Zoom. MOMENTE ROCK. PRIMUL ALBUM ALTAR. THE LAST WARNING

Vara asta, acum 20 de ani, formaţia Altar se înfiinţează la Cluj.

Pentru a comemora momentul, pe lângă rockumentarul din luna iulie, cu interviuri personale cu artiştii despre cum s-au cunoscut, prezentăm declaraţii personale ale artiştilor despre lansarea albumului de debut.

ALTAR. Albumul de debut. 1993

THE LAST WARNING

  • anul: 1993
  • studio: Migas Real Compact Bucureşti (erau doar două studiouri în ţară… celălalt fiind Electrecord)
  • producător: Joey d’Alvare, Romagram
  • impresar: Aurel Mitran
  • Lansare: Cluj. Sala Sporturilor. Luni 31 ianuarie. Deschidere: Spasm. Public: 1.200
  • Bucureşti. Teatrul Ţăndărică. Sala Lahovary. Luni 14 februarie
  • distribuţie: Eurostar. Tiraj iniţial (în format vinil şi casetă) 10.000

Chitară Bas

Primul album, The Last Warning, a fost compus de Nimrod în proporţie de 90%; cred că aportul nostru a fost acela de aranjament cu câteva idei pe ici, pe colo. Nimrod îşi poate asuma creaţia. Forma pieselor şi forma finală a albumului a luat naştere în sala de repetiţie şi acolo eram deja patru oameni implicaţi.

Andy Ghost. Voce

Trupa Altar avea deja conceptul albumului de debut, The Last Warning, pus la punct în primul an de activitate. Întregul album era o poveste, un album conceptual, iar textele şi versurile erau deja scrise în mare de către Nimrod. Eu le-am tradus în engleză şi le-am aşezat şi le-am dat refrene, etc.

Din câte ţin minte versurile erau scrise iniţial în română, dar nu sunau la fel de bine.

Engleza am învâţat-o la şcoală, dar şi în timpul liber. Eu fiind rocker, ascultam versurile trupelor cu care am crescut, cu Metallica, Queensryche, Queen, Pink Floyd, Iron Maiden … şi eram colecţionar de versuri pe vremuri. Aveam caiete cu versurile de la sute de albume scrise cu mâna mea. Foarte greu făceam rost de versurile trupelor şi era o bogăţie să ai aşa ceva, pentru că dacă aveai versurile de la o anumită trupă, de la un anumit album, tu puteai să dai versurile acelea la schimb pentru alte versuri, sau albume-viniluri împrumut pe vremea aceea. Exista un fel de contrabandă underground, foarte necesară şi folositoare pe vremea aceea.

Primul album Altar a fost compus peste 90% de Nimrod, din punct de vedere muzical. Bineînţeles, fiecare şi-a adus aportul lui. Dacă venea cu o temă, hotăream împreună ce rămâne şi ce nu rămâne; Teo de obicei venea cu idei foarte bune (ca şi în prezent) de orchestraţie, alegere, şi de legare a temelor. Fiecare îşi aduce aportul, într-un fel sau altul. De aceea am hotărât ca toate albumele pe care le scriem împreună, chiar dacă unul dintre noi are un aport mai mare din punct de vedere muzical – dar, fiindcă împreună le legăm şi le construim, pe album apare music and lyrics, by Altar – şi fiecare îşi primeşte în mod egal drepturile de autor. Facem asta şi ca să eliminăm orice problemă de discuţie ulterioară. Cel puţin pentru noi a funcţionat şi pare o chestie democratică, care poate unii ar zice: dar atunci … dar poate unul compune mai mult, şi altul mai puţin … şi nu-şi primeşte banul, dar nu este aşa. Dimpotrivă, chestia asta te leagă şi nu există discuţii ulterioare de genul: ăla primeşte mai mult, şi altul mai puţin. Unii se îmbogâţesc din asta; din păcate la noi încă nu se pune problema asta.

Levi. Tobe

Last Warning a fost 99% ideile lui Nimrod. El venea la sală cu linia melodică şi versurile, iar fiecare dintre noi a contribuit puţin la aranjament sau la teme. Cred că pe albumul Last Warning am două teme în total. În principiu, Nimrod era foarte încărcat energetic şi avea foarte multe de zis pe atunci, scriind cele mai multe versuri şi majoritatea muzicii. Bine, ar mai fi de discutat cum a sunat muzica când ne-a prezentat temele la sală şi cum a sunat în final pe album. Teo, Piticu (Andy Ghost) şi cu mine am venit cu sugestiile … dar într-adevăr o mare parte din acest album a fost făcută de Nimrod.

1993. La vremea respectivă exista doar casa de discuri Electrecord. Muzica fiind prea dură, cei de la Electrecord au refuzat materialul, mai ales pentru că nu se cânta în limba română.

CITIŢI PARTEA 2 DESPRE ALBUMUL DEBUT ALTAR

Peste o săptămână – numai la CZB.ro

www.altar.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: