Byte. ŞTIRE 2010. NOIEMBRIE 5. Lorène de Ratuld alături de Filarmonica Transilvania

vineri 5 noiembrie

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Mihail Agafiţă (dirijor, Republica Moldova)

Lorène de Ratuld (solistă, Franţa)

Casa de Cultură a Studenţilor

19.00

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” susţine un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea Societăţii Compozitorilor Români (UCMR). La pupitru va fi dirijorul permanent al

Filarmonicii de Stat „Transilvania” Mihail Agafiţă, iar solista este pianista Lorène de Ratuld (Franţa). În program vor fi interpretate lucrari de George Enescu, Maurice Ravel si N. Rimski-Korsakov.

Recunoscut ca „unul dintre tinerii dirijori talentati din Europa”, MIHAIL AGAFITA a dirijat în 15 ani peste 350 de concerte simfonice, spectacole de opera si spectacole de balet, cu ansambluri din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, Statele Unite, Rusia, Ucraina, Belarus, Grecia, Portugalia, Italia, Franta, Monaco, Malta si Tunis. Nascut în 1973 în orasul Calarasi, Republica Moldova, Mihail Agafita a studiat dirijatul si chitara la Academia de muzica, teatru si arte plastice Chisinau (Republica Moldova), apoi conservatorul si masterul în dirijat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (România), unde a studiat cu renumitul profesor Dumitru Goia, un maestru în

dirijat al scolii St Petersburg. Din anul 2004 detine functia de dirijor al Filarmonicii Nationale a Republicii Moldova si din luna noiembrie 2009 a devenit dirijor permanent al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj, România.

Pianista LORÈNE DE RATULD, nascuta în anul 1979, este tentata sa se considere un muzician polivalent, pasionat de repertoriile insolite si de muzica moderna. A beneficiat de o bogata pregatire muzicala la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (Conservatorul National Superior de Muzica din Paris) unde i-a avut ca profesori pe: Brigitte Engerer si Jean-François Heisser la pian, pe Christian Ivaldi la muzica de camera si pe Anne Grappotte la acompaniament vocal.

Solistă şi membru în formaţii de muzică de cameră, pianista franceză Lorène de Ratuld este una dintre revelaţiile ultimilor ani. Celebră pentru interpretarea sa rafinată şi deosebit de expresivă, Lorène susţine frecvent concerte de succes în Franţa şi în străinătate. Imensul său talent i-a adus numeroase distincţii : recenta sa înregistrare consacrată lui Henri Dutilleux şi lui Karol Beffa a primit de altfel premiul Coup de Cœur al prestigioasei Academii Charles Cros.

Dupa ce în anul 2000 i se acorda Premiul „Le Prix de Piano“, în 2003 cîstiga al cincilea premiu al concursului de pian „Seiler“. De asemenea, primeste mai multe premii la Concursul International de Pian Campus 2004, Piano Campus de Argint, Premiul SACEM, Premiul Universal Music Classics si Premiul Classica-Répertoire, Premiul I Lucien Durosoir la Concursul de Muzica de camera Muzicieni între razboi si pace. Lăudată după participarea sa la festivalul Cluj modern în 2009, Lorène de Ratuld a fost din nou invitată de Centrul Cultural Francez pentru un turneu cuprinzând 6 concerte în mai multe oraşe din România.

În program:

  • G. Enescu – Rapsodia a 2-a în Re major, op. 11
  • M. Ravel – Concert pentru pian pentru mâna stânga în Re major,
  • N. Rimski – Korsakov – Capriciul spaniol, op.34
  • M. Ravel – Boléro

BILETE & ABONAMENTE

Biletele se pot cumpara de la sediul Filarmonicii (Piata Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0264 43 00 60) de luni pâna joi între orele 10-16, vineri între orele

10-14, precum si cu o ora înainte de concert.

20 lei pret întreg / concert

10 lei pret redus (elevi, studenti si pensionari) / concert

350 lei pret întreg / abonament 32 de concerte în stagiune 200 lei pret redus (elevi, studenti si pensionari) / abonament 32 de concerte în stagiune

Biletele cu reducere se cumpara doar de la sediul Filarmonicii, în timpul programului mentionat mai sus.

Pentru a primi cele mai recente informatii cu privire la activitatea Filarmonicii, va invitam sa deveniti fani Facebook.

http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100000872176588

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: