Zoom. CAPSULA TIMPULUI. Luna amară. Cap de Afiş. 22.11.2000

Luna amară

Cap de afiş 6

Cluj. Music Pub

miercuri 22 noiembrie 2000

E greu să derulezi şi să înşiri amintiri despre o formaţie care îţi trădează încrederea după şapte ani de efort, nervi, stres şi investiţii. Acest concert în cadrul seriei de concerte Cap de afiş este primul unde Luna amară a cântat singură. Am insistat să se compună şi să se repete piese pentru minim o oră de recital. Cei cinci studenţi au trecut testul cu brio.

Avuseseră trei concerte înainte de a-i cunoşte personal pe toţi, sub formula Tanagra Noise. Radu Cindrea a fost solistul dat afară din trupă fără voia lui la primul concert confirmat de mine pentru trupă, unde s-a cântat în faţă la un public extrem de numeros (se adunaseră undeva între 10.000 şi 20.000 de persoane – iar acestea sunt cifrele vehiculate în presa locală a vremii) în deschidere pentru Vama Veche pe Platoul Sălii Sporturilor în 18.05.2000. Au urmat şase participări la festivaluri pe plan local în 2000 şi deschideri pentru Zdob&Zdub (de trei ori), Cuibul, Compact C în acelaşi an.

10 septembrie 2000 este data la care Tanagra Noise urcă prima dată pe scenă sub numele Luna amară (un fiasco total, fiind prima trupă care cânta Live în seara respectivă, neavând public în faţa scenei la ora la care era trecută în program, basistul având examen şi fiind înlocuit de văru-său – şi cu Petru Gavrilă băut la tobe – acesta fiind ultimul concert înainte de includerea lui Răzvan Ristea în componenţă).

Mereu trebuia să le amintesc celor aflaţi pe scenă lucrurile importante care trebuiau punctate cât timp se aflau la microfon … la acest eveniment, se uita să se menţioneze numele nou al formaţiei, spre exemplu.

Munca alături de Luna amară a fost o şcoală a vieţii pentru mine. Munca de manager şi impresar era ceva complet nou pentru mine acum 10 ani, pe un teren complet virgin în scena undergroundului, unde cluburile unde se cânta live din toată ţara se numărau pe degetele de la două mâini, într-un moment în care lumea încă asculta muzică la casetofon, apăruseră recent internet cafeurile şi clipurile trebuiau predate împrumut televiziunilor în format Beta.

Am pornit seria de concerte Cap de afiş, în regim DIY la Cluj pur şi simplu pentru că aşa ceva nu se mai făcuse şi pentru că aveam o scenă bogată de trupe care cântau diverse subgenuri de rock, dar care erau ignorate complet de către toţi organizatorii de concerte.

Nu percepeam niciun fel de intrare; sonorizarea era achitată din bani de acasă – şi făceam o promovare beton pentru toate aceste proiecte – în speranţa că o firmă clujeană va îmbrăţişa ideea unor evenimente unde se adună efectiv sute de tineri în diversele localuri din oraş.

Luna amară a fost al şaselea concert organizat cap-coadă de mine (sunt Richard Constantinidis, iniţiatorul websaitului ClickZoomBytes). Music Pub-ul a fost din nou (după concertul Cap de afiş 4, cu O’Mahoneys, plin până la refuz). Puţine piese mi-au plăcut din prima la Luna amară; descopeream mereu ceva nou în muzica lor, cu fiecare concert la care asistam din public. În repertoriul lor de atunci existau deja Folclor, Gri dorian, Dizident …şi acum, mai puţin cunoscutul Cuba. Se făcuse cover după The Clash, urma Strunga de la Phoenix. Îmi plăcea mult amprenta trompetei pe atunci, versurile acide cu mesaj puternic social într-un Cluj condus de extremistul de dreapta, senatorul pensionat, PRM-istul Gheorghe Funar.

Peste două zile, plecam cu trenul de noapte la un festival rock-metal în Green Hours Bucureşti (25.11.2000). Era primul meu concert cu o formaţie la Bucureşti. În anul următor, fără un public format, am reuşit să duc formaţia la Bucureşti de cinci ori … de unde am primit prima dată 200 euro de la Lăptăria lui Enache (în 20 aprilie 2001, mulţumesc lui Alex Săndulescu). În rest, trăiam din banii de drum şi o dietă consistentă de covrigi la 1.500 lei/bucata din Gara de nord. Cu fiecare drum în Capitală, făceam vizite insistente pe la casele de discuri, sediile de televiziuni muzicale, întâlniri cu impresari şi organizatori de concerte, care lucrau cu proiecte din genuri muzicale asemănătoare. În 2001 urma să apărem pe compilaţia Şapte Seri cu două dintre piesele amintite mai sus. Urmau primele apariţii la Atomic TV, propunerea unor piese în topurile unor posturi de radio precum Uniplus Cluj, Antena Bucureştilor, emisiunea lui Cristi Tabără la ProFM.

Prima ieşire din Cluj pentru un concert de sine-stătător a fost însă la Sibiu (la Music Planet English Pub, aflat aproape de gară, şi unde ţin minte că noaptea după concert m-am întins pe o bancă mai lungă din club să mă odihnesc până la primul tren de dimineaţă).

Componenţa 2000

 • Mihnea Blidariu (trompeta,vo,ch) 21, Bacău
 • Petru Gavrilă (ch) 25, Zărneşti
 • Gyuri Fărcaş (bass) 24, Cluj
 • Nick Fagadar (voce, chitară) 23, Cluj
 • Răzvan Ristea (tobe) 22, Cluj

Foto: Richard Constantinidis

 

Şapte ani mai târziu, am fost înşelat la bani în momentul despărţirii.

Zece ani mai târziu, scriitorul Mihnea Blidariu, sub pretextul că face poezie urbană, scoate în evidenţă o pagină întreagă de înjurături şi invective la adresa mea… şi a multor altora care au sprijinit formaţia în ascensiunea ei … nu este nimic nou sub soare în conjuctura culturală actuală de la noi.

La momentul despărţirii, Petru Gavrilă şi Gyuri Fărcaş nu mai fac parte din componenţă.

Comments
2 Responses to “Zoom. CAPSULA TIMPULUI. Luna amară. Cap de Afiş. 22.11.2000”
 1. Jiji spune:

  Chiar asa de grea a fost despartirea de Luna Amara de tot ii pomenesti?? Treci peste. Exista multe alte formatii clujene pe care le-ai putea impresaria aducandu-le cunoscute tarii. Cred ca ar fi mai ok decat sa vorbesti de ce-a fost.
  Cat despre „profesionalismul” Luna Amara de care vorbeai intr-un articol trecut, sa stii ca eu la ultimul concert L.A. la care am fost am ramas sincer … da sincer impresionat de imaginea pe care au afisat-o baietii.
  Mi se pare ca L.A. s-a schimbat intradevar. .. dar in bine.
  Iar ca formatie care canta de 10 ani pe o scena urat mirositoare (ori unde ar fi aceasta scena) mi se par mai mult de cat decenti.

  Apropo, de ce nu faci un articol despre toate (in limita putintei) trupele clujene. Sa le expui publicului cititor de CZB. Stiu ca e mai usor sa critici Bucurestiu’ da tine minte: Bucurestiu a dat clasa orasului din inima ardealului atunci cand a venit vorba de „promovarea muzicii din provincie”.

  Astept articolul sa vad ce trupe noi de la Cluj sa le ascult in drum spre servici sau in uikend cand ma intalnesc cu prietenii.

Trackbacks
Check out what others are saying...


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: