Byte. ŞTIRE. 2010. NOIEMBRIE. În curând: 40% opere muzicale româneşti la Radio şi TV

Despe Legea privind promovarea valorilor cultural-artistice româneşti

IERI, 9 NOIEMBRIE 2010, Camera Deputaţilor a adoptat tacit, o propunere legislativă care prevede obligaţia posturilor de Radio și TV din România de a rezerva operelor muzicale româneşti cel puțin 40% din timpul de difuzare. În mod normal, proiectul ar fi trebuit dezbătut și adoptat până în data de 3 noiembrie. Deoarece termenul a fost depășit, s-a considerat adoptat în mod tacit.

Propunerea legislativă este extrem de importantă deoarece modifică Legea audiovizualului. Initiatorii legii au fost parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL), adică politicieni din tot spectrul politic.

Ce spune proiectul

Proiectul stipulează că posturile de Radio și TV aflate sub jurisdicţia României au obligaţia să rezerve operelor muzicale româneşti cel puţin 40% din timpul de difuzare, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshopping. Prevederea se aplică şi în intervalul orar 18.00 – 22.00 în cazul serviciilor programelor de televiziune şi în intervalul orar 6.00 – 14.00 în cazul serviciilor programelor de radiodifuziune sonoră.

Cine sunt inițiatorii

În ultimii ani au existat mai multe proiecte de acest tip, însă forma adoptată de Camera Deputaților aparține conducerii executive UCMR-ADA. În ultimele luni, numeroși membri ai UCMR-ADA, printre care Mihai Pocorschi și Radu Fornea, s-au implicat în susținerea proiectului. Trebuie amintit și Costi Ioniţă, cel care a susțșinut un proiect similar în urmă cu câțiva ani. Cei care primesc buletine informative de la începutul acestui an știu că acest proiect legislativ a fost o preocupare constantă a conducerii UCMR-ADA.

Următorul pas este votarea proiectului în plenul Senatului, cameră decizională la acest proiect.

George Daniel Ripa

PR. UCMR-ADA

Netul romanesc este foarte sarac in informatii despre drepturile de autor si drepturi conexe, iar modul de functionare a sistemului, ba chiar si rostul lui sunt o necunoscuta atat pentru public dar si pentru majoritatea celor implicati, autori si titulari de drepturi.

In momentul de fata muzica straina are mult mai multe incasari decat cea romaneasca, mai ales pentru ca la televiziune se promovează preponderent muzica si reclamele produse în străinătate. Prin consecinta, banii din cablu si de la fondul comun se duc in buna parte tot la straini.
In tari ca Franta, Spania sau Italia, o astfel de lege a avut efecte spectaculoase pentru autorii autohtoni.

Dl. Dinu Țurcanu (angajat la UCMR) scrie un Blog dedicat explicaţiei funcţionării sistemului Drepturilor de autor.

http://drepturideautor.blogspot.com/2010/11/obligativitatea-radiodifuzorilor-ca-40.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: