Byte. ŞTIRE 2010. Paul Gilbert (Mr. Big) susține două concerte în România

Paul Gilbert (Mr. Big) susține două concerte în România

Reprezentațiile profesorului Paul Gilbert oferă și un pachet opțional: un curs de chitară, locuri VIP, autografe, tricouri, cd-uri și alte surprize.

Concertele vor fi urmate de petreceri în Oldies Pub la Sibiu și Fire Club la București.

Cariera sa de 25 de ani cuprinde 13 materiale solo, 5 albume alături de Racer X şi 6 albume cu Mr. Big. Paul Gilbert predă lecţii de chitară, este decan de onoare al Guitar Institut of Technology, îşi promovează cel mai recent album Fuzz Universe şi alături de Mr. Big înregistrează un nou album.

Fuzz Universe prezintă piese de la hard rock până la funk, muzică clasică sau blues. “Când compuneam piesele pentru Fuzz Universe ascultam muzică corală din Bulgaria, lăută barocă sau compoziţii pentru vioară, cântecele lui Johnny Cash despre trenuri, vaci, măgari şi mine de cărbune, Bee Gees şi Ronnie James Dio. S-au amestecat toate în mintea mea şi mi-au dat idei de compoziţii dezvoltate pentru chitară. Am stat închis în camera mea de lucru câteva luni, iar la final mi-am adunat trupa de turneu şi am început înregistrările. Jeff Bowders a cântat la tobe, Craig Martini la bas, Emi Gilbert, soţia mea, la claviaturi, iar eu am întins coardele chitarelor până când nu am mai putut cânta.”

Gilbert admite că în acest album regăseşte plăcerea din timpul concertelor G3 când mulți oameni veneau să îi asculte pe cei mai buni chitarişti ai planetei.

Și-a descoperit pasiunea pentru chitară la 5 ani când a primit cadou un amplificator şi o chitară de jucărie. La 15 ani avea deja prima trupă, Tau Zero, şi ambiţia de a cânta alături de Ozzy Osbourne, însă a fost refuzat pentru că era prea tânăr.

În 1984 Paul pleacă de acasă la Los Angeles pentru a-şi continua studiile muzicale la Guitar Institut of Technology. După un an devine profesor iar astăzi predă în continuare în cadrul institutului.

Primul său album se lansează în 1985 alături de trupa Black Sheep, dar după scurt timp se hotărăşte să îşi înfiinţeze propria formaţie, Racer X, împreună cu un coleg de facultate. Tânărul este comparat cu Yngwie Malmsteen datorită stilului rapid şi extrem de precis şi tehnic. În curând devine unul dintre cei mai rapizi chitarişti ai planetei. În 1986 semnează un contract cu renumita marcă Ibanez; contractul este valabil şi astăzi, iar Ibanez a lansat o serie ce poartă semnătura lui Gilbert.

Cariera lui Paul continuă într-un nou proiect, Mr. Big. Trupa se înfiinţează la ideea lui Billy Sheehan, fost basist al lui David Lee Roth. Alături de Gilbert, Billy îi mai cooptează pe solistul Eric Martin şi bateristul Pat Torpey, iar în 1989 Mr. Big lansează albumul de debut.

După apariţia Live in Budokan, un material înregistrat în Japonia, Gilbert părăseşte formaţia din cauza disensiunilor apărute între membrii Mr. Big.

Paul îşi continuă drumul şi lansează King of Clubs în 1998 iar un an mai târziu reuneşte membrii Racer X pentru un nou album, Tehnnical Difficulties. Din acest moment, cariera solo a lui Gilbert se va împleti cu cea a formaţiilor din care a făcut parte de-a lungul timpului.

Neobosit, Paul lansează discuri pe bandă rulantă: Raw Blues Power alături de Jimi Kidd, Burning Organ, un material solo şi în final Getting Heavier cu Racer X, în 2002, ultimul album ce poartă semnătura grupului.

În 2006 Paul Gilbert scoate primul album strict instrumental, Get Out Of My Yard, urmat de Silence Followed by a Deafening Roar, considerat unul dintre cele mai bune ale lui Gilbert. După colaborarea cu Freddie Nelson în 2009 pentru United States, Gilbert intră în studio şi înregistrează Fuzz Universe.

În toată această perioadă Gilbert face parte din mai multe proiecte, iar cel mai cunoscut este G3, o serie de spectacole în care Joe Satriani invită unii dintre cei mai buni chitarişti ai lumii. Paul urcă pe aceeași scenă cu Satriani în 2001, 2002 și 2007.

 

Când nu lansează albume, Paul cânta în trupe tribut pentru formaţii care l-au influenţat de-a lungul timpului: Yellow Matter Custard tribut pentru Beatles, Hammer of Gods pentru Led Zeppelin sau Cygnus and the Sea Monsters pentru Rush. În 2006 alături de Mike Portnoy de la Dream Theatre şi Billy, fostul său coleg din Mr Big, face parte dintr-o trupă tribut The Who, unde la finalul fiecărui concert îşi distrug echipamentul: „Cântam The Who, iar ei asta obişnuiau să facă. Eu nu mai distrusesem o chitară până atunci; am descoperit că procesul ăsta are şi o anumită tehnică. La al treilea spectacol eram deja priceput.”

vineri 3 decembrie

Oldies Pub. Sibiu

22:00

Bilete: 50 lei

sâmbătă 4 decembrie

Silver Church. Bucureşti

20:00

Bilete: 90 lei

(47 de bilete sunt cu loc la masă, în valoare 130 lei)

http://www.paulgilbert.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: