Zoom. INTERVIU. Laura Stoica. 16.02.2000

Adriana Laura Stoica (n. 10.10.67 la Alba Iulia – d. 9.03.2006)

Joi, 9 martie 2006, Laura Stoica si logodnicul ei şi-au pierdut viaţa într-un accident de circulaţie. Şoferul unei Dacii papuc a intrat cu viteză pe contrasens şi a izbit violent autoturismul în care se aflau cântăreaţa şi logodnicul ei, bateristul Cristian Mărgescu. Laura Stoica a murit pe loc, la fel ca şi şoferul vinovat.

Laura Stoica debutează la Festivalul Mamaia 1990.

1991. Criticii o consideră cea mai bună solistă pop-rock, melodia Un actor grăbit, compusă de Bogdan Cristinoiu (interpretată de Laura Stoica) devine melodia anului.

2000. 16 februarie. am făcut un interviu cu artista. Ce urmează a fost introducerea pentru unul dintre articolele de probă pentru ziarul Clujeanul, al grupului MediaPro, din Cluj … ziarul nu a supravieţuit primul deceniu de activitate. Interviul îl public astăzi la CZB, după 10 ani.

Este divorţată, poartă ţoale de piele şi multe inele pe scenă. Este Laura Stoica, născută la Alba Iulia şi crescută la Târgovişte.

CZB: Cum ai ajuns la Bucureşti?

Laura Stoica: Faptul că m-am născut la Alba Iulia este o întîmplare. Părinţii mei sunt de fapt din Târgovişte. După ce s-au căsătorit s-au decis să se mute în Ardeal. Au avut trei copii; eu am doi fraţi. Apoi, m-am întors la Târgovişte, acolo am făcut şcoala populară de artă, unde am făcut şi canto şi după ce m-am lansat în 1990 la Mamaia, în toamna aceluiaşi an, după festival, am venit la Bucureşti. Era neapărat necesar pentru a-mi dezvolta o carieră. Dacă nu ajungeam în Bucureşti nu ştiu dacă aveam foarte multe şanse să mă dezvolt, rămânând în provincie.

CZB: De când porţi microbul muzicii?

Laura Stoica: De mic copil. La început era o joacă. Aşa simţeam nevoia să mă exprim: cântam, improvizam, cântam ce era la modă în perioada aceea, prindeam foarte repede, reţineam cuvintele, cântam destul de bine pentru vârsta mea de copil şi pe parcurs m-am hotărît că poate să devină dintr-o joacă un lucru foarte serios.

CZB: Ai avut discuţii cu părinţii din cauza asta?

Laura Stoica: Nu foarte mari, la început mama mea nu credea în talentul meu muzical şi a trebuit s-o conving după ce m-am prezentat la un examenul de la Şcoala Populară de Arte din Târgovişte, unde am convins-o să stea de vorbă cu profesorul după examen şi profesorul a convins-o să mă lase să fac această şcoală.

CZB: Cînţi la vreun instrument?

Laura Stoica: Nu.

CZB: Care sunt artiştii tăi preferaţi? Ai preluat ceva din repertoriul Sheryl Crow.

Laura Stoica: Am început să pregătim un disc nou cu trupa cu care lucrez. Remus Cartelanu este o prezenţă nouă în peisajul muzicii rock pentru că înainte de a ajunge la noi a cîntat la Metrock în perioada Thrash, care nu a prins la public. Eu l-am cunoscut cînd a fost vorba să fac un disc nou şi aveam nevoie de piese noi. Am făcut pînă la urmă 12 piese dintre care am ales 3 iar acuma lucrăm la 50 din care o să alegem 10. Matei Căpitanu a venit în trupa asta într-un moment în care îmi căutam o nouă componenţă. Trupa iniţială a fost cea din interiorul coperţii Focul: şi este înfiinţată în 1993). Ei m-au ajutat să scot două discuri. Toboşarul a fost cel care s-a schimbat după doar doi ani – este vorba de Florin Ionescu care a fost înlocuit de “Lapi” Răzvan Lupu – ori cu cei patru am făcut discul Nici o stea. Primul album, Focul, nu se mai găseşte – doar ca disc piratat. Calavis Music Co. este de fapt producătorul principal/Roton a multiplicat doar casetele. După ce am scos cele două albume cu acei băieţi, mi-am dat seama că nu pot să merg pe scenă cu ei (în turneu) pentru că fiecare era implicat în alt proiect muzical. Iulian Vrabete era din Holograf. Vladi Cnejevici era implicat la Pasărea Colibri, şi Compact. Eugen Mihăiescu cînta şi cu alte proiecte pe lângă al meu, iar Răzvan Lupu era în Vama Veche şi Krypton. În momentul în care am vrut să pornesc în turneu, am fost nevoită să-mi caut o gaşcă de prieteni cu care să pot face asta. Nu m-am certat cu ceilalţi, ci pur şi simplu aveam nevoie de o trupă proprie.

CZB: Cum vezi că s-a dezvoltat scena muzicii în ultimii doi ani?

Laura Stoica: Au apărut foarte foarte multe trupe noi şi deja nu mai contează calitatea muzicii pentru că se va cerne. Important este că cei care vor să cânte, tinerii în special – decât să facă ceva mai rău, e mai bine să cânte, ştii? Astfel, intră într-o lume care le poate deschide altfel viaţa – măcar concepţia despre viaţă, care poate fi schimbată datorită muzicii – eu sunt optimistă şi zic că nimic nu se pierde, chiar dacă suportăm la un moment dat ceea ce nu ne convine. Totuşi, sita se cerne şi ceva totuşi va trebui să rămână.

CZB: Ce părere ai de Atomic TV?

Laura Stoica: Este singurul post muzical românesc şi asta este foarte bine – este extrem de bine că a apărut. Mie îmi convine. Eu sunt indirect o susţinătoare.

CZB: Încă nu ai videoclip?!

Laura Stoica: Nu. Important este să fac acest videoclip.

CZB: Nu eşti căsătorită?

Laura Stoica: Nu, sunt divorţată. Am divorţat în 1996.

CZB: Am văzut că-ţi plac inelele.

Laura Stoica: Da. Unele au o semnificaţie, altele nu neapărat. Le port pentru că sunt de efect, le pot purta în orice combinaţie la concerte. Mă simt bine cu ele. Îmi plac.

CZB: Imaginea.

Laura Stoica: În principiu discut cu impresarul meu, Aurel Mitran, dar nu mereu. În general, sunt în legătură cu creatori specializaţi în a crea haine de piele pe scenă. Am colaborat cu Ana Mita care mi-a făcut majoritatea costumelor din piele, cu Cătălin Botazatu şi Janine. Îmi doresc foarte tare o colaborare cu Levinţa. Cînd am nevoie de o idee sau o sugestie, apelez în mod special la creatorii respectivi. – asta şi cu acordul impresarului meu.

CZB: Te consideri femninistă?

Laura Stoica: Am mai discutat despre asta – nu ştiu ce să spun. Ader la toate ideile feministe, dar nu în mod exagerat. Nu vreau să exagerez în nimic.

CZB: Ai avut probleme în lumea muzicii cu misogini?

Laura Stoica: Nu.

CZB: Ce părere ai de transformarea din ultimii doi ani a festivalului de la Mamaia?

Laura Stoica: Aoleu! Este ceva – catastrofal! Pur şi simplu este o catastrofă! Dacă se menţin aceeaşi organizatori care au fost anul trecut – să se menţină pentru anul 2000, va fi o ruşine, un dezastru! Dacă vor fi aceeaşi organizatori, nu voi participa.

În perioada 1987 – 1991 Laura Stoica a participat la toate concursurile muzicale pentru tinerele talente din România.

miercuri, 16.02.2000

Diesel Club Cluj

www.laurastoica.ro

all photos by RiCo (c. 1998/99)

Lasă un comentariu