Sissy Rap

Probabil tocmai pentru faptul că sudiştii conservatori din Statele Unite sunt extrem de homofobi, un nou gen muzical foarte liberal s-a dezvoltat în metropola cu istoria cea mai interesantă din sud, New Orleans, din statul american Louisiana.

La finalul anilor 80, casa de discuri Take Fo’, care promova genul muzical numit New Orleans Bounce, l-a descoperit pe Katey Red, un fenomen local, MC deschis despre preferinţele sale sexuale, care se îmbracă mereu în haine de femeie. El a compus linia melodică pentru Drag Rap folosită şi promovată de trupa East Coast The Showboys, care ulterior a devenit sursa de samplinguri pentru mai toate piesele Bounce ce au urmat.

Ea era expertul la brandul de muzică Bounce, caracterizată prin bâlbâieli şi vrăjeli repetitive. Făcând referinţe prin versuri la mişcări de dans, nume de cartiere, dar şi prostituţia masculină şi homosexualitate, ea avea să fie pioniera un nou subgen al Bounce-ului.

Fetelor le-a plăcut din prima să mimeze mişcările specifice dansului respectiv, băieţii le-au urmat exemplul, şi peste nopate s-a dezvoltat un întreg subgen al rapului, Sissy Rap (Sissy în engleză este folosit drept argou pentru un laş, iar cuvântul poate fi folosit pentru ambele sexe, spre deosebire de Wussy).

Cluburile din New Orleans unde se cântă live acest gen muzical sunt Da Chatroom, Caesar’s şi The Venue. Vedetele genului sunt veteranul Big Freedia (din cartierul Josephine) Katey Red (din cartierul Melpomene) şi mai tânăra Sissy Nobby (din cartierul West Bank, care mai nou îşi zice Nobella) care a avut un succes fulminant datorită versurilor cântate cu patos, care fac referinţă la relaţiile cu probleme. Piesele de rezistenţă de pe YouTube care au acumulat deja 1 milion de vizionări sunt: Break It Down, Snake, Arch in Yo Back.

Louisianca Katey Red este primul rapper/rapperiţă din zonă care depăşeşte statulul de vedetă locală datorită hitului Melpomene Block Party (1999). Deşi nu are versuri legate de droguri şi arme, se fac referinţe constante şi directe la (homo)sexualitate şi poziţii preferate de Gay. El/ea, fost prostituat din cartierul Melpomene, înfiinţează trupa avangardistă Dem Hoes, cu care dezvoltă subgenul Sissy Rap în cadrul genului Bounce la New Orleans.

Au urmat o pleiadă de artişti şi trupe în urmele lui/ei, majoritatea Lesbiene. Muzica este ascultată cu plăcere şi de către heterosexuali oriunde Katey Red este invitată să cânte, în baruri sau la petreceri de bloc.

Alţi artişti apreciaţi ai genului sunt:

  • Sissy Jay (artista)
  • Sissy Nobby (artist) MySpace
  • Vockah Redu (artist, care se lansează cu piesa Fuck Katey Red, mutat la Houston după uragan)
  • Big Freedia (n. Freddie Ross) a cântat iniţial într-un cor de biserică. Are o colaborare din liceu cu Katey Red, care pe atunci se semna K-Reddy. Gin In My System (2000) a devenit o piesă clasică în cluburile din zonă.
  • SWA (Sissies With Attitude)
  • Chev Off the Ave (artist, care între timp s-a mutat la Houston şi a devenit hetero)

După tragedia uraganului Katrina, Sissy Nobby şi Big Freedia apar mai des în formulă de duo.

De la potop încoace, este o modă să porţi galoşei prin casă, şi costume de pionieri cu iz militar, dacă asculţi acest gen de muzică.

Katey Red

http://www.myspace.com/kateyred

Big Freedia

http://www.myspace.com/bigfreedia

Sissy Nobby

http://www.myspace.com/sissynobbyy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: