Zoom. MOMENTE ROCK. Stufstock 2003

ŞTIRE. Stufstock 7

Un logo devenit clasic pentru Stufstock, de la ediţia 2Data stabilită pentru această ediţie autohtonă este 4 -5 septembrie 2009 la Vama Veche

Se doreşte să fie o ediţie cu intrare liberă.

Nu se ştie încă dacă se va face sau nu. Totul depinde de confirmarea unui sponsor în perioada asta.

Website: www.stufstock.com

Website-ul NU funcţionează deocamdată (11 august 2009).

Doar cei care nu sunt interesaţi deloc de muzica românească contemporană nu au auzit de festivalurile din Vama Veche, Stufstock, şi din Roşia Montană, FânFest (acesta din urmă nu se mai organizează, scopul său fiind atins acum doi ani).

Evenimentele s-au născut ca reacţie la violarea unor principii, în ambele cazuri, iniţiatorii proiectelor fiind oameni deosebiţi. La ambele festivaluri, la primele ediţii, formaţiile invitate au cântat pro-bono. Ambele au avut dificultăţi cu autorităţile locale.

Sweet Harmony2003. 15-16 august. Stufstock 1. Probabil comparaţia nu îşi are rostul, dar ideea cu care a pornit Stufstock a fost asemănătoare ideii celor de la Woodstock 69. Povestea Stufstock a început în 1 iulie 2003, când un grup de vamaioţi s-au supărat că plaja respectivă era în pericol să fie invadată de manele şi asfalt. S-au gândit că cea mai bună formă de protest pentru a salva specificul satului Vama Veche este muzica. Astfel, sub sloganul Salvaţi Vama Veche! s-a născut Festivalul Stufstock.

Organizatorii, artiştii şi publicul a participat în egală măsură la reuşita primei ediţii, unde atmosfera a fost foarte hipiotă ca stil.

Festivalul a demarat ca parte din proiectul Salvaţi Vama Veche, iniţiată de Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural. Stufstock avea ca scop trezirea paşnic a spiritelor adormite, cu rock, inteligenţă şi bun simţ … pentru a proteja zona Vama Veche, 2 Mai, Limanu şi Hagieni de dezvoltarea turistică haotică.

În 2003, în Vama Veche s-a demarat proiectarea unui Plan de Urbanizare Generală care ar fi schimbat satul într-o staţiune de 7 stele.

Campania a beneficiat şi de suportul organizaţiilor ecologice Blue Planet şi National Geografic. Blue Planet Foundation a realizat un proiect de reîmpădurire a fundului mării cu un anume tip de algă, pentru ca reproducerea căluţilor de mare să se realizeze în condiţii mai bune. Căluţul de mare este o specie pe cale de dispariţie care vine să se reproducă destul de aproape de mal. Proiectul a costat aproximativ 20.000 de dolari şi a fost suportat de Discovery.

Prof. Liviu Papadima remarca în 2003: S-a ales muzica rock drept partener de dialog cu tinerii pentru care Vama Veche însemna dreptul fiecăruia de a fi el însuşi. Am ales muzica rock drept simbol pentru ceea ce leagă mai vechile şi mai noile generaţii de vamaioţi şi doimaioţi: libertatea spiritului, ocrotirea naturii, toleranţa şi acceptarea diferenţelor dintre noi, atitudinea civică, solidaritatea cu cei care împărtăşesc aceleaşi valori. Prof. Liviu Papadima spera ca actualul Stufstock să reinvie acelaşi spirit pacifist şi de toleranţă atât de special al memorabilului concert de la Woodstock.

dimineaţa, 16.08.03 Au participat

Aievea

Florin Chilian

Coma

E.M.I.L.

Imago Mundi

Mihai Iordache

Kumm

Kumm, precum nu Vama-i fiiLuna amară

Ada Milea

Omul cu Şobolani

Vali Răcilă

Rock’n Ghenă

Rugina

Semnal M

Corneliu Stroe

Harry Tavitian

Alex Tomaselli

Travka

Trooper

Urma

Zob. Exemplu tipic de nudism în Vamă în anii 2000Vama Veche (Cap de afiş)

Zob

Peste 100 de voluntari au ajutat la organizarea evenimentului.

Numărul celor care au participat la Stufstock 2003 se ridică la 30.000 de persoane.

Stufstock 2004 s-a desfăşurat in paralel pe două scene, amplasate la Hamacu lui Boboc şi la Club A.

.A doua ediţie..

La a treia ediţie, Stufstock 2005, pentru prima dată s-a pus un bilet de intrare, evenimentul fiind mutat pe partea dreaptă a drumului, cum vii pe drumul dinspre 2 Mai. Cei care au protestat împotriva intrării cu bilet au fost aceeaşi care se îngrozesc la ideea că nu le mai ajung banii de bere dacă plătesc biletul!

Deşi se dorea salvarea ecologică a zonei, majoritatea populaţiei care merge la Vama Veche astăzi, a aflat despre ultima staţiune dinaintea graniţei cu Bulgaria după ce s-au organizat primele două ediţii ale festivalului Stufstock, televizat de regulă la TVR2.

Deşteptarea, dimineaţa la 6

Dacă în anii 90, plaja era pustie, exista o singură crâşmă construită din lemn, pe partea stângă a plajei, cum te uitai la mare, unde oricine putea aduce casete de acasă ca să animeze atmosfera, şi se adunau poate câteva zeci de nostalgici la nudism pe plaja sălbatică, acuma s-au construit hoteluri şi restaurante (care par improvizate) până la limita nisipului, maşinile sunt parcate pe plajă, zona corturilor a devenit foarte înghesuită, lumea face plaje în mare, s-au deschis de câţiva ani şi crâşmele cu manele de care le era teamă organizatorilor, iar lumea în general nu mai face nudism.

masinile pe plajă

zona corturilor în 2003

Lasă un comentariu