Byte. ŞTIRE 2010. NOIEMBRIE 11 – 13. Festivalul de film One World

 

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania, ajunge în 2010 la cea de-a 3-a ediţie, fiind iniţiat la primele două ediţii de Centrul Cultural Ceh. În 2010 s-a înfiinţat Asociaţia One World Romania special pentru eveniment, ediţia din acest an (organizată în primăvară la Bucureşti) aflându-se sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel.

Festivalul îşi propune mereu acelaşi lucru: să prezinte cât mai multe teme relevante prin filme de bună calitate, care să ajungă la cât mai mulţi tineri, sprijinind la crearea unei comunităţi active ce îşi doreşte să cunoască şi să se implice în problemele cu care se confruntă ceilalţi, sub motto-ul: “Alege să-ţi pese” (Choose to care)!

Ediţia clujeană a festivalului se va desfăşura în perioada 11-13 noiembrie (joi – sâmbătă) la Cinema Victoria cât şi la Casa Tranzit. Deschiderea festivalului va fi marcată de o conferinţă de presă (ora şi locaţia urmează a fi stabilită ulterior) şi vor participa organizatori, un reprezentant la CNCD (Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării) şi încă 2-3 invitaţi. Tematica festivalului şi a filmelor este cea a drepturilor omului. Formatul festivalului este gândit de aşa natură, încât după fiecare film va avea loc o discuţie (în locul de proiectare) pe tematica drepturilor omului.

One World Romania 2010 prezintă şapte documentare noi şi premiate la Cluj. Pe lângă discuţiile din cinema de după film, în fiecare seară de la orele 22.00, după proiecţia ultimului film vor avea loc discuţii cu publicul doritor în format „cafenele de idei” la Le General (cafe-barul de pe Str. Eroilor 18). Vineri 12 noiembrie, de la orele 19:30 va avea loc o masă rotundă la Casa Tranzit la care pe lângă public, vor participa câţiva invitaţi reprezentanţi ai altor ONG-uri, profesori universitari, etc.

www.oneworld.ro

Program filme One World Film Festival

Cinema Victoria

Joi 11 noiembrie

16:00 – 18:00 Hair India – (Marco Leopardi & Raffaele Brunetti / Italia / 2008 / 73 min)

18:00 – 20:30 The Living – (Serhiy Bukovsy / Ucraina / 2008 / 75 min)

20:30 – 22:00 Bagatela – (Jorge Caballero / Spania, Columbia / 2008 / 74 min)

Vineri 12 noiembrie

14:00 – 16:00 Good bye, How are you? – (Boris Mitic / Serbia / 2009 / 56 min)

20:30 – 22:00 Kites – (Beata Dzianowicz / Polonia / 2008 / 79 min)

Sâmbătă 13 noiembrie

16:00 – 18:00 When Borat came to town – (Mercedes Stalenhoef / Olanda / 2008 / 60 min)

20:30 – 22:00 Stella – (Vanina Vignal / Franta / 2006 / 77 min)

Casa Tranzit

Joi 11 noiembrie

16:00 – 17:30 Kites

18:00 – 20:00 When Borat Came to Town

Vineri 12 noiembrie

16:00 – 18:00 Bagatella

18:00 – 19:30 Stella + masă rotundă

Sâmbătă 13 noiembrie

16:00 – 18:00 Hair India

18:00 – 20:30 The Living

Cafenele de idei

In fiecare seară

Le general

Bd. Eroilor 18

22.00

Scurtă descriere a filmelor ce vor rula la Cinema Victoria.

1. When Borat Came to Town – Mercedes Stalenhoef / Olanda / 2008 / 60 min În Glod, trăiește Carmen, o fată de 17 ani care visează să plece în Spania și care este considerată bătrână pentru măritiș, în condițiile în care fetele de 14-15 ani au deja copii. Regizoarea olandeză Mercedes Stalenhoef ar fi trebuit s-o urmărească și să puncteye cotiturile din viața ei. Însă, între timp, în sat, Sacha Baron Cohen a filmat scandalosul „Borat” și povestea ei a devenit secundară. Tatăl și bunicul lui Carmen, care apar în film, în rolul unor personaje dubioase, vor să-și dovedească nevinovăția și odată cu avocații străini, apare și posibilitatea de a cere daune la Hollywood.

2. Hair India – Marco Leopardi & Raffaele Brunetti / Italia / 2008 / 73 min O tânără indiancă își donează părul unui templu, singura podoabă care o mai poate oferi în schimbul binecuvântării divine și a respectului comunității, un grup de femei este angajat pentru curățarea și sortarea părului, pentru ca, în final, șuvițele să fie achiziționate de compania italiană „Great Lenghts”, renumită pentru vânzarea extensiilor de păr în lumea întreagă, inclusiv femeilor de afaceri din India. Filmul urmărește aceste itinerar curios, ilustrând subtil și ironic fațetele globalizării, care nu înseamnă doar un împrumut de valori și standarde, așa cum este cazul occidentalizării frumuseții indiene, ci și armonizarea eficientă a pieței de consum cu ritualurile tradiționale.

3. The Living – Serhiy Bukovsky / Ucraina / 2008 / 75 min Între 1932 și 1933, în Ucraiana, 17 persoane mureau într-un minut, 1.000 într-o oră și aproape 25.000 pe zi. Parte a Uniunii Sovietice, Ucrainam a trecut prin ororile foametei, pentru că autoritățile comuniste au dispus să-i pedepsească pe țăranii nesupuși partidului. Mulți dintre supraviețuitori vorbesc acum pentru prima dată despre Holodomor și experința incredibilă prin care au trecut, lăsați să moară, fără vreo sursă de hrană sau posibilitatea achiziționării ei în vreun fel. Însă, aceste lucruri au fost făcute cunoscute la vremea aceea de către junalistul britanic Gareth Jones, ale cărui reportaje din Holodomor au fost ignorate complet de țările din vest.

4. Goodbye, How are you? – Boris Mitic / Serbia / 2009 / 56 min De la un capăt la altul, documentaristul Boris Mitic dezvoltă un monolog scris din aforisme legate de efectele războiului și de corupția politică din fosta Iugoslavie. Este și acesta un mic război al cuvintelor, de data asta, făcut cu inteligență și ironie într-o satiră la adresa unei societăți confuze și sufocate de demența politicilor actuale. „Ministrul va avea un weekend liber; aceasta este contribuția lui la lupta împotriva corupției.” Acest tip de enunț este excelent ilustrat de imaginile care au aceleași caracteristici stilistice ca și aforismul: sunt scurte, decisive, personale filosofice, având și o semnificație subversivă.

5. Kites – Beata Dzianowicz / Polonia / 2008 / 79 min La școala de artă din Kabul, la cursul de film ținut de regizorul polonez Jacek Szaranski, studenții trebuie să realizeze un documentar despre orașul lor. După neînțelegeri principiale și încercări nereușite, în care tinerii încearcă să-și manipuleze subiecții și să explice ei însuși care sunt problemele prezentului, ei descoperă că filmul poate fi un mijloc cu care pot studia mai profund oamenii și prin care pot primi răspunsuri la întrebări esențiale. Încet, încet ideile se transformă în minipovești privite prin proprii lor ochi, realizate în stiluri diferite, iar aceste fragmente filmate reflectă și un portret autentic al societății afgane contemporane, departe de ceea ce surprind reportajele televiziunilor.

6. Bagatela – Jorge Caballero / Spania, Columbia / 2008 / 74 min În Bogota, rata criminalității este cea mai ridicată din Columbia și zi de zi se perindă zeci de acuzați pentru infracțiuni banale, pentru care riscă câțiva ani de închisoare. Sistemul juridic columbian este foarte strict și aplică pedepse mari pentru infracțiuni minore, cum ar fi furtul unui telefon mobil sau vânzarea de CD-uri piratate. În aceste cazuri, soluția este recunoașterea vinovăției în speranța unei pedepse mai mici. Documentarul surprinde o zi la tribunal, unde avocații încearcă să-i ajute pe acuzați care, fie sunt dependenți de droguri, indivizi fără casă sau fără slujbă, fie sunt oameni simpli care au o familie numeroasă de întreținut.

7. Stella – Vanina Vignal / Franța / 2006 / 77 min Stella, o româncă de 49 de ani, trăiește împreună cu soțul ei într-un ghetou din Paris și cerșește pe scările metroului. Stella a vrut să-și salveze soțul, aducându-l în Franța pentru o operație, însă de ani de zile nu reușește să obțină acte pentru a munci legal. Constrânsă să locuiască într-un spațiu improvizat, devenit casă și să vadă puținii oameni pe care îi întâlnește zilnic în ghetou sau la metrou, Stella trăiește într-o izolare disperată, însă deloc singulară printre emigranți. Singurele momente în care ia pulsul civilizației și intră în contact cu francezii sunt vizitele la medicul stomatolog, unde încearcă să-și refacă dantura, o părticică din demnitatea pierdută.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: