Click. FESTIVAL DE SCURT METRAJE LA CLUJ. 2010. NOIEMBRIE 20. ShortsUP

 

ShortsUP

sâmbătă 20 noiembrie

Fabrica de pensule. Cluj

La început, evenimentele ShortsUP au avut loc numai în Bucureşti, extinzându-se din anul 2010, în cele mai importante centre urbane din România: Cluj, Timişoara, Iaşi. ShortsUP propune o expunere informală a scurtmetrajelor, în spaţii neconvenţionale şi cu scenarii creative, în care publicul interacţionează fără bariere cu mesajele cinematografice.

Selecţia de filme scurte include, în fiecare lună, producţii premiate, de dată recentă, dar şi filme de arhivă, mai puţin cunoscute, ale marilor regizori ai lumii. Ca şi gen, este vorba de ficţiune, filme-experiment, documentare care au schimbat mentalităţi, animaţii, videoclipuri muzicale şi mai ales o atmosferă de film – pe scurt, ShortsUP. Fiecare întâlnire lunară promite experienţe interactive prin proiectarea scurtmetrajelor în spaţii neconvenţionale, în care publicul face parte din scenariul evenimentelor.

ShortsUP este organizat de Asociaţia Oricum şi Feeder.ro (cu sprijinul Vodafone România). In Cluj evenimentele sunt implementate de Asociatia Uzinaduzina.

Asociaţia Oricum este organizaţia non-profit ce şi-a propus să transforme felul în care industriile creative contribuie la dezvoltarea României. Misiunea asociaţiei este aceea de a crea proiecte cu un impact major în rândul tinerilor şi cu un grad mare de sustenabilitate.

Uzinaduzina promovează cultura urbană. Intersecţia dintre spaţiul oraşului şi vechile şi noile tehnologii sunt temele de interes a membrilor asociaţiei. Din 2008 până în prezent Uzinaduzina a organizat dezbateri pe tema antropologiei contemporane, concerte ad-hoc cu artişti nomazi, experimenţe audio vizuale (Duminici Experimentale), serile intitulate Marea de Poveşti (proiecţii de diafilme si basme de pe vinil). Asociaţia Uzinaduzina a fost partener Temps D’Images şi implementeaza ShortsUP la nivel local. Scopul central al asociaţiei este de a susţine noile modalităţi de expresie artistică care vor sta la baza construirii unei noi viziuni a spaţiului în care trăim.

ShortsUP îşi propune să devină cel mai dinamic mediu de expunere a scurtmetrajelor prin crearea de evenimente lunare, destinate marelui public. Misiunea ShortsUP este aceea de a creşte vizibilitatea scurtmetrajelor şi, pe termen lung, valoarea acestora. Ideea porneşte de la o constatare simplă: scurtmetrajele, chiar şi cele aclamate şi premiate internaţional, pot fi văzute doar de un public restrâns, de obicei în festivaluri de film ce au loc o dată pe an. Mai mult decât atât, ShortsUP abordează experienţa cinematografică în legătură cu artele conexe (muzică, teatru, artă contemporană şi altele) cu scopul de a susţine multiculturalitatea şi comunitatea urbană.

Colecţia lunară de filme începe sau se încheie cu un performance muzical sau cu un mix de arte conexe filmului: dans, teatru, instalaţii audio video, recrearea live a coloanei sonore a filmelor sau întâlniri cu regizori şi producători. ShortsUP îşi propune să reinventeze felul în care publicul interacţionează cu filmele de scurtmetraj.

Prima ediţie ShortsUP la Bucureşti

Evenimentul din octombrie 2009 din Bucureşti, primul din seria ShortsUP, a adus sub acelaşi acoperiş, în exclusivitate, toate filmele scurte din seria Amintiri din Epoca de Aur (partea 1 şi partea a 2-a), în regia lui Cristian Mungiu. Cei peste 800 de cinefili care au venit la eveniment au intrat în atmosfera Epocii de Aur înainte de a se stinge luminile în sală: în timp ce «miliţienii» îi organizau pe spectatori încă de la intrare şi le dădeau steguleţe roşii, regizorul Cristian Mungiu a coborât dintr-un ARO cu girofar şi a salutat publicul, împreună cu câţiva dintre actorii din distribuţie: Diana Cavaliotti, Paul Duncă, Viorel Comănici. La finalul celor 3 ore de proiecţie, publicul a aplaudat minute în şir. S-au împărtit cravate roşii şi cornuleţe de casă pe muzica din anii 70 – 80, iar în sala de marmură de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Palatul Parlamentului s-a sărit pentru prima dată şotronul. Un cor de “pionieri” a provocat amuzament şi a trezit alte amintiri participanţilor.

Prima ediţie ShortsUP la Cluj-Napoca

Cu resurse limitate, cu o mână de oameni şi cu mult curaj, ShortsUP a debutat glorios în Cluj-Napoca. I Love Cluj (o pagina de Facebook cu peste 50.000 de fani) a întrebat în vara lui 2010: “Ce tip de evenimente ati dori sa aiba loc in Piata Unirii?” Aproape jumatate din răspunsuri au menţionat proiecţiile de filme. Clujul este un oraş cu un număr masiv de cinefili, fapt confirmat de fiecare ediţie TIFF. ShortsUP oferă lunar ocazia clujenilor de a viziona cele mai noi şi apreciate scurtmetraje. Evenimentul din Iunie 2010, primul găzduit de Cluj, a fost şi cel mai lung din seria de proiecţii lunare şi anume Noaptea Lungă a Filmelor Scurte. Bazându-se doar pe curajul câtorva oameni şi pe susţinerea venită din Bucureşti, evenimentul s-a desfăşurat în spaţiul neconvenţional al Fabricii de Pensule care a găzduit un număr de peste 300 de spectatori şi a devenit cel mai de success eveniment organizat în acest spaţiu până la data respectivă. Se doreşte ca ShortsUP să devină un eveniment lunar important în calendarul cultural clujean.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: