Byte. HOT TRACKS. Moon over Bourbon Street. Sting. 1985

Nota reală.

Mai ţineţi minte filmul cu Brad Pitt în rolul vampirului? No, Sting ăsta s-a inspirat din cartea după care s-a făcut acel film din anii 90 (Interview With The Vampire, de Anne Rice) … cu 10 ani înainte … când a compus piesa asta, Moon over Bourbon Street (o stradă istorică din centrul istoric al New Orleansului). Chitaristul de la Police, Andy Summers, i-a împrumutat cartea lui Sting (care pe atunci era basist).

La vremea când intra în studio să înregistreze piesele pentru acest album, Sting a adunat o gaşcă de instrumentişti tineri de jazz care aveau mare potenţial, dintre care amintim de Omar Hakim la tobe, Darryl Jones pe chitara bas, Kenny Kirkland la clape şi Branford Marsalis la saxofon. Sting a trecut de la bas la chitară, dar totuşi a cântat un pic la contrabas pentru piesa despre care o să vă povestesc acum, Moon Over Bourbon Street.

Nota personală.

Shadows In The Rain (refăcut după Police), We Work the Black Seam, Fortress Around Your Heart, toate sunt capodopere de pe albumul solo de debut semnat de Sting în 1985. Am ales însă să îmi amintesc despre Moon Over Bourbon Street, deoarece recent a fost Ziua Morţilor. Toate piesele amintite apar pe faţa B a albumului Dream of the Blue Turtles pe care l-am cumpărat din magazin chiar în perioada în care a fost lansat.

Pentru mine a fost o surpriză, o mare bucurie şi un şoc să ascult acest album. Nu ştiam eu la 16 ani cum funcţionează treaba cu lansările de album; urmăream săptămânal topurile la radio, dar nu eram abonat la presa de specialitate şi încă nu îmi cumpăram reviste muzicale (nici măcar cele pentru adolescenţi) să aflu care artist lansează ce album în care perioadă…

Ştiam de Sting. Eram unul dintre cei mai mari fani Police şi ştiam că se spărsese gaşca după turneul pentru Synchronicity. Am pus placa la pic-up, acul pe placă, şi am început să citesc toate versurile pieselor, una câte una, aşa cum cântau ele din boxe. Albumul este o capodoperă, cap-coadă. Acesta este un exemplu de cum ar trebui să fie făcut un album, cu cap… din păcate cred că astfel de lucrări sunt extrem de rare în 2010, în special pe piaţa noastră firavă unde artiştii de acest gen lucrează cu mândrie cu literele DIY arse pe piept, legaţi la ochi pe sub ochelarii de cal, cu mijloace precare de finanţare, sub graba ceasului, atunci când chiar se ajunge să se mai tragă un material în vreun studio, unde sunetistul aşteaptă următorul taraf, care se află la ţigară în curte.

Ştiam de Sting. Dar cunoşteam o faţă a lui, cea de rocker, punker …poate mai pop-er, de când cu hitul Every Breath You Take, dar mai mult de atât, artistul este Indie până în măduva oaselor, după cum e folosită pe bune expresia. Sting este un exemplu demn de luat pentru orice artist la început de drum care vrea să facă numai exact ceea ce vrea el, aşa cum vrea el … Eu nu am aflat decât în 1985, odată cu acest album, că inima lui Sting bate pe ritmuri de jazz… şi am rămas şocat de profunzimea versurilor, mesajul social, poezia …

Moon Over Bourbon Street era o piesă pe care o ascultam la maxim după ce mă despărţeam de o gagică (ideea de fapt fiind că eram aşa un dobitoc uneori, că deveneam insuportabil prietenei…), deşi piesa în sine se referă la complet altceva. Fiecare interpretează versurile cum îşi doreşte. Pentru mine, How could I be this way when I pray to God above – I must love what I destroy and destroy the thing I love – era modul în care trebuia să trec peste relaţie şi să-mi văd mai departe de drum.

The brim of my hat hides the eye of a beast – I’ve the face of a sinner but the hands of a priest …

I have stood many times outside her window at night – To struggle with my instinct in the pale moon light

Principii machiavelice, frustrări interioare, agonie şi extaz. Versurile exprimă atâtea sentimente. Muzica este atât de hipnotizantă; saxofonul este ca frişca pe tort. Sting îşi arată adevărata faţă, iar acest album (cel mai comercial dintre toate cele lansate de el pe plan solo) rămâne probabil clasat undeva printre primele zece locuri în topul meu personal al albumelor.

Versuri.

There’s a moon over Bourbon Street tonight
I see faces as they pass beneath the pale lamplight
I’ve no choice but to follow that call
The bright lights, the people, and the moon and all
I pray everyday to be strong
For I know what I do must be wrong
Oh you’ll never see my shade or hear the sound of my feet
While there’s a moon over Bourbon Street

It was many years ago that I became what I am
I was trapped in this life like an innocent lamb
Now I can only show my face at noon
And you’ll only see me walking by the light of the moon
The brim of my hat hides the eye of a beast
I’ve the face of a sinner but the hands of a priest
Oh you’ll never see my shade or hear the sound of my feet
While there’s a moon over Bourbon Street

She walks everyday through the streets of New Orleans
She’s innocent and young from a family of means
I have stood many times outside her window at night
To struggle with my instinct in the pale moon light
How could I be this way when I pray to God above
I must love what I destroy and destroy the thing I love
Oh you’ll never see my shade or hear the sound of my feet
While there’s a moon over Bourbon Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: