Click. RECENZIE VIDEO. Luna amară. Chihlimbar

Luna amară. Chihlimbar

!!!

Independent, 2010

Prea mult tam-tam – pentru nimic.

Clipul retras după ecranizarea de acum un an la Cluj a fost relansat în altă versiune în vară pe Litoral.

Recent, am dat şi peste noul videoclip Chihlimbar de la Luna amară pe YouTube.

Imaginea băiatului îmi sugerează un copil Emo speriat de sine, fiul primarului din noua versiune Horton Hears a Who (cu vocea lui Jim Carrey) … iar melodia vrea să semene prea mult cu Radiohead.

Artistul se joacă cu cuvintele într-un labirint de culori întunecate, şi multe nuanţe de gri.

Muzica pseudo-Radiohead, versurile de calitate în limba română – mesajul conceptual al clipului simpluţ – sunt deprimante. Finalul este sec. Luna amară s-a făcut acră.

Subtilitatea de la începutul clipului unde copilul Lunei amare coboară în underground, cu treptele ştergându-se în urma lui este o imagine cât de poate de introspectivă şi nihilistă a situaţiei la care artistul s-a condamnat de mai mulţi ani de zile.

Se formează perechi de cuvinte de genul: Fame. Compromise – Succes. Rating – Fortune. Murder. Luna amară le cunoaşte silabisirea, nu şi fonetica.

Fortune. În momentul în care Luna amară ar fi trebuit să spargă barierele în ţară şi graniţele în afară, pentru a avea Succes la publicul lor de nişă din câteva oraşe mai mari din ţară (în weekenduri), au făcut Compromisul de a renunţa la case de discuri, management, şi mijloace de promovare care ar fi necesitat implicare din partea lor. Faima de care se mai bucură Luna amară depinde desigur de Rating … adică numărul de spectatori pe care mai reuşesc să-l adune la concerte în ultimii ani … 40 la Club Diesel în 2010, 30 la Deva în 2007 şi altele de acest gen.

Jocul de cuvinte în imagine este o idee originală pentru România. Deşi îşi promovează anumite titluri de piese, nu înţeleg de ce toate versurile sunt în română şi toate textele din clip sunt scrise în engleză… probabil face parte din logica enigmatică a vedetelor neînţelese.

Ca şi ieri, ca şi azi… Luna amară scoate în evidenţă griurile societăţii moştenite, dar nu caută şi nu vede soluţii pentru aceste probleme care ne înconjoară. Luna amară este produsul generaţiei care nu ştie să iasă în stradă dacă nu-i convine ceva, generaţia care toată viaţa se lamentează că nu are, nu poate, dar nici nu face nimic ca să obţină ce vrea … copilul care nu plânge – adultul care stă cuminte la coadă – bătrânul care îşi cumpără singur spaţiul de veci.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: