trei ani au fost exilaţi din 14 ţări!
 • Dacă ar fi să se întâlnească vreodată cu cei de la Kelly Family, The O’Mahoneys i-ar întreba de ce îşi bat joc de muzica irlandeză – şi le-ar dovedi că deşi sunt doar trei, pot bea mai mult decât ceilalţi nouă oricând!

Concertul din Music Pub (1.11.2000) a adunat cea mai mare audienţă la un concert organizat în Music Pub anul acesta. Cei peste 500 de spectatori au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au ascultat.

Componenţa

 • Patrick Mahoney (fratele cel mai mare)
 • Victor Mahoney (fratele mai mic)
 • Maria Mahoney (mezina, cunoscută şi ca “GrandmaMahoney)

Grandma Mahoney (Maria va fi invitată de Luna amară la două cântări semi-acustice ce le vor susţine în următorii doi ani)

Nu s-a înregistrat niciun album, niciodată. Formaţia era un proiect de covers pentru Irish Music / World Music.

Nu m-am înţeles niciodată pe deplin cu Richard Proctor, profesorul de engleză venit în schimb de experienţă la Facultatea de Litere din Cluj, care nu cred că a mai plecat vreodată (mă mai întâlnesc şi acum cu el prin oraş şi ştiu că mai cântă cu diverse formule ad hoc de muzică celtă).

La o lună după acest concert, am văzut formaţia trecută pe un afiş de Bal de Boboci. Ştiam că au luat bani pentru acea cântare şi m-am bucurat că ştiam că datorită acelui concert reuşit din Music Pub au primit invitaţia la acel Bal de Boboci. Este greu să cuantifici în timp impactul unei apariţii, dar el există mereu. De aceea sunt de părere că nu trebuie să te gândeşti niciodată la bani când porneşti pe o cale mai artistică de activitate. Dacă te dăruieşti şi faci o treabă de calitate, banii, aprecierile şi popularitatea (care merg mână în mână) vor veni în timp, inevitabil.

CLICK AICI PENTRU DOSARUL DE PRESĂ

Comments
2 Responses to “Zoom. ECOU. O’Mahoneys. Irish Traditional. Cluj. 2000 – 2004”
 1. Maria a cântat destul de mult timp şi cu Trauma/Dance Trauma…cu ea la vioară s-a înregistrat varianta originală (de ascultat pe myspace-ul Dance Trauma) la piesa E-uri, în 2004.

 2. Desigur,vorbesc despre Maria cea de pe afis…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: